Louis Van Paesschen (Humbeek, BE) wint de nationale topklassieker uit Bourges bij de jonge duiven.

Sportvriend Louis had niet alleen de snelste duif bij de 30.180 jonge duiven, maar tevens de allersnelste Bourgesvlieger van de ganse klad met in totaal 48.326 deelnemende duiven!

De nationale Bourges II van eind juli – dit jaar het eerste weekend van augustus door het opschuiven van de nationale kalender met 1 week – is de topklassieker waar ieder halve fondfanaat elk jaar opnieuw naar uitkijkt. Wat Barcelona is voor de mannen van de zware fond, is Bourges voor de liefhebbers van de grote halve fond. Meteen ook de ouverture van het nationale fondseizoen voor de jonge duiven uit een reeks van 6 opeenvolgende nationale wedvluchten.

Er was heel wat te doen rond deze nationale Bourges. Vooral omdat de aanloop, de voorbereiding voor de jonge duiven naar deze vlucht toe, aardig verstoord raakte door de barre weersomstandigheden van de pakweg 5 à 6 voorbije weekends. Enkele vluchten met traag tot slecht verloop verstoorden de aanloopfase naar dit tweede luik van 6 nationale vluchten  op rij. Een pak liefhebbers waren dan ook nog niet klaar, hadden hun kladde jonge duiven nog niet echt onder stoom. Voor hen kwam deze Bourges te vroeg. Vandaar dat velen nog ontbraken aan de inkorftafel, ofwel met een beperkt ploegje aan de start verschenen. Kwestie van de risico’s wat te spreiden, zijn appelen niet allemaal in dezelfde mand te leggen.

Ook de alles behalve positieve weersvoorspellingen zullen er hun steentje toe bij gedragen hebben dat een pak liefhebbers ietwat op ‘reserve’ hebben gespeeld. Toch kon deze nationale Bourges onder vrijwel normale omstandigheden doorgaan, een plaatselijke bui onderweg niet te na gesproken. Geruggensteund door een ZW-wind verliep deze openingsklassieker voor de jonge duiven vrij vlot. Op een dik uur zijn de prijzen bij de jonge duiven verdeeld. Heel normaal, zelfs vrij snel voor een nationale Bourges. Al hoorden we dat later op de dag de terugkomst van de jonge garde die de goede trein had gemist, moeizamer verliep.

Louis Van Paesschen is de snelste

De snelste duif van het ganse Bourgeskonvooi viel in het Vlaams-Brabantse Humbeek bij Louis Van Paesschen (82) op de plank. Louis klokte zijn nationale winnaar om 11u 46’ 17” op een afstand van 453,592 Km, wat de hoogste gemiddelde snelheid van 1672,02 m/min liet uitrekenen. Goed voor nationale winst bij de 30.180 jonge duiven.

Louis had 14 jonge en 2 oude duiven ingezet op deze Bourges. Een beetje met een klein hartje geeft hij toe. De jonge duiven waren in feite te weinig voorbereid om richting nationale vluchten te trekken. Het belette zijn Blauwe 169-doffer niet om de nationale zege naar Humbeek te brengen.
Na 2 x Quiévrain en 3 x Noyon vlogen de jonge duiven de week voorafgaand aan Bourges slechts hun eerste halve fondvlucht uit Souppes, waarop meteen met de 1e prijs werd begonnen, naast een resem topprijzen. Een teken dat de conditie goed was. Men zegt dat een duif in conditie altijd iets meer kan, lacht Louis de tanden bloot. Het kan de verklaring zijn voor zijn nationale zege. De Van Paesschen-duiven presteerden hierop als volgt:

Bourges Prov 4.383 jonge: 1-277-282-907 (4/14)
     Nat 30.180 jonge: 1-1334-1343-4867 (4/14)

Bourges Prov  896 oude: 61-219 (2/2)
     Nat  8.005 oude: 318-1540 (2/2)

De week voorafgaand aan deze Bourges deden de jonge duiven het ook al prima op hun eerste halve fondopdracht van het seizoen:

Souppes sur Loing 595 jonge: 1-3-16-18-27-35-47-48-99… (12/24)

De nationale winnaar uit Bourges won hierop ook reeds zijn prijs per 10-tal, om dan nu uit Bourges alles uit zijn kast te halen, en te excelleren met nationale winst als resultaat:

-Schone Blauwen Bourges BE14-2238169

Bourges Prov 4.383 d. 1
     Nat 30.180 d. 1
Souppes Lok   595 d. 48

Het is een goed gebouwde blauwe doffer, ietwat aan de diepe kant, maar toch een duif uit één stuk. Langs vaders zijde stamt hij uit een zoon van het superieure stamkoppel van Louis Van Paesschen. Op de kolonie vertoeven momenteel 8 broers en 6 zussen uit dit stamkoppel die er de scepter zwaaien. Onder hen een winnaar 10e Nationaal, eentje met 24e Nationaal, nog een andere met 42e Nationaal, een supercrack met 7 x 1e prijzen, een andere met 2 x 1e prijzen op hun actief. Niet zomaar de eersten de besten dus.

