Maurice & Grégory Casaert (Néchin, BE) winnen de 1ste nationaal Argenton tegen 26.133 jonge duiven!

Telkens wanneer de wind vanuit het oosten komt, ziet elke liefhebber de familie Casaert als een te duchten tegenstander. Het duo had niet durven hopen op een tweede nationale overwinning dit seizoen, amper elf weken na hun nationale triomf van hun kampioen Olympic Fifteen uit Bourges I!

Er is al veel gezegd en geschreven over de kolonie van Casaert. Van Maurice tot Grégory, via Sébastien en Maurice Junior: we hebben het hier over een van de meest prestigieuze families in de Belgische duivensport. De naam Casaert is zowat een handelsmerk geworden, in het buitenland zijn ze net zo geliefd als onze chocolade en het belgische bier! Als hoofd van het gezin wordt Maurice altijd beschouwd als een van de absolute grootheden in de sport. Maar het is nog opmerkelijker dat hij zijn unieke talent nu ook heeft doorgegeven aan zijn drie zonen. We vragen ons dan ook af: 

Waar eindigt dit?

Dit is al de zesde nationale overwinning die in Néchin behaald werd sinds 1992, en de derde sinds 2008 (Bourges I ’08 en nu Argenton), een jaar nadat de volledige kolonie, met de beroemde Nasdaq en vele anderen, in 2007 verkocht werd. Ze hielden alleen een aantal jonge duiven over. De vernieuwing van hun kolonie maakt het succes alleen maar mooier: in 2007 werd er met een kleine groep jonge duiven terug van nul begonnen, en in vijf jaar tijd zijn Maurice & Grégory er in geslaagd om hun oude topniveau terug te bereiken en misschien wel te overtreffen. En de kans is groot dat ze nog beter worden... Zoiets is enkel mogelijk met een uitzonderlijke stam van duiven en met uitmuntende duivenmelkers.
Ter illustratie: in de pedigree van Jewel, de gloednieuwe nationale winnaar, vinden we enkele oude gloriën terug zoals Limoges King, Gamin, Le Borgne Dedeyne of Nasdaq... allemaal duiven die voor 1998 geboren werden! De Casaerts dragen zorg van hun eigen stam. Als je de kwaliteit van de duiven combineert met enkele weldoordachte aankopen (Grégory kon niet lang weerstaan aan de succesduiven van De Rauw-Sablon) dan heb je heel wat potentieel in handen; deze liefhebbers weten waar ze mee bezig zijn.

De tweede nationale zege van het seizoen!

Amper 11 weken na hun nationale zege uit Bourges door Olympic Fifteen, tevens de snelste duif tegen 37.444 duiven, is het nu Jewel die voor een nieuwe nationale triomf heeft gezorgd in Néchin. We stelden trouwens enkele opvallende gelijkenissen vast tussen deze twee zeges.

Ten eerste de weersomstandigheden: afgelopen weekend waren die dezelfde als in het laatste weekend van mei (een oostenwind en een snelheid van 1.233 m/min uit Argenton tegenover 1.227 m/min uit Bourges). Als gokbedrijven zich zouden toeleggen op de duivensport, dan zouden de Casaerts zonder twijfel de kleinste winstmarges opleveren...
Ten tweede omdat de nieuwe nationale winnaar ook afstamt van de nieuwe topper op de kweekhokken van Casaert, namelijk Blue Magic. Deze kleinzoon van Nasdaq is de vader van Olympic Fifteen, op zijn beurt winnaar van de eerste prijs nationaal Bourges 2012. Deze duif is ook de grootvader van Jewel langs vaderszijde!

- Jewel (BE 12-9032332)

3e Orléans 469 d.
33e Bourges 418 d.
1e Argenton 26.133 d.
Hoogste snelheid van 37.948 duiven


De nationale winnaar van Argenton, snelste van 37.948 duiven.

Vader: Leonardo (BE 04-9134245), reeds vader van de sensationele Cheyenne, een van de beste duiven in de hokken voor de totale verkoop in 2007. Hij is een zoon van het paar Gamin x Paola. Gamin won een 2de plaatse semi-nationaal Chateauroux tegen 12.155 duiven (hij werd geklopt door een partner) en is afkomstig van Limoges King x Arcadia (moeder van de gevreesde Nasdaq), terwijl Paolo een dochter is van het toppaar van Damien Baert Joel X La Flamande. Ze is ook een tante van Diego (1ste nationaal Argenton '10), Connor (1ste interprovinciaal Vierzon 2011) enz.
Moeder: Gucci (BE 11-9065108), een afstammeling van de nieuwe kweeklijnen die het succes in Néchin compleet maakten: ze is een dochter van het topkoppel Blue Magic x Prade. Blue Magic is een kleinzoon van Nasdaq (via zijn moeder Dior, die tevens moeder is van Mistral, 1ste nationaal Brive tegen 7.446 duiven) en is momenteel de beste kweekduif van het hok. Prada werd rechtstreeks bij Etienne De Rauw gekocht en is een halfzus van de Goede Blauwe Aelbrecht (via haar moeder, Dochter Limoges, die een directe dochter is van de legendarische Limoges van De Rauw-Sablon.
(Je kan haar volledige stamboom hier bekijken)

2012: drie topprestaties bij oostenwind

Hetgeen de allerbeste liefhebbers onderscheidt van de anderen is dat ze erin slagen om te presteren wanneer dat van hen verwacht wordt. En daar zijn ze in Néchin erg goed in. Het seizoen kende een heftig begin: ze hadden geen goed oog in het slechte weer in het begin van dit seizoen, en dus werden de duiven half mei meteen voor Toury gekorfd. Daarvoor werden ze al verschillende keren gelost voor trainingstochten. De week daarop vond meteen de eerste grote afspraak van dit seizoen plaats: Vierzon. Maurice & Grégory wonnen meteen de 2de interprovinciale tegen 6.257 oude duiven. De duiven kregen af te rekenen met warm weer en een stevige oostenwind en snelheden van om en bij de 1.300 m/min. De week nadien werd in gelijkaardige omstandigheden de nationale Bourges afgewerkt, en we weten al wie daar de eerste prijs behaalde. Daarna werd het weer er niet beter op: door een sterke rugwind was het voor de liefhebbers uit het zuiden van België zo goed als onmogelijk om een rol van betekenis te spelen; topresultaten bleven dan ook uit. Het duurde 11 weken vooraleer het weer opnieuw in hun voordeel speelde, en we weten wat dat heeft opgeleverd. Laat er geen twijfel over bestaan: wanneer iedereen de Casaert kolonie vooraan verwacht, zijn ze ook echt ongenaakbaar. En daar houden ze ook wel van!


Maurice, Julienne & Grégory, van harte proficiat met deze mooie zege!