Meest gelezen artikels van 2012: deel 2

Traditiegetrouw maken we op het einde van het jaar een overzicht van de meest gelezen artikels (inclusief vertalingen) op onze site. Deze keer splitsten we de lijst op in twee delen: gisteren was er het eerste deel met de nummers 10 tot en met 6., vandaag presenteren we de top 5.

Lees hier het eerste deel van onze Top 10 van meest gelezen artikels van 2012.

5. Video: Hans Eijerkamp getuigt over inbreng Janssen-duiven in zijn stam

In het twaalf minuten durende filmpje vertelt Hans Eijerkamp op een onnavolgbare manier over zijn ervaringen met de Janssen-duiven. In de jaren 60 ging hij er voor het eerst en in dit filmpje gaat hij in op zijn eerste bezoek, zijn sportieve ervaringen met de Janssen-duiven en zijn persoonlijke ervaring met de Gebroeders Janssen zelf.

 

4. Sun City Million Dollar Pigeon Race werd een Duits onderonsje

Eind januari werden de vluchten van de Sun City MDPR (inmiddels South African MDPR) gevlogen. In de top 10 stonden maar liefst 5 Duitse duiven (1, 2, 3, 4 en 6), maar ook 2 Zuid-Afrikaanse, een Deense, Australische en Nederlandse duif. De SCMDPR was live te volgen via onze site, met diverse filmpjes en veel foto's. Ook dit jaar zal de race trouwens live te volgen zijn!

 

3. De "De Rauw-Sablon"-collectie van Flanders Collection

Flanders Collection is één van de meest unieke collecties originele De Rauw-Sablon en Aelbrecht duiven. In dit artikel worden de kweekmethodes, selectie en doelstellingen uitvoerig toegelicht. Dit veelgelezen artikel eindigt op de derde plaats.

 

2. Duurste veiling én duurste duif ooit verkocht door Pieter Veenstra

Gisteren vermeldden we al de veiling van Etienne Meirlaen, die eindigde op de zesde plaats van duurste duivenverkopingen. Vandaag gaan we naar de duurste veiling ooit voor duiven: de 245 duiven van Pieter Veenstra en het fenomenale bedrag van 250.400 euro voor Dolce Vita.

Met 1.899.300 euro, of gemiddeld 7752 euro, kunnen we wel stellen dat de duiven van Pieter Veenstra gegeerd waren op de kopersmarkt. Hieronder een foto van de nieuwe eigenaar van 'Dolce Vita' Hu Zhen Yu (links) met onze Chinese PIPA-collega Green Xiang.

 

1. Het einde van een tijdperk: de geschiedenis van de Gebroeders Janssen

Na meer dan 100 jaar, het begon waarschijnlijk in 1884, hield het Janssen-geslacht ermee op. In de Schoolstraat nr. 6 in Arendonk hoeft men niet meer te zijn: het levenswerk van de Gebroeders Janssen ging onder de hamer.

Maar eerst nog even een korte terugblik op de roemrijke geschiedenis, het meest gelezen artikel (zo'n 49.000 keer) op PIPA dit jaar

In 1886 richtte "Driekske" Janssen in Arendonk een duivenbond op, zodat de sport in eigen dorp beoefend kon worden. In die tijd was het niet alleen belangrijk goede duiven te hebben, men moest ook een goede loper hebben. De duivenmelkers hadden immers geen eigen tijdsklok en de binnengekomen duiven moesten zo vlug mogelijk naar het lokaal gebracht worden voor de tijdsregistratie.

Tijdens de oorlogsjaren 1914-18 werd er niet gespeeld, maar de duiven mochten wel los van 12 uur 's middags tot 10 uur 's avonds. De echte glorietijd begon al in 1933. Van 1945 tot 1954 haalden ze 154 eerste prijzen. Het geheim van de duivenmelkerskunsten zat er volgens de familie in dat men is kunnen beginnen met zeer gezonde duiven (door het ‘doorbrengen’ in de oorlog), en dat het ras door kruising steeds verbeterde. Krachtvoeders of drankjes kwamen er niet aan te pas.

De duiven van de Janssens’ werden wereldnieuws. Afstammelingen van hun duiven waren (en zijn nog steeds) tot ver buiten België gegeerd. Gigantische bedragen werden in de loop der jaren aangeboden voor de indrukwekkende kweekduiven die Louis Janssen nog op zijn hok zitten had, maar nooit ging hij erop in. “Al die kweekduiven moeten hier blijven,” zei hij steevast. Niks of niemand kon hem van zijn stuk brengen.

Maar toen de gezondheid van Louis Janssen erop achteruitging, en hij de enige was die overbleef, leek het hem toch opportuun om de duiven van de hand te doen. In mei 2012 gingen de laatste 20 duiven noodgedwongen onder de hamer. Met een gemiddeld bedrag van 21.390 per duif werd nogmaals aangetoond dat het Janssen-ras gegeerd blijft op de markt.