Vader: Blauwen 769 BE10-2124769
Rechtstreeks zoon van het stamkoppel gevormd door de Kopman BE06-2055320 (zelf 1e Chateauroux, 1e Argenton, 1e Noyon… en zoon van de Super Vlieger 069/98: 1e Prov Blois, 3 x 1e Bourges, 2 x 1e Toury, 3 x 1e Dourdan enz..) x Geschelpte Kweekster BE07-2165160, volle zus van de 5010/04: 17e Semi-Nat Chateauroux en 28e Nat Bourges… (zelf komende uit de Blauwen Roger Debusschere 244/03 x Bont Witpen 263/99).
Bekijk hier de pedigree van de vader 1e Nat Bourges

Moeder: Schudding-duivin BE09-4155812
Rechtstreeks van Benny Schudding uit Meldert. Louis bekwam deze duivin via uitwisseling met Benny. Het mooie aan het verhaal is dat Benny 1e Provinciaal won met de duif van Louis… terwijl Louis nu omgekeerd een nationale zege binnen haalt met een directe zoon uit de duif van Benny. Iedereen super content wellicht.
Bekijk hier de pedigree van de 1e Nat Bourges-winnaar

Sinds een 3-tal weken speelt Louis zijn jonge duiven op de schuifdeur. Tussen zijn jonge duivinnen zit er 1 oude duivin. Laat dit nu net de duivin zijn waarop zijn nationale winnaar uit Bourges zijn oog liet vallen. Misschien was er nog een andere jonge doffer die haar wilde binnen rijven, wat hem gemotiveerd heeft om tot het uiterste te gaan. ik heb daar niet echt op gelet, zegt Louis. De schuifdeur ging  voor de inkorving van Bourges de ganse namiddag open. Ze konden al die tijd dus vrij paren naar hartenlust.  

Van topper op snelheid tot fantast op de grote halve fond

De nationale zege uit Bourges was voor Louis de tweede nationale overwinning uit zin carrière, nadat hij in 1990 ook al 1e Nat La Souterraine won.
Louis erfde de duivenmicrobe van zijn vader zaliger. Doordat hijzelf altijd zelfstandige was had hij geen tijd voor de duiven, en dus verdween de interesse naar het achterplan. In de beginjaren ’80 naam hij de draad terug op. Eerst op de snelheid, met Noyon als uitverkoren vlucht. In 1988 schakelde hij over naar de halve fond en grote halve fond, met af en toe een uitstapje naar de grote fond, zelfs Barcelona, waarop hij nog de Bronzen Vleugel won. Sinds 1988 behaalde hij tot op heden niet minder dan 22 x 1e Provinciale overwinningen. Geen klein bier dus!

Hij startte het seizoen met 24 weduwnaars en een 46-tal jonge duiven van de 1e + 2e ronde. Alles behalve met de massa dus. Dat kan ik door mijn leeftijd ook niet meer aan, vertelt Louis. Eerlijk… ik dacht er zo stilletjes aan om met duiven te stoppen. De leeftijd is daar, en mijn vrouw haar gezondheid laat het niet toe om haar lang alleen te laten. De nationale zege doet hem niet alleen genieten, het is meteen ook een stimulans om nog even door te gaan.
Ik maakte op dat vlak een mooi deal met mijn sportvriend Roger Debusschere uit Lokeren, van wie ik trouwens reeds goede duiven bekwam. Roger heeft gans mijn kolonie gekocht… de nationale winnaar, zijn ouders en familie incluis. We kwamen overeen dat ik de jonge duiven 2014 mag behouden, zodat ik volgend jaar met hen nog kan spelen als jaarling. Zo zal ik volgend jaar nog weinig duiven hebben. Een aantal dat ik perfect aankan en waarmee ik wel nog plezier kan beleven aan de duivensport als mooie hobby. Mooi toch?

Proficiat Louis! Geniet ervan, dit heb je dubbel en dik verdiend!