Loobuyck Jos en Jan, "Al jaren aan de fondtop in België"


EEN STUKJE GESCHIEDENIS.
Jos Loobuyck was pas twaalf jaar toen hij voor het eerst enkele duiven hield. Hij woonde toen in Merkem, een klein dorpje in de buurt van Diksmuide. Zijn vader was nochtans geen duivenliefhebber. De eerste duiven kreeg hij van zijn nonkel Julien Maes uit Rumbeke. Hij speelde toen enkele snelheidsvluchten. Maar toen Jos op internaat verbleef, waren de duifjes allemaal verdwenen. Zijn ouders, die zelfstandig waren hadden geen tijd om naar de duiven om te zien. Dus …
In 1958 stapte hij in het huwelijksbootje en na wat avontuurlijke reizen vestigde hij zich in Otegem. Het dorp waar nu Silvère Toye woont. Jos werkte ondertussen bij de firma Bekaert te Zwevegem en maakte opnieuw tijd voor duiven. Met ondermeer nakweek van de Manke van Jacques Catteeuw werden tot Dourdan behoorlijke successen geboekt.
In 1966 kwam het gezin Loobuyck naar Aalter wonen. Jos en Marianne hadden toen reeds vier kinderen. Eerst twee meisjes Els en Ann en dan twee jongens Jan en Wim. Jos verhuisde mee met de firma Bekaert naar Aalter, die daar een nieuwe vestiging oprichtte. Jos werkte er als scheikundige in het labo.
Aanvankelijk stond er nog geen duivenhok bij de nieuwe woonst in Aalter. Maar Jos ging steeds elders de duiven waken en zijn vrouw had hem liever in de buurt vandaar dat er al snel een hokje gebouwd werd.

Zoon Jan ging als kleine jongen reeds mee met papa op de hokken. Hij kreeg de duivenmicrobe als het ware ingelepeld. Die interesse bleef verder bestaan en zo speelden vader en zoon al vlug samen.
In de jaren zeventig werd er enkel snelheid en halve fond gespeeld. O.a. de twee prachtige blauwe duivers de '04' en de '13' zorgden voor veel succes.
In de jaren tachtig kwamen opnieuw duiven van de fantastische Poitiers-vliegers van nonkel Julien Maes. Deze werden aangevuld met duiven van de rassen Raoul Verstraete van Oostakker, Daniël Van Ceulebroeck van Balegem en Albert Jolie van Sint-Lievens-Houtem. Deze laatste rassen kwamen op het hok via wijlen Lehoucq uit Eeklo. Zo werden in 1985 een molenaar duiver en een zwarte duivin geboren die zich later ontpopten tot een 'GOUDEN KWEEKKOPPEL'. En dit was de start van de fondcarrière...

Het gouden kweekkoppel
De 'Gouden Molenaar' of de 4421319/85 kwam als jonge duif gekwetst thuis. Daar hij adellijk bloed bezat, bleef hij een tweetal weken in een kous hangen in zijn bak. Op datzelfde hok bevond zich ook een mooie zwarte duivin of de 4421329/85. Na het herstel van de molenaar vormden zij al vlug een paartje. En met veel geluk ontdekten Jos en Jan zo het 'GOUDEN KWEEKKOPPEL'. Uit dit koppel werd in 1986 de Angoulèmer geboren.
Deze won in 1987 de 1e Limoges jaarlingen in fondclub Eeklo en in 1988 de 1e interprovinciaal op een zeer lastige Angoulème.
Een broer van de Angoulèmer kreeg de naam 'de Dave', daar hij dit eens als vleugelmerk droeg. Hij won in 1989 de 1e prijs van Cahors (53e nationaal) én de 1e prijs van Dax (5e prijs interprovinciaal).
En zo ging het verder…
De King of de 540 van 1989 won als jong de 29e nationaal La Souterraine. Als jaarling vloog hij de 1e prijs van Clermont en de 1e prijs van Tours + de 4e prijs regionaal uit Limoges of de 29e prijs nationaal van 22.435 jaarlingen.
De 300 van het jaar '90 won de 6e prijs nationaal op Montauban. Hij zou de eerste prijs provinciaal behaald hebben, maar daar hij in West-Vlaanderen ingekorfd werd, zag hij die prijs aan zijn neus voorbijgaan.
En dan was er nog 'de Jabbedabbedoe', 4146169/92. Hij behaalde bijna de eerste nationale overwinning voor het hok Loobuyck. Op de nationale Bourges van 1993 in de meimaand strandde hij op een eervolle 2e plaats van 11.467 jaarlingen. Hij behaalde wel de lokale en de provinciale palm. Hij won later ook nog de 559e nationaal Limoges jl. van 23.988 duiven en 601e nationaal Bourges oude van 17.788 duiven en de 169e nationaal van 8883 duiven op Limoges oude.

