Marcel Ginckels (Grimde-Tienen, BE) klokt de snelste duif uit Issoudun van 14.196 duiven.

Goed voor de nationale zege bij de 11.984 jonge. Aan een snelheid van 1351,94 m/min was de nationale winnares ook de snelste van het ganse deelnemersveld.

Duivensport, ze is en blijft onvoorspelbaar. Dat werd op de voorlaatste nationale vlucht vanuit Issoudun nogmaals bewezen. Had je op vrijdag of zaterdagmorgen bij de lossing, geld mogen inzetten op de streek waar de nationale winnaar(s) uit Issoudun zou(den) vallen… het gros van de deelnemers zou zijn centen op de beide Vlaanders ingezet hebben. Volkomen normaal, bij helder weer, met grotendeels lichte oost in de wind.

Daar leek het aanvankelijk ook op uit te draaien, met de eerste meldingen vanuit het Doornikse. De kaart met eerste aankomsten kleurde al vlug rood richting westkant van het land, met de hoogste snelheid van 1275 m/min. Tot daar plots langs de andere kant van het land een melding kwam, vanuit de streek rond Tienen van Marcel Ginckels die 1351,94 m/min haalde, met een duif geklokt om 13u 54’ 54” op een afstand van 479,803 Km. Dik 40 minuten later kwam daar uit de overvlucht nog een duif bij van de hokken van Bart en Nance Van Oeckel die 1348,67 m/min haalt. Of 2 duiven volledig aan de andere kant van het land, die dik 20 minuten of quasi 75 m/min los vliegen op (of 4,5 Km per uur sneller dan) de rest van het deelnemersveld. Wie had dat verwacht of dit durven voorspellen? Een andere luchtlaag, een eind andere en gunstiger wind… het blijft gissen. Jammer dat de duiven zelf niet kunnen praten, want enkel zij kunnen tekst en uitleg geven hoe zij dit hebben klaar gespeeld. Niemand die er de juiste verklaring voor heeft.

Ook ‘meester’ Marcel Ginckels (75) niet (gepensioneerd onderwijzer). Marcel volgde de eerste aankomsten op het internet, en zette zich aan het rekenen. Hij had nog een zee van tijd. Dacht hij…
Toen hij net alles in gereedheid had gebracht om zijn 19 Issoudun-duiven op te wachten, kwam zijn nationale winnares als een duivel uit een doosje, als een kogel recht op de valplank gedoken. Zijn 18e getekende van de 19 ingezette jonge duiven.

Ze won eerder op het seizoen reeds een 1e prijs uit Montargis, maar toen haar doffertje weg bleef van de vlucht, leek haar hartje gebroken, haar motivatie zoek. Ondertussen kwam haar eerste liefde – na een tijdje dolen – terug op het hok. Dit moet haar uitermate gemotiveerd hebben om alles uit haar tengere duivenlijfje te halen om deze prestatie neer te zetten. Uit Issoudun lukte ze haar tweede overwinning van het seizoen, ditmaal met de 1e prijs tot op nationaal vlak.

-Geschelpt Witkop BE15-2080927

 1. Nat Issoudun 11.972 d. (snelste van 14.188 d.)
 1. Montargis       542 d.
14. Soissons        618 d. enz…

Het mooie aan het verhaal is dat Marcel haar kocht als bon van de combinatie Vandenhove-Vandevelde uit Hoeleden, in 2014 nog Algemeen Kampioen Fond te Overhespen.
Bekijk hier haar pedigree.

Marcel lukte volgende uitslag uit Issoudun:

Lokaal       157 jonge: 1-20-22-22-27-37-42-52 (8/19)
Nationaal 11.984 jonge: 1… 

 

Specialist met de jonge duiven

Marcel Ginckels is een man met een echte minikolonie, die zich specialiseerde in het spel met de jonge duiven. Maximaal 30 duiven staan in de winterperiode op zijn hoklijst, vorige winter zelfs nog iets minder, met niet eens 10 koppeltjes kweekduiven op het hok. Veel werk aan zijn duiven heeft hij dus niet in de winterperiode, en dat bevalt hem best. Daaruit kweekt hij zich een 40-tal jongen (dit jaar in 2015, een 34-tal), en staat hij zijn mannetje tot op de nationale vluchten of de klassiekers voor jonge duiven.

De duivenmicrobe erfde Marcel via zijn grootvader en vader. Na enkele omzwervingen van snelheid naar halve fond en opnieuw snelheid, besloot hij in de jaren 2002 zich volledig te gaan toespitsen op het spel met de jonge duiven, vooral richting klassiekers van de grote halve fond.

De jongen worden daarom verduisterd van begin maart tot midden juni, en daarna bijgelicht in 2 fazen, waarbij bij het korter worden van de dagen, er iets langer (2-tal uur) wordt bijgelicht. De duiven halen hun motivatie uit het spel met de schuifdeur, en mogen 1 uurtje samen stoeien alvorens ze de mand ingaan.

Doen wat men aankan, focussen op één spelonderdeel, de duifjes optimaal verzorgen, er alles voor doen. Dan kan de klasse spreken, en volgen de resultaten als het ware vanzelf. Het is kort samengevat de beleving van de duivensport ten huize Marcel Ginckels. In de streek naam en faam genietend als specialist met de jonge duiven. Klein, maar dapper! Iets wat nu werd beloond met een prachtige nationale overwinning. Proficiat!


Samen genieten van de nationale zege, mooi toch!