Masao Kitano (Zoutleeuw, BE) wint 1e nationaal Châteauroux van 22.249 oude

Het is de natte droom van veel liefhebbers, van je hobby je beroep maken. Voor Clement Matterne is het werkelijkheid geworden.


Clement met de nationale winnares Ilona

Japan

Precies 3 jaar terug besloot de Japanner Masao Kitano om het geweer van schouder te veranderen. Tot dan had hij geprobeerd om met een Japanse verzorger voet aan grond te krijgen in de Belgische duivenwereld. Met een verzorger die noch de taal, noch de gewoontes van de plaatselijke bevolking kende, was dit een schier onmogelijke opdracht. Hij besloot dan maar om op zoek te gaan naar een reeds sterk presterend Belgisch liefhebber om tot een zakelijke overeenkomst te komen. Via de gebroeders Herbots kwam hij bij Clement Matterne terecht. Binnen de kortste keren was alles in kannen en kruiken en zou er in Zoutleeuw onder de naam Kitano Masao verder gespeeld worden.

Succes

De keerzijde van de medaille is natuurlijk dat er, ook al zit hij enkele duizenden kilometers ver hier vandaan, wel steeds iemand is die op je vingers zit te kijken en resultaten wil. Mislukken is in de Japanse cultuur immers geen optie. Spek naar de bek van een gedegen liefhebber als Clement Matterne en reeds na 3 jaar bezorgt hij zijn baas een eerste grote trofee: 1e nationaal Châteauroux 22.498 oude duiven.


Het oog van Ilona

Ilona (5015544/10)

Tot wat vriendschap in de duivensport kan leiden blijkt nog maar eens uit deze overwinning. De moeder van Ilona is immers een duivin van de gebroeders Raets (Kortessem, BE), kameraden van Clement. In haar pedigree vinden we Herbots en Schellens terug. Haar grootmoeder won ook reeds 1e nationaal Brive tegen 25.727 duiven. Zij zat gekoppeld aan een doffer met het bekendste Limburgse bloed in zijn aderen: Clerinx gebroeders, leveranciers van successen op zowat elk Limburgs tophok. Van deze koppeling ging één paar jongen naar de gebroeders Raets, het andere bleef in Zoutleeuw. De pedigree de moeder van Ilona Kan je bekijken door hier te klikken. Dat Ilona geen eendagsvlieg is, bewijzen haar eerdere resultaten. De week voordien vloog zij ook nog de 350e nationaal Bourges van 19.655 oude duiven. Ook haar eerdere prestaties mogen gezien worden:

Chateauroux: 1/307
Vierzon: 34/403
Bourges: 40/810
Jarnac: 21/319
Orleans: 248/2452
Toury: 10/3399
Nanteuil: 8/172
Argenton: 28/1168
Moulin: 16/485


Ilona, winnares Bourges I Nationaal 2013 bij de oude duiven

Kweekstal

Clement beschikt over 16 vaste kweekkoppels, aangevuld met 8 voederkoppels. De hoofdlijn wordt gevormd door duiven van Van Avondt & Zoon (Haacht, BE). In Japan is Kitano een uitstekend fondspeler. Voor zijn kweekhok in Japan koopt hij hier jaarlijks enkele zeer sterk presterende duiven. Alvorens deze naar Japan verhuizen, mag Clement er 2 rondes uit kweken. Nadien gaan ze het vliegtuig op richting het land van de rijzende zon. Ook Clement stelt soms voor om bij een liefhebber duiven te gaan kopen. Het is Kitano die de uiteindelijk beslissing neemt, maar normaal trekt hij de kennis van Clement niet in twijfel.

Barcelona

Eén maal per jaar heeft Kitano Masao een vaste afspraak in België: ter ere van Barcelona. Voor buitenlanders is Barcelona nog steeds de meest tot verbeelding sprekende vlucht. Eén ding staat als een paal boven water: met de behaalde resultaten, in het bijzonder deze nationale overwinning, zal Clement nog niet dadelijk verplicht worden om harakiri te plegen.