Matthias Coel (Rotselaar, BE) wint 1e nationaal Argenton II tegen 19.305 jongen en is de snelste van gans het pak van 32.044 duiven

Twee weken op rij winnen twintigers een nationale vlucht, vorige week was Ulrich Lemmens aan het feest op Tulle en deze week is het de 26-jarige Matthias Coel die de champagne mag laten knallen voor zijn nationale zege bij de jonge duiven uit Argenton II.

Matthias Coel uit het Brabantse Rotselaar beleeft de dagen van zijn leven, nauwelijks beseffend wat hem overkomt, staat hij ons met blinkende ogen te woord. Het doet deugd aan ons 'duivenhart' dat deze jonge snaak de hoofdvogel wegkaapt, want hoe we het ook draaien of keren ook hier geldt de leuze: de toekomst is aan de jeugd. Zijn BE13-2111134 was met zijn 1330.69 m/min over een afstand van net geen 539 km niet alleen de snelste van de 19.305 jonge duiven, hij was bovendien ook de snelste van gans het pak van 32.044 Argenton II-vliegers.


Het gezin Coel stralend van geluk na de nationale zege uit Argenton. Vlnr. vriendin Sylvia, Matthias en mama Pascale

Om toch aan sport te doen...

Als prille tiener hield Matthias zich bezig met atletiek, maar op zijn 12de kwam hij er al gauw achter dat hij niet zo sportief was aangelegd. In de 'ouderlijke' tuin zaten enkele duifjes die uitsluitend dienden om op te eten bij lekkere frietjes of om een heerlijke bouillon te maken... Toen een kameraad Matthias vertelde dat je met duifjes ook aan wedstrijden kon deelnemen, achtte hij zijn moment gekomen om het atletiekplunje aan de haak te hangen en zijn pijlen te richten op de duivensport. De soepduiven moesten plaats maken voor echte atleten en stilaan maar zeker bouwde Matthias aan een kolonie en stam duiven waar wekelijks rekening mee diende gehouden te worden. Het beste bewijs dat hij aan de juiste weg timmert wordt gegeven door het feit dat Coel de laatste 4 jaar telkens de asduif van de Brabantse Unie weet weg te kapen. Als jonge leerkracht lichamelijke opvoeding en economie richt hij zich uitsluitend op het spel met de jonge duiven en dan vooral de zware halve fondvluchten. Laat het zwaartepunt van deze vluchten nu net samenvallen met de schoolvakantie en dan weet je dat dit een weldoordachte keuze is. Buiten de maanden juli en augustus kan Matthias altijd beroep doen op mama Pascale die inspringt waar nodig om de duifjes de juiste verzorging te geven.

Als jonge kerel zonder een voorgeschiedenis in duiven is het niet evident om zijn weg te zoeken in dit wereldje. Gelukkig kan hij steeds terugvallen op een aantal vaste duivenvrienden. In Frederik Motton uit Tienen, eveneens een sterkspelende twintiger, heeft hij een 'compagnon de route' gevonden. Samen gaan ze op zoek naar versterking en worden er duiven aangekocht en uitgewisseld. Bij Nederlander Bob Berendse, specialist in de ogentheorie, gaat Matthias in de herfst langs om op basis van de ogen zijn kweekkoppels samen te laten stellen en last but not least kan Matthias àltijd rekenen op steun en toeverlaat Albert Derwa uit Herent. "Niet dat Albert zegt wat ik wel en niet moet doen, maar als ik een probleem heb, bel ik hem op en binnen de 10 minuten staat hij hier op de hokken om me met raad en daad bij te staan. Super dat ik op zo'n mensen kan rekenen, zij zijn voor mij goud waard!"

BE13-2111134, 1e nat. Argenton II

Het was trouwens een rechtstreeks duifje van Albert Derwa dat de nationale zege naar Rotselaar bracht. Het prachtig blauw duivinnetje, BE13-2111134, heeft als vader een rechtstreekse duif van Nederlander Koen Minderhoud, waar rassen als Gaby Vandenabeele en Eddy Leutenez in terug te vinden zijn. De moeder is een rechtstreekse van Willy Vos uit Tielt-Winge, met bloedlijnen van Marcel Aelbrecht, J&J Engels, Flor Vervoort, Patricia Verhaegen en Hilaire Surinx. Klik hier voor de pedigree van de nationale winnaar.

Zoals eerder gezegd legt Matthias vooral de focus op de zware halve fondvluchten met de jonge duiven en worden uitslagen van de snelheidsvluchten niet bijgehouden. Van de nog 30 jonge duiven die op het hok zitten, waren er 3 die er boven uit staken, waaronder de nationale winnaar, vandaar dat ze ook als 2de inzet werd ingekorfd. Zij vloog lokaal 3 keer per 10-tal op de 3 nationale halve fondvluchten. Vorige week won ze nog de 109e nationaal uit Châteauroux om deze week de oppergaai te pakken.

De jonge duiven worden op de schuifdeur gespeeld. Het duivinnetje was 'stevig' gepaard met haar doffer, die vorige week uit Châteauroux thuis bleef. Toen de 134-13 arriveerde uit Châteauroux zat haar duiver haar op te wachten, wellicht was dat de extra stimulans dat haar naar huis deed spurten. Wat de medische begeleiding betreft, die wordt tot het strikte minimum beperkt, maar uiteraard wordt er ingegrepen waar nodig. Vooral op aanraden van Albert Derwa zal er gekuurd worden als het moet. Hét allerbelangrijkste vindt Matthias de recuperatie, daarom worden er na de vlucht zo snel mogelijk eiwitten toegediend, samen met electrolyten en de Energy Booster van DHP. Bedoeling is om de duifjes terug in orde te hebben op maandagmorgen. Minder heil wordt gezocht in het verstrekken van vitaminen of dergelijke voor de vlucht. Alles in het teken van de recuperatie dus.

Met deze nationale zege bevestigt Matthias Coel zijn status als 'coming man' op de zware halve fondvluchten met jonge duiven. Asduiven in de Brabantse Unie verzamelde hij al, en nu komt daar een prachtige kers op de taart bij. Van harte proficiat!