Dit GOUDEN KWEEKKOPPEL schonk ook verschillende duivinnen. Zij werden allen direct op de kweek gezet. En met succes …
De lijn van het Gouden Kweekkoppel vroeg om nieuw kruisingsmateriaal en daarom gingen Jos en Jan op zoek naar versterking. In de jaren ’90 werden volgende rassen bijgehaald.


Nieuwe rassen
Jos en Jan kochten duiven bij:
Jacques Catteeuw (Deerlijk), die met de Arend en de Diamand fantastisch presteerde en o.a. ook 1e nationaal Limoges jaarlingen won.
Gebroeders Comyn (Kanegem) die verschillende toppen op de fond en zware fond behaalden en o.a. ook de 1e prijs Limoges oude wonnen in 1992.
Eén duiver werd aangekocht op het hok Raymond Delannoy (Bellem), hij stamt uit twee rechtstreeks Noël Peiren duiven. Dit werd een prima vlieger. (Zie seizoen 2001)
Eén duiver kwam van het hok Frans Waerniers (Knesselare): een zoon van de ‘Witpen S.W.(fantastisch vlieger ) x de Super Ludo duivin. (moeder van 1e nationaal Narbonne en 3e nat. Brive.)
Twee duivinnen van het hok Remi, Carlo en André Gyselbrecht (Knesselare): o.a. een kleindochter van de 1e internationaal Barcelona in ’95 en één van het ras Van der Wegen.
Vier duiven van het hok Martin Martens (Waarschoot), o.a. van het ras Gaby Vandenabeele.
Twee duivers van het hok Debeule-Gillis (Waarschoot) kwamen in 1996 het hok vervoegen. Beide waren broers van het ras Dereere x Gilbert Vercauteren. Een gouden zaak zoals later zal blijken. Er werd ook nog één duivin van het ras Jef Deridder aangekocht op de openbare verkoping in ’98 van dit hok.
Een zestal duiven van het hok Arsène Baecke (Assenede), 1e interprovinciaal Montluçon of een man die veel Roosens duiven (M. Leernes) in z’n bezit heeft en die dus ook de zware fond moeten aankunnen.
Een viertal duiven van het hok Jean-Luc Van Roy (Ronse), o.a. uit de Playboy-lijn of de 1e internationaal Barcelona!
En als laatste aanwinst werden er late jongen bijgehaald van het hok Daniël Monbaillieu (Merkem), een prima halve fond- en fondspeler die verschillende 1e prijzen per seizoen behaald met de rassen Verheye en Ameye.
In mei 2002 haalden we en twintigtal jongen van het hok Van Damme-Boddaert (Oostkamp). Zo kwam een zoon en een dochter van de Raket, of de 1e nationaal Souillac 2002, op ons hok. Er kwam ook een zoon van Jefke Mortier of 1e nationaal Cahors. Nadat deze jongen 2x Arras deden bleven er een twaalftal over.
Er kwam ook een duiver en een duivin van het hok Jan Dons (Kapelle-op-den Bos) de rangen vervoegen. Deze verkregen we via een gewonnen bon op de Kerstdagtentoonstelling in Adegem. De duiver ging ook naar het vlieghok.
Er kwamen ook drie prachtige duivinnen van het hok Gyselbrecht (Knesselare) om die te koppelen aan de Pursang, de Perigueux en hun vader. Daaruit kwamen 6 mooie jongen, 3 voor hen en 3 voor ons. Een zoon van 'de Pursang x dochter 1e internationaal Barcelona ' is reeds aan de kweek. En nu afwachten maar...


NIEUWE KRUISINGEN MET DE LIJN VAN HET GOUDEN KWEEKKOPPEL.
HET PRINSESJE: dochter KING.
Samen met een aangekochte duivin van het hok van de Gebroeders Comyn uit Kanegem schonk de King of de 540/89 een machtig goed duivinnetje. Het Prinsesje werd enkel als jonge duif gespeeld. Het zat op een hokje met enkel duivinnetjes. Na een tijdje paarde het met een ander duivinnetje. Het was enorm jaloers van haar nestje en niemand mocht in de buurt komen.
Zo won het o.a. een 2e prijs van Chartres, een 1e lokaal (2e provinciaal) van Vierzon en 1e lokaal van Argenton (9e nationaal van 15.477 duiven). Dit duivinnetje verblijft momenteel in Taiwan. Ook daar slaagt men met deze soort daar ze momenteel nog om broers of zussen van haar vragen.
1. DE PERIGUEUX: 4100407/96. . Een dochter van het Gouden Kweekkoppel, de 4146145/92, werd de moeder van de Perigueux én de Nero én de Pursang én de Dax én de Knappen. Het betreft hier dus een volle zus van de Angoulèmer, de Dave, de 300, de Jabbedabbedoe. Zij werd gekoppeld aan een verkregen duiver van de Derere soort of een prachtige blauwe duiver met als ringnummer 4634860/94. Als jonge duif werd de Perigueux goed opgeleerd. Als jaarling won hij vijf maal per tiental en als twee-jaarse won hij de eerste prijs nationaal van Perigueux bij mooi, warm weder! U kunt al raden of zijn baasjes hem graag zagen. Na deze prestatie werd hij direct op het kweekhok geplaatst en de resultaten van zijn zonen beloven!

