Medze Theo, "1e kampioen Natoer aangewezen afd. 8 GOU (2007)"


Theo Medze - Elden (NL)


De liefhebber

Theo (60) begon als klein kind met het houden van een paar duifjes in een kist op het balkon van zijn ouderlijke woning. Hij heeft nu ruim vijftig jaar postduiven en is lid van de sterkste vereniging van Arnhem: de P.V. Elden. Deze vereniging telt ongeveer twintig vliegende hokken. Theo verzorgt de duiven en zijn vrouw Marjo doet de complete duivenadministratie. Theo is daar zeer verguld mee, want de computer is hij nog niet helemaal de baas!

Hokken
De hokken bevinden zich op de zolder boven de garage en de aangrenzende schuur. Hij heeft hiervoor gekozen, omdat hij geen tuinhokken meer wilde. Op de zolder is werkelijk elke vierkante meter optimaal benut ten behoeve van de duiven. De kleppen van de oude duiven liggen op het zuiden en die van de jonge duiven op het westen. Deze hokken bestaan uit drie bescheiden delen. Een hok is gereserveerd voor maximaal 40 jonge duiven en er is een hok voor twintig weduwnaars en een hok voor acht kweekkoppels. Er is gebruik gemaakt van een afzuigsysteem, voor de nodige luchtverversing. Het geheel is klein maar knus. Het is een plaats waar ook duiven zich thuis en op hun gemak voelen, wat natuurlijk heel belangrijk is. De duiven zitten op roosters. Theo maakt twee keer per dag de hokken schoon.


Hokopbouw

Theo heeft zijn huidige stam opgebouwd met rechtstreekse duiven van Ad Schaerlaeckens uit Baarle Nassau, Jos Leurissen uit Ulicoten, Louis van loon uit Poppel en via Cor van Gestel, de verzorger van Jos de Klak, kwamen de Klakken naar Arnhem. Als Theo wat nieuws bijhaalt zijn dat meestal late jongen. Ze moeten minimaal de kwaliteit van zijn eigen duiven overtreffen en ook voor de aanwinsten geldt de regel: "drie keer achtereen gemist, is einde oefening".
Theo speelt alleen de snelheidsvluchten: vitesse, midfond, jonge duiven en natoer.

Kweken
Theo heeft geen "kweekduiven", want volgens hem bestaan die niet. Theo spreekt dan ook liever van duiven, waaruit gekweekt wordt. Theo kweekt uit de aangeschafte duiven en uit zijn eigen bewezen goede vliegduiven. Theo kruist de duiven van de eerder genoemde soorten. De koppeling vindt rond februari plaats. Hij ziet er geen brood in om eerder met kweken te beginnen. Theo heeft meer succes met de jongen uit de tweede ronde. Hij vindt de winterjongen van mindere kwaliteit. Theo kweekt elk jaar ongeveer dertig jonge duiven voor eigen gebruik.

Vliegsysteem Natoer
Na de laatste midfondvlucht in juli heeft Theo zijn vliegduiven bij elkaar gelaten en een nestje laten bouwen. Theo speelt alleen met de doffers op de natoer, die uit zeven vluchten bestaat. De doffers werden gespeeld op verschillende neststanden, want niet elk koppel komt tegelijk op eieren. De eerste jongen blijven bij de nestduiven tot en met de laatste vlucht. Als op een bepaald moment sommige doffers minder presteren tijdens de natoer worden ze gestopt en last Theo daarvoor wat late doffertjes in. Theo probeert de doffers af en toe wel wat extra te motiveren door bijvoorbeeld de duivin een dag voor inkorving weg te nemen enz. De weduwnaars worden niet verduisterd en ook niet verlicht.
Theo vindt het aanwijzen van de getekende duiven niet zo makkelijk, maar hij had dit seizoen een heel constante duif "de Bles 730" en die hielp hem aan het 1e kampioenschap Natoer aangewezen van zijn afdeling. Hij geeft zijn duiven een keer per week een bad (meestal op zondag), waaraan hij wat keukenzout toevoegt.


