Marathonvirtuoos Chris van der Velden (Zuid-Beijerland, NL) bouwt aan ongeëvenaarde palmares!

Als je op marathongebied bijna alles hebt gewonnen wat er te winnen viel, als je zware momenten hebt overwonnen en als je kan zeggen dat er ook nog eens wereldwijd goed wordt gepresteerd met je duiven, dan kan je gerust stellen dat jouw hok van topklasse is. En laat dat nu net het geval zijn voor Chris & Jaap van der Velden!


Wijlen Chris en zoon Jaap van der Velden

Toen Chris en zijn zoon Jaap in 1987 begonnen aan hun overnacht avontuur, hadden zij wellicht niet verwacht dat dit het begin zou zijn van een prachtige toekomst. Wanneer in 1992 de eerste successen op hoog niveau binnen dwarrelden (wat bijzonder snel is voor een overnacht hok), leek er geen houden meer aan. Niets was minder waar, want nu, 21 jaar later, hebben ze een palmares opgebouwd dat bijna geen enkel ander hok in Nederland kan weerleggen. Ze werden kampioen en dat zijn ze ook gebleven, zelfs toen vader Chris in 2010 overleed en zoon Jaap – uit eerbetoon aan zijn vader en leermeester – besloot om onder dezelfde naam verder te gaan. Die naam was immers de naam waar iedereen hen al jaren van kende in de (inter)nationale marathonwereld. Hieronder vindt u de palmares van Chris van der Velden. We moeten erbij vermelden dat het hier enkel om de belangrijkste behaalde titels gaat, omdat het overzicht anders wel erg lang zou worden.

1e Onaang. F.B.Z.’11 (voor de 4e x)
1e Algemeen Internat. Kampioen I.F.C.’10
1e 5-getek. Int. Barcelona’06-’10 (5 jaar)
1e Bony SGR Cup’10 (Fondcl. Midden Limburg)
1e Kampioen Duivinnen I.F.C’10
1e Onaang. F.B.Z.’10 (voor de 3e x)
1e Onaang. Internat. Fond Afd. 5’10
1e Primus Inter Pares Int. Barcelona’09
1e 5-getek. Int. Barcelona’06-’09 (4 jaar)
1e Primus Inter Pares Int. Barcelona’08
1e 5-getek. Int. Barcelona’06-’08 (3 jaar)
1e 5-getek. Int. Barcelona’06-’07 (2 jaar)
1e Beker van Straatsburg (6 get. Barc.)’07
1e Keizer v/d Grote Fond ’92 en ‘06
1e 10-getekenden Int. Fondclub’04 en ’06
1e Kreutzer’s Int. Kampioenschap’06
1e Keizerkamp. Club der Azen’05 (voor de 3e x)
1e Categorie 8 Nat. Fondspiegel’02 en’05
1e Categorie 7 Z.L.U. Fondspiegel’04
1e Kampioen N. & Z.-Holland’03
1e Keizerkamp. Club der Azen’02
1e West-Nederlandse Marathon’95 en ’02
1e Onaang. F.B.Z.’01 en ’00
1e Grand Prix Z.L.U.’00
1e Tot.klassement Z.L.U. Fondspiegel 1996-1998
1e Categorie 8 Z.L.U. Fondspiegel’97 en ‘98
1e Keizerkamp. Club der Azen’97
1e Generaal Kampioen F.B.Z.’97
1e Europabeker’95


Enkele duivenhokken bij van der Velden

Een ongekend palmares dat, zoals eerder gezegd, maar weinigen binnen de Nederlandse landsgrenzen kunnen weerleggen. Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten zullen deze resultaten weinig tot niet geëvenaard worden. Één zeer opmerkelijk succes van een 50% ‘van der Velden’-duif werd behaald bij Monsieur Robert Ben uit het Franse Calais. Hij vloog met zijn duif ‘Super Ben’ een palmares dat  misschien wel het rijkste is op onze aardbol. ‘Super Ben’ vloog onder andere:

1e Nationaal Barcelona
2e Nationaal Barcelona
3e Nationaal Barcelona
3e Nationaal Perpignan
3e Nationaal Perpignan
6e Nationaal Perpignan

Dit is Internationaal:
5e Internationaal Barcelona
20e Internationaal Barcelona
44e Internationaal Barcelona
3e Internationaal Perpignan
21e Internationaal PerpignanGevlogen met geheel of gedeeltelijke 'van der Velden'-duiven

Ook in het binnenland wordt er bijzonder goed gevlogen met de 'van der Velden'-duiven. Dat bleek vrij recentelijk nog in Denekamp bij Herman Borgelink. Hij vloog de 1e Nationaal St.Vincent sector 3, een resultaat dat hij te danken heeft aan zijn zijdezachte duivinnetje met maar liefst 50% van der Velden bloed. Daarnaast vloog  ‘Het Fenomeen’, een 50% 'van der Velden'-duif, de 1e Nationaal Bordeaux oude duiven bij de Gebr. Helsdingen uit Nijkerkerveen.

