Overslaan en naar de inhoud gaan

Mark Gilbert (UK) stuntte ook in 2023 meermaals op de marathonraces

Het seizoen 2023 zal voor eeuwig in het collectieve duivengeheugen blijven door het exploot van Southfield History, de duif van Mark Gilbert die als eerste Engelse duif ooit vanuit Barcelona weer thuis arriveerde op de dag van de lossing. Maar er was meer, veel meer...

De absolute superster van de marathonraces in het Verenigd Koninkrijk is Mark Gilbert. Recordhouder qua nationale overwinningen op internationale races de laatste jaren. Ook in 2023 werd het indrukwekkende palmares van Mark weer stevig aangevuld. Met verse nationale zeges op zowel Pau, Barcelona en Perpignan bijvoorbeeld, maar ook een karrenvracht aan andere (inter)nationale kopprijzen was zijn deel. 

Laten we het voorbije marathonseizoen van Mark nog eens overlopen aan de hand van de meest opmerkelijke vluchten. 

Internationaal Pau 

Op de opener van het internationale seizoen 2023 was het al meteen raak voor Mark Gilbert. Met Southfield Gold, werden volgende prijzen gepakt: 1. Section, 1. National British International Championship Club, 6. International Pau 12,631 d. Bovendien won Mark op Pau ook 4. Section, goed voor de 6. National BICC. 

In de afstamming van Southfield Gold vinden we onder andere 2 maal de Golden Barcelona (Gouden Vleugelwinnaar 2014, Nouwen-Paesen) als grootvader terug. Maar we zien ook 2 keer de New Laureaat (eveneens Gouden Vleugelwinnaar in 2013, PEC & Batenburg) en Kleine Jade (Jellema). Kortom verschillende echte Barcelona-legendes. 

De vleugel van Southfield Gold

National Flying Club Tarbes 

De volgende topuitslag die het seizoen 2023 kenmerkt is de nationale vlucht uit Tarbes. Mark zette er een geweldige reeks neer op zowel het section als nationaal niveau:

Section: 3,4,5,6,7,11,14,15,20,22,23,24,25,...
Nationaal: 7,9,13,18,26,33,46,62,76,89,95,97,101,...

De winnaar van 1. Section E, 3. Open National Flying Club op deze Tarbes is GB22N42237. Deze duiver stamt ook uit de lijnen van de Golden Barcelona, die we ook dit keer 2 keer aantreffen in de pedigree. Andere grootouders zijn Southfield Hugo (winnaar 1. Nat. Barcelona BICC 2018 en zoon Golden Barcelona), Miss New Laureaat (Batenburg) en Dochter Romee (Jellema). 

Mark toont de 237, 1. Section & 3. Nat. Tarbes

Barcelona Internationaal 

Zoals elk jaar was de internationale vlucht uit Barcelona het hoogtepunt voor de zware fondploeg van Gilbert. Met de historische stunt van Southfield History, werd de ultieme droom gerealiseerd om in het UK een duif thuis te krijgen op de dag van de lossing. Met zijn exploot was Southfield History goed voor: 1. Section, 1. Nationaal British Barcelona Club, 4. Internationaal Duivinnen 6,211 d. & 6. Internationaal Barcelona 16,569 d. 

Hij wist dus de 1123 km van Barcelona tot zijn hok voor het vallen van de nacht te overbruggen en deed dat in 15 uur en 51 minuten. 

Vader van Southfield History is een kleinzoon van Don Michel (Cor De Heijde). Moeder is Barca 2 (Twan Bongers), een kruising van Aarden, Van Wanroy en Jellema. 

Video Southfield History

Niet alleen Southfield History toonde zich op Barcelona, ook heel wat hokgenoten lieten zien wat ze in hun mars hebben. Dat blijkt uit volgende indrukwekkende resultaten: 

2nd Sect, 3rd Open BBC Barcelona
3rd Sect, 5th Open BICC Barcelona
3rd Sect, 4th Open BBC Barcelona             
4th Sect, 10th Open BICC Barcelona
4th Sect, 5th Open BBC Barcelona                            
5th Sect, 11th Open BICC Barcelona
5th Sect, 8th Open BBC Barcelona                            
7th Sect, 23rd Open BICC Barcelona
6th Sect, 11th Open BBC Barcelona           
10th Sect, 29th Open BICC Barcelona

Het werd dus op alle vlakken een onvergetelijke editie van Barcelona ten huize Gilbert. Maar ook op de laatste internationale vlucht van het seizoen zou nog een ferme appel uit de kast vallen... 

Internationaal Perpignan

Want ook op Perpignan pakte Mark Gilbert de nationale zege. Dit keer met Southfield Titan (GB21B07291): 1. Section, 1. National British International Championship Club & Winnaar van de 2023 TITAN GAMES Long Distance Award. Vlak na Titan won Mark ook nog 2. Section, 4. National BICC op deze Perpignan. 

Southfield Titan vlak na haar aankomst van Perpignan

Vader van Southfield Titan is Zoon Rena, een Jellema duif uit Special Jade x Rena. Vader is Dochter Sumerian Fighter (Batenburg) die werd gekweekt uit Sumerian Fighter, 1. Int. Barcelona in 2017 x Dochter New Laureaat

 

Ultieme bevestiging

2023 werd zo voor Mark Gilbert andermaal de bevestiging van de dominantie die hij de voorbije jaren al regelmatig toonde in het VK. Ook dit keer zorgde hij weer voor een aantal stuntuitslagen, waarvan de prestatie van Southfield History natuurlijk voor eeuwig in het collectieve duivengeheugen gegrift zal blijven. 

Een prestatie die tot de verbeelding spreekt en vele liefhebbers in het VK of waar ook ter wereld zal inspireren om te geloven in het onmogelijke. De grenzen van de duivensport worden de laatste jaren hertekend en Southfield History van Mark Gilbert is hier zeker een exponent van!