Meert André wint internationaal Narbonne tegen 9.768 duiven (2006)


André en Katrien Meert uit Zellik

 


Voor André Meert was het niet de eerste maal dat hij de vreugde van een nationale overwinning mocht ervaren. In 1982 werd reeds een nationale overwinning uit La Souterraine voor jonge duiven behaald, al 24 jaar geleden maar toch wordt er in Zellik nog steeds vol bewondering aan die nationale overwinnaar teruggedacht. In die tijd was het nog vrouwlief Katrien die zich met de duiven bezighield. Omwille van de drukke werkzaamheden in zijn bedrijf (dakwerken) had André nauwelijks tijd voor zijn duiven. De laatste 3 jaar heeft André meer tijd en dit resulteert nu in een prachtige internationale overwinning.


Historiek

Eind de jaren ’60 is André begonnen met duiven houden, zijn eerste duifjes kwamen van Charles Goossens (Goossens-Van de Weyer), die vooral Hofkens duiven en ook enkele Verstraete duiven bezat. Meteen is André gelukt met deze duiven en is op hetzelfde adres regelmatig versterking gaan bijhalen. In de beginjaren werd vooral vitesse gespeeld maar geleidelijk aan moest André wel verdere afstanden gaan spelen omdat hij zo goed als in elk lokaal uitgesloten werd. Begin de jaren ’80 kwam André in contact met Roger Vereecke, waar hij enkele duifjes aangeschaft heeft en gekruist heeft met zijn eigen ras die hij ondertussen opgebouwd had. Uit deze kruising komt zijn 1e Nat. La Souterraine 1982 jonge duiven voort. Enkele jaren later, in 1985, werd contact genomen met Gerard & Michel Vanhee, ook daar werden duiven aangeschaft. Regelmatig ging André later nog duiven bijhalen in Wervik, de laatste keer in 1995. Nog in 1995 werden enkele late jongen gehaald bij vriend Germain Imbrecht. André kende Germain al lange tijd, maar nooit werden er duiven gehaald. Sinds ’95 wordt er regelmatig versterkt met duiven van het hok Imbrecht, zo ook in 2000 en 2001…


Afstamming

De ouders van de Narbonne winnaar zijn beide rechtreekse Imbrecht duiven, de vader werd gehaald in 2000, de moeder in 2001. Er werden die jaren meerdere duiven gehaald bij Imbrecht, maar André had vooral bij deze 2 duiven een goed gevoel, zodat hij ze meteen op elkaar koppelde en sindsdien zijn ze nooit gekoppeld geweest aan andere duiven, en daar zal ook niet meteen verandering in komen. Want de 2410348-00 X 1505286/01, ouders van de Narbonne winnaar, zijn goed op weg om het stamkoppel ten huize Meert te worden. De vader van de Narbonne winnaar is een zoon van de 051/98, deze won o.a. 2e Nat. Pau en 29e Nat. Marseille. De moeder van de winnaar is een dochter van 094/97 die o.a. 45e Nat. Dax en de 154e Nat. Perpignan won.

International winner Narbonne "Kleine Niko"Pedigree "Kleine Niko" : Click here


De overwinning

De avond wanneer de duiven moesten vallen zaten André & Katrien niet op hun gewone plaats in de volle zon, maar zaten ze in koelte onder de bomen en hadden op die manier een iets minder goed zicht op de valplank. Het was rond half acht toen Katrien even naar binnen ging, op dat uur verwachtten ze nog niet echt duiven, maar toen ze weer buiten kwam was de duif reeds gevallen. Gemengde gevoelens achteraf, want ze had zo graag die duif zien vallen, maar de internationale overwinning maakt natuurlijk veel goed. Het was rond 20u45, ongeveer een uur na aankomst van ‘Kleine Niko’, dat de provinciale overwinning reeds bevestigd werd, het duurde tot ’s avonds 23u vooraleer men zeker was van de internationale overwinning. ‘Een heel verschil met mijn nationale overwinning van 24 jaar geleden’, zegt André, ‘toen duurde het 3 weken voor ik zeker was van mijn nationale overwinning’.


Seizoen 2006

André beleeft een heel goed seizoen, er werden reeds eerste prijzen gewonnen op Limoges en Cahors en nu dus op Narbonne. Een wrange nasmaak is wel dat er heel wat duiven achtergebleven zijn. Zo heeft hij een hok waar begonnen was met 12 weduwnaars en waar er nu nog slechts 2 opzitten, ook een hok waar er van de 8 nog slechts 4 van overblijven.
De duiven van André zijn niet alleen duiven die meespelen op de grote fond maar die ook al hun prijzen meepakken op de vitesse en halve fond. De duif die dit weekend Narbonne wint had dit seizoen enkel nog maar Arlon, Noyon, Vierzon en La Souterraine gevlogen, na deze laatste vlucht werd ‘Kleine Niko’ 4 weken thuisgehouden, met het gekende resultaat…