Overslaan en naar de inhoud gaan

Maarten De Boe (Schendelbeke, BE): 1° Nationale Asduif KBDB Zware Fond 2023

De titel van beste duif van het land op de zware fond in 2023 zat op de hokken bij Oost-Vlaming Maarten De Boe. Meer dan terecht als men weet dat zijn wonderduivin Little Sonja dit deed met een uiterst klein coëfficiënt.

Little Sonja : amper 0,12 % voor haar 2 opdrachten !!

Om ooit eens een fenomeen op het duivenhok te mogen hebben is voor velen een droom die jammer genoeg nooit werkelijkheid wordt. Voor de ambitieuze Maarten De Boe werd dit echter al een paar seizoenen na zijn herintrede in de duivensport realiteit. Zijn 2-jaarse duivin Little Sonja (BE21-4221711) acteerde in 2023 op eenzaam niveau tijdens haar marathontochten. Op Pau en Narbonne etaleerde deze witte merel haar grote klasse door telkens de Zonale zege binnen te halen en ook rats aan de top van de nationale en internationale uitslag te eindigen : 

Pau : 13° Nationaal tegen 3.080 d.

Narbonne : 6° Nationaal tegen 5.000 d.

Als jaarling was Little Sonja trouwens ook al op de afspraak met een 68° Nat. op meer dan 7.000 duiven

Little Sonja : 1° Nationale Asduif KBDB Zware Fond in 2023

Al in zijn prille jeugd toonde Maarten dat hij het duivenspel in de vingers had, meerdere provinciale jeugdtitels prijken namelijk op zijn palmares. Door drukke beroepsbezigheden (schooldirecteur) en het geluk van een jong en prachtig gezin te mogen hebben kwam de duivensport er echter enkele jaren op een laag pitje te staan. Toch bleef de gekende microbe kriebelen en Maarten bleef betrokken bij onze hobby door onder andere zijsprongetjes te maken als schrijver en fotograaf voor allerhande reportages over winnende  liefhebbers en duiven. In zoverre dat Maarten in 2021 terug de sport instapte, intussen had hij ook "Columba Pigeon Photography" uit de grond gestapt. De gouden zet om zich te herlanceren door de inbreng van 2 absolute sterren van het zware fondspel was meteen duidelijk. Dirk Martens uit Meigem en Hendrik Mortier uit Sint-Kruis Brugge waren deze 2 leveranciers van dienst. Ook voor goede raad kan Maarten altijd terecht bij deze 2 kanjers waar hij natuurlijk enorm dankbaar voor is. Bij Dirk Martens wed geput uit de nazaten van superduiven als Supersonja (o.a. Beste duif in de PIPA-Ranking over 3 Internationale vluchten), Waldo (Beste Pau-duif 2015-2017), Barry (5x top 250 Nationaal) en Bleke Leo (2° Nat. Perpignan). Hendrik Mortier hielp dan weer door het aanleveren van vruchten uit zijn Kleinen (superster met o.a. 7x top 100 nationaal), Frulle (1° én 2° Prov. Asduif), Barca4broers (Barcelona specialist) en Wimko (o.a. 1° Prov. Barcelona).

Hendrik, Maarten en Dirk

Met dergelijk materiaal een herstart kunnen doen zorgt er natuurlijk voor dat er een grote kans op succes ging komen, dat dit echter zo snel het geval ging zijn had niemand verwacht. De combinatie van de aanwezige klasse en de strategie van Maarten om trouw te blijven aan de basis van deze 2 rassen zal er ongetwijfeld voor zorgen dat er nog vele successen gaan volgen ten huize De Boe. Dit vertrouwen in de Martens en Mortier duiven is volledig gerechtvaardigd want pas in 2022 maakte hij zijn debuut op de Internationale wedstrijden en toen waren Agen en Narbonne de grote doelen die direct voor absolute topnoteringen zorgden.

Op Agen werd er al meteen vooraan plaatsgenomen met de eerste inzet die als 2° werd afgevlagd tegen bijna 300 duiven. Daarna kwam Narbonne en ook daar sprong de 'nieuwkomer' in het oog : 6-12-15-25-29-30-51 en 73 tegen 241 duiven (8 op 15). De toon was gezet en in 2023 was het dus op alle vlakken bingo : op de zware fondwedstrijden zette De Boe 134 duiven in waarvan er 68 hun prijs vlogen (51 %), hieronder 23 noteringen per 10-tal. Er werd aan 5 zware fondvluchten (van de 7) deelgenomen en daarop waren er lokale 3 overwinningen, namelijk vanuit zowel Pau, Agen als Narbonne. Op Perpignan was er een tweede prijs en op Marseille werd gestart met de vierde prijs, maar de kers op de taart was dus de nationale asduiftitel met Little Sonja. Wie doet beter ?

PIPA wenst Maarten een dikke proficiat met de nationale KBDB titel.

Maarten geniet na van een spetterend seizoen 2023