Voersysteem duiven natoer
De duiven worden gevoerd met een zelf samengestelde mengeling, die bestaat uit 50% vliegmengeling en 50 % zuivering. Theo is wat voer betreft niet merkvast, maar de laatste tijd gebruikt hij de mengelingen van Mariman. De duiven worden nooit opgevoerd, maar krijgen wel regelmatig wat snoepzaad. Vers grit en vitamineral staat altijd ter beschikking. Mocht een vlucht erg zwaar zijn geweest dan krijgen de duiven wat extra's. Dit houdt in dat ze een beetje druivensuiker in het water krijgen. In het verleden zijn diverse bijproducten uitgeprobeerd, maar die leverden niet het gewenste resultaat op. De nestduiven worden twee keer per dag gevoerd in potjes in hun broedhok.

Training van de duiven
De doffers trainen twee keer per dag voor ongeveer een uurtje en wel van 07.30 tot 08.30 uur en van 16.00 tot 17.00 uur. De duiven worden tijdens de natoer niet door de week nog eens weggebracht. Theo doet dit wel als de prestaties wat teruglopen, dan wil hij ze nog wel eens een stukje wegbrengen (ongeveer 15 km.).

Jonge duiven
De jonge duiven worden op de vluchten voorbereid door ze zelf een keer of vijf weg te brengen en ze daarna mee te geven met de africhtingen van de regio. Bij de selectie kijkt Theo niet naar bouw of afstamming, maar louter naar de geleverde prestaties. De jonge duiven mogen alleen blijven als ze op het eerste blad hebben gestaan. Theo geeft liever een laatje een kans dan een jonge duif, die geen kop heeft gevlogen.

Medische begeleiding
Tijdens de kweek geeft Theo zijn duiven een geelkuur (ronidazole 10%) van dr. Hans van de Sluis. In het vliegseizoen krijgen de duiven elke zondag een geelkuurtje en verder geen poespas! 's Winters worden er geen kuren aan de duiven gegeven.


Prestaties

Theo had op de laatste vlucht van de natoer 10 duiven mee.
Het was de 05-NL-1007744, zijn 4e getekende, die om 15.08.19 uur als eerste op het hok terug keerde. De "744" maakte een snelheid van 1312 meter per minuut en pakt daarmee de regio-overwinning tegen 1757 oude duiven.
De "744" is een doffer, die gespeeld werd op een groot jong.
De vader van de "744" komt rechtstreeks van Jos Leuris (Ulicoten) en de moeder is van de soort van Ad Schaerlaeckens. De "744" pakt hiermee al de tweede overwinning van zijn loopbaan. Theo had de gang er nog goed in bij zijn duiven: 1,41,59,80,83,95,100 en hij pakt 9 van de 10 gezette duiven in de prijzen.

Op de natoer werden in regio 4 de volgende duifkampioenschappen behaald
" 1e met de 05-NL-1007730 ( 7 prijzen)
" 2e met de 03-NL-2010604 ( 6 prijzen)
" 3e met de 05-NL-1007744 ( 7 prijzen)
" 9e met de 06-NL-1852543 ( 7 prijzen)

Op de snelheidsvluchten werden in regio 4 de volgende duifkampioenschappen behaald
" 1e met de 05-NL-1007730 ( 16 prijzen)
" 2e met de 03-NL-2010604 ( 15 prijzen)
" 13e met de 05-NL-1007744 ( 15 prijzen)

Anderen, die goed presteren met duiven van Theo
Theo Hendriks, Groesbeek; Joop Beumer,Wehl; Korf - Wakker, Urk; Theo te Marvelde, Haaksbergen; Mannes Pol, Ede; Bruis, Ede; de Vries, Heiligerlee; Dick Smorenburg,Velp; Lamers, Heteren.
Vele andere liefhebbers vonden de weg naar Theo Medze.

Selectie
De jaarling en oude duiven worden puur op hun prestaties afgerekend. Ze mogen blijven als ze minder dan drie keer achter elkaar hebben gemist en bij de kampioensduiven behoren.

Doelen voor de toekomst
Proberen zelf gezond te blijven en tot de kampioenen blijven behoren. Verder blijft Theo ernaar streven om de basis klein te houden en vooral toekomstgericht te kweken.

Tot slot
Ik was te gast bij een gezin, waar beide echtelieden samen de duivensport beleven en die vinden, dat in verenigingsverband altijd saamhorigheid voorop hoort te staan. Theo is dan ook van mening dat de bestuurders meer gewaardeerd dienen te worden voor al het werk dat ze voor hun leden verrichten, want anders krijgt men straks helemaal niemand meer voor een bestuursfunctie. Theo en Marjo, ik wens jullie veel succes voor de toekomst.