Meest gelezen artikels van 2015: de verloren zoon, de allereerste onlineverkoop en het afscheid van een legende (deel 1)

Voor het zesde opeenvolgende jaar maken we op het einde van het jaar een overzicht van de meest gelezen artikels (vertalingen inbegrepen) op onze site. Vandaag krijgt u de nummers 10 tot en met 6, morgen volgt de top 5.

Noot: deze top tien bevat enkel de meest gelezen nieuwsberichten en reportages op PIPA. Vlucht-, veiling-, club- en rankingpagina's en rankings zijn niet opgenomen.

10. 'Flying Home' in het echt: zoon Kaasboer wandelt vier jaar na verkoop terug binnen bij Gaston Van de Wouwer

Oost, west, thuis best. Dat moet Den 146 (BE05-6176146) gedacht hebben toen hij begin februari de hokken van Gaston Van de Wouwer in Berlaar binnenliep na vier jaar op een ander hok. Gaston pakte de doffer vast en er ging meteen een lampje branden. Uit de administratie bleek het zowaar om een zoon van de wereldberoemde superkweker De Kaasboer te gaan die maar liefst vier jaar eerder verkocht was. Aan wie? Dat stond er niet in. En ook achteraf werd de rechtmatige eigenaar niet teruggevonden, waardoor Den 146 nu in Berlaar mag genieten van zijn verdere pensioen.

9. Catalogi van Erik Limbourg vliegen de deur uit

Dik vijf jaar na de eerste keer besloot Erik Limbourg om opnieuw met een schone lei te beginnen. Alle oude doffers en vliegers gingen in mei de deur uit. Met een pak nationale zeges, topplaatsen en asduiven in de laatste vijf jaar was de belangstelling immens. Een van dé verkopen van het voorjaar werd daarom samengevat in een catalogus die als zoete broodjes van hand tot hand ging. De veiling loste werkelijk alle verwachtingen in: 146 duiven wisselden voor gemiddeld 5.706 euro van eigenaar. Een fenomenaal gemiddelde met 833.076 euro als eindresultaat!

8. De wereld is getuige van een unicum: Gaby Vandenabeele verkoopt online

De wet van vraag en aanbod. Het moet een zijn die boekhouder-op-rust Gaby Vandenabeele als geen ander kent. Zijn laatste publieke verkoop dateert al van dertig jaar geleden. Wat nog straffer is: pas dit jaar verkocht hij voor de eerste keer via het net. En dat terwijl zijn stam door gans de duivenwereld als de meest succesvolle ooit omschreven wordt. Dertig jaar lang ging geen enkele pluim de Dentergemse deur uit via een openbare verkoop. Alleen aan huis werd er verhandeld. Het artikel over zijn allereerste onlineverkoop werd dan ook duizenden keren gelezen. Wereldwijde aandacht die ook gevolg kreeg bij de biedingen: voor slechts tien onbevlogen jongen werd in totaal niet minder dan 150.300 euro neergeteld. Een gemiddelde van 15.030 euro per jong, goed voor het wereldrecord van hoogste gemiddelde prijs in een jongeduivenveiling!

7. Fondcoryfee Etienne Devos ruilt het tijdelijke voor het eeuwige

25 februari 2015, het is de dag die de geschiedenisboeken inging als die waarop de duivenwereld afscheid nam van een van Belgiës grootste kampioenen. Etienne Devos werd in zijn carrière meermaals nationaal kampioen, waarvan drie keer 1e Algemeen Nationaal Kampioen, en won naast verschillende asduiftitels ook een pak nationale vluchten. Zijn prestaties zijn alom bekend en ook al moest Etienne het strijdtoneel na een slepende ziekte verlaten, zijn nalatenschap leeft ongetwijfeld nog decennia verder in onze duivensport.

6. Eerste Algemene Vergadering KBDB 2015 maakt stortvloed aan reacties los

Op woendag 25 februari hield de KBDB zijn Eerste Algemene Vergadering van 2015. Met agendapunten als de regionalisering, het dopingdossier en de indeling van de zones beloofde het een levendige namiddag te worden. Hete hangijzers die ook voor heel wat stof tot discussie zorgden, want in totaal werden bijna 150 reacties geplaatst bij het verslag van de vergadering, al had de afschaffing van de 3%-regel en de hervorming van de prijs van de ringen daar zonder twijfel ook veel mee te maken.