Waarschijnlijk ligt het succes van de 'van der Velden'-duiven in de opbouw. De basis van deze duiven is hun eigen ‘Blauwe Stam’, van origine 75% Aarden en 25% Stichelbout. Deze basis werd succesvol gekruist met duiven van onder meer B. Batenburg & Zn, Chr. Vanoppen, H. Wijnands & Zn, Van der Wegen, Robert Ben (uit de Super Ben) en Jan Ouwerkerk. Allemaal edele fondrassen dus!

Om een lang verhaal kort te maken: bovenstaande soorten hebben de ‘van der Velden’-duif  gecreëerd. Dankzij deze fundamentele basis kon topduo Chris en Jaap al meerdere keren de zoete smaak van succes proeven: al meer dan 39 teletekstnoteringen, de Europabeker, de 1e nationaal Barcelona en met één duif twee maal de titel Primus Inter Pares Internationaal Barcelona winnen. Daarnaast vlogen ze in totaal zeven nationale overwinningen en vijf zilveren medailles bij elkaar. Het is een hok met onnavolgbare resultaten, zowel in het bijzijn van Chris alsook toen hij helaas overleed en zoon Jaap er alleen voor stond. Jaap heeft een goede leermeester gehad, zo blijkt en mede daardoor hebben onderstaande duiven bestaansrecht gekregen met wereldwijd aanzien tot gevolg.


Top 10 nationale resultaten van het hok Chris van der Velden

Topduiven maken alles mogelijk

Het zijn de topduiven die alles mogelijk maken. Zonder deze duiven geen prijzen - al ben je nog zo'n goede liefhebber. Gelukkig bezit Jaap tegenwoordig beide van deze eigenschappen. In het hok zitten duiven vaneen onschatbare kwaliteit en buiten het hok is hij de coach die deze duiven - vele jaren samen met zijn vader - naar de top leidde. Bovenstaande opsomming van 'slechts' de top-11 nationale resultaten is er een waar je oprecht trots op kunt zijn. Tel daar de successen van anderen met zijn eigen duiven bij en je kunt misschien wel spreken over een van de beste marathonhokken van de wereld. Maar met welke duiven wordt dit nu gerealiseerd? We stellen graag enkele paradepaardjes aan u voor:

'Maximus' is een ongelooflijke klasbak. Hij werd 1e Internationale Asduif Perpignan over 4 jaar en 1e Internationale Asduif Perpignan over 5 jaar. Zijn meest in het oog springende resultaten waren natuurlijk de 8e Nationaal DAX, 9e Nationaal Perpignan, 11e Internationaal Perpignan en 18e Internationaal DAX. Deze duif zorgt inmiddels op het kweekhok voor de nieuwe kampioenen van het hok Chris van der Velden.

'Paulo' werd gekweekt uit het beste wat Jaap had zitten. Als kleinzoon van maar liefst 3 nationale winnaars, kon dit niet mislopen. Het leek 'logisch' dat er vroeg of laat een soortgelijke uit zou voortvloeien. Dit bleek het geval bij 'Paulo' en hij vloog de 1e Nationaal Pau in 2011, wat een succesvol vervolg was op zijn generale repetitie twee jaar ervoor. Toen vloog hij de 19e Nationaal Pau (2009). Ongetwijfeld een doffer van ongekende kwaliteiten.


Bovenstaand koppel ‘De Super Vanoppen’ en ‘Cheeta’ zijn van sublieme kwaliteit. Natuurlijk is ‘De Super Vanoppen’ een zoon van de wereldberoemde ‘Blauwe Vanoppen’ van H. Wijnands & Znn en vader van talloze topduiven. Minstens 30 van zijn (klein)kinderen wisten zich namelijk te plaatsen bij de eerste 100 Nationaal. In combinatie met de beste lijn van van der Velden ‘Cheeta’ lijkt dit een droomkoppel dat al vele topduiven voortbracht. ‘Cheeta’ zelf is dan ook een winnares van de 1e Nationaal Barcelona in 2003, de 32e Nationaal Perpignan en 84e Nationaal Montauban. Kwalteit is het sleutelwoord!


(Foto: Falco Ebben)

Jaap van der Velden geeft een respectvol vervolg aan dat waar hij en zijn vader jaren geleden mee begonnen. Nooit kenden ze een echt slecht jaar. Altijd waren er topnoteringen te vermelden op nationaal niveau en altijd zijn ze rechtop blijven staan bij de kampioenen. Dat ook andere mensen dit succes kennen dankzij de inbreng van de 'van der Velden'-duiven is geweldig en dat geeft Jaap dan ook veel voldoening. Het is simpelweg een feit dat wij de komende jaren nog veel van deze Super Marathon Kampioen gaan horen in binnen- en buitenland. Jaap, wij wensen je veel succes in het seizoen 2013.