De nestbroer van de Perigueux is de Nero, 4140408/96. Deze kanjer vloog al goed als jonge duif, want zo won hij o.a. eens een T.V. en een constateur. Hij won ook een 1e prijs op Poitiers, een 3e op Blois, 5e op Poitiers, 8e op Orleans; …, 240e nationaal op Perigueux. Ook hij werd op het kweekhok geplaatst!!!
Dit is een zuivere broer van beide voorgaande en won ook al een hele reeks prijzen.
Zo vloog hij o.a. 6e Chartres, 3e Orleans, 15e Argenton (899d.), 60e provinciaal Chateauroux (3514d.), 470e nat. Limoges (11.799d.), 282e nationaal Souillac (6035d.), 20e nationaal Narbonne (6423d.). Hij vertoeft nog steeds op het vlieghok.

Een mooie blauwe duiver die met enkele seconden de internationale ereprijs op Marseille mist!!!
Ook hij heeft een fantastische erelijst.
Na zijn prestatie verhuisde hij ook naar het kweekhok. Het is wel nog niet zeker of ze deze duif zullen kunnen behouden.
Resultaten. Deze duiver is een zomerjong. Hij werd goed opgeleerd als jaarling en dit jaar vloog hij reeds een 1e lokaal van Dax, 2e provinciaal en 30e nationaal!!!

ZOON VAN DE 4146150/92, DOCHTER GOUDEN KWEEKKOPPEL, x de Vandenabeele.

De moeder van de Redbull!
DE REDBULL.
De Redbull was een fantastisch vlieger met een formidabele erelijst. Hij won o.a.
2e Poitiers 120 d. , 8e Poitiers 274 d. , 8e Orleans 540 d. , 48 e prov. Limoges jl. 5240 d., 31e prov. Chateauroux 4329 d. , 748e prov. Brive 3863d. , 19e Poitiers 1214 d. , 42e prov. Limoges 2242 d. , 5e prov. Chat. 2594 d.
Jammer genoeg ging deze klepper verloren! Maar een drietal broers, twee zussen en hun ouders vertoeven op het kweekhok. Bij de vliegers zitten er ook nog een drietal broers.
De vader van de Redbull werd aangekocht op het hok Martin Martens en is zuiver ras Gaby Vandenabeele (Dentergem).
Methode
De om en bij de 40 vliegduiven, jaarlingen inbegrepen, bevinden zich allen op het hok bij Jos Loobuyck. Hier worden ook de jongen van de tweede en derde ronde ondergebracht.

De weduwnaars mogen voor het seizoen één- of tweemaal gedurende een vijftal dagen broeden. In het jaar 2001 mochten ze slechts één keer samen rond 25 maart.

Tijdens de winter vliegen ze twee- à driemaal per week uit, om een zekere basisconditie te onderhouden. Hierbij stoort men zich helemaal niet aan koud of nat weer. Iedere duif verblijft in haar nestbak en mag los op het hok.

Rond 10 april gaan ze op weduwschap. In het begin van het seizoen werden alle duiven opgesloten in hun nestbak. Ze kregen dus allemaal afzonderlijk eten en drinken. Half mei kregen ze terug de vrijheid op het hok, daar de oude vliegers niet zo graag werden opgesloten. Ze hadden ook de mogelijkheid om een tweede territorium in te nemen op een zitkapje. Dit was wel voor de vlugge vogels, daar er niet genoeg kapjes gehangen werden. Iedere duif bleef apart drinken! Dagelijks worden de drinkpotjes weggenomen en vervangen door andere met vers water. De weggenomen potjes worden dan uitgewassen en te drogen geplaatst.
Het hok wordt dagelijks gereinigd en de mest wordt goed gecontroleerd.

De voeding is ook zeer belangrijk. Er wordt namelijk voor gezorgd dat de weduwnaars altijd hun eten opeten, zoniet krijgen ze bij de volgende maaltijd een beetje minder eten. Wie moet vliegen, wordt langzaam opgevoederd naar de vlucht toe. Soms krijgen ze ook vitaminen. De voeding wordt aangevuld met wat snoepzaad en pindanoten. Voor de inkorving worden de duiven in hun nestschotel gelaten. Ze krijgen geen duivinnen te zien. De ogen worden daarna gedruppeld met Forma-druppels.
Bij thuiskomst zit hun vrouwtje klaar en krijgen ze elektrolyten in het drinkwater. Naargelang de moeilijkheidsgraad