Meest gelezen artikels van 2016: Afgelastingen, eerste nationale zege en diefstal (deel 1)

Naar goede gewoonte presenteert PIPA u vlak voor de jaarwisseling een overzicht van de meest gelezen artikels (in alle talen samen) van het afgelopen jaar. Vluchtpagina's, club- en rankingpagina's zijn niet opgenomen. Vandaag krijgt u de nummers 10 tot en met 6, morgen volgt de top 5.

10. Kweken we binnenkort alleen uit duiven van een bepaald genotype?

Hoe bepalend is het gen bij het behalen van topprestaties? Het is een vraag die de duivenwereld al enige tijd in de ban houdt. Ook weer in 2016, zo blijkt uit de reportage over Marijke Vink die de genotypes van al haar duiven liet bepalen. Haar allerbeste duiven bevatten zeldzame genen en lijken de gentheorie zo in ieder geval te bevestigen.

9. Algemene afgelasting halve fond zorgt voor ophef

Net als de voorbije jaren werd de duivensport in België en bij uitbreiding ook die in andere Europese landen verschillende weekends in de wurggreep van de weergoden gehouden. Begin juni kende België zeer grillig weer waarop de KBDB in een persbericht liet weten alle halvefondvluchten voor het eerste juniweekend af te gelasten. Iets wat door de ene op gejuich en door de andere op gejoel werd onthaald. In 2014 haalde een slechte lossing ook onze top 10, in 2015 stond onze volledige top 3 zelfs in het teken van de nationale rampvlucht uit Châteauroux. De KBDB wilde begin juni duidelijk een nieuwe catastrofe vermijden, al is het natuurlijk moeilijk om voor iedereen goed te doen.

8. Inmenging Dierenwelzijn zorgt voor nieuwe algemene afgelasting

Eind augustus teisterde een hittegolf België waardoor de KBDB de nationale wedvlucht uit La Souterraine wou inkorten tot Vierzon, een beslissing die tot enorme commoctie leidde. De temperaturen in het laatste augustusweekend zouden evenwel zo hoog oplopen dat Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de KBDB oproep om geen duivenwedstrijden te laten doorgaan. Een advies dat initieel opgevolgd werd, maar later deels teruggedraaid werd zodat de snelheidsvluchten toch konden plaatsvinden. De nationale vlucht uit La Souterraine ging uiteindelijk toch door, zij het een week later.

7. Succestandem PEC Racing Team ADK behaalt allereerste nationale zege

Nikolaas Gyselbrecht en Pascal Ariën hielden al sinds 2011 nauw contact toen PIPA de duiven van de toenmalige tandem Verreckt-Ariën verkocht. In 2013 en 2014 speelde Ariën-De Keyser eerst nog als satelliethok met PEC-duiven, maar in 2015 startten ze het seizoen als volwaarde tandem onder de noemer PEC Racing Team ADK. Het werd een knaller van formaat met onder meer vijf provinciale zeges en vier nationale asduiven in de top 8. Het was voor Nikolaas en Pascal reikhalzend uitkijken naar het nieuwe nationale seizoen. Dat zette de tandem meteen in met een nationale zege op Bourges bij de oude en een 2e Nationaal bij de jaarlingen. Iets wat ook vele andere liefhebbers duidelijk niet ontgaan was.

6. Duivendieven brengen bezoek aan Barcelonaman Frans Bungeneers

Elk jaar opnieuw krijgen verscheidene liefhebbers duivendieven over de vloer. Dit jaar was een van de bekendste slachtoffers Barcelonaspeler Frans Bungeneers. Dieven ging er aan de haal met in totaal 60 duiven waaronder het paradepaardje van de vliegploeg Iron Lady Ellie, goed voor een 15e Nationaal Barcelona 2015 en 6e Nationaal Barcelona 2016 en twee keer de Bronzen Vleugel. Van de dieven is tot op heden helaas nog geen enkel spoor gevonden.