Overslaan en naar de inhoud gaan

Medische begeleiding meer dan een eeuw geleden, bestond het wel?

... en of het bestond. Verschillende merken, waarvan er nog weinig overblijven, hadden een assortiment dat bijna te vergelijken is met de hedendaagse gespecialiseerde firma's. Over de kwaliteit van de producten spreken we ons niet uit maar nemen aan dat ze veel verbeterd zijn.

De meeste te behandelen ziektes zijn niet verdwenen, we kunnen alleen vaststellen dat er in de loop der jaren verschillende ziektes bijkwamen. Wat ook opvalt zijn de zeer variabele prijzen van de vergeleken merken. 3 tot 40 Belgische frank per flesje of product, al naargelang de verpakking, was zeker in het begin van de 19e eeuw niet goedkoop. Alleen de betere klasse kon het zich veroorloven deze producten aan te schaffen. Hieronder stellen we er enkele voor.

Producten "Fichefet"

De Heer C. Fichefet was een apotheker uit het centrum van Brussel en had al meer dan 20 verschillende producten in zijn assortiment. Zijn producten waren alleen verkrijgbaar in apotheken. Zijn broer Ernest had een bloeiende zaak in Fleurus, onder de naam Fichefet-Dewez en was gespecialiseerd in graanmengelingen, zowel voor duiven als andere hoenders. 


Medicamenten "Wittouck"

Ook Sylvain Wittouck, een der grootste kampioenen eind 19e en begin 20e eeuw, verzilverde zijn goed spel door een handel in medicamenten op te zetten. Hij bezat reeds wondermiddelen tegen, de vleugelziekte, difterie, het geel, coryza ... etc ...


De heer Sylvain Wittouck overleed in 1924

Colombine

Deze succesvolle producten ontstonden in de jaren 30 van de vorige eeuw. Zelfs het woord "dop(p)ing, dat nu taboe is in alle sporten, werd gebruikt om de waarde van hun producten aan te prijzen. We stellen er enkele voor:

Brux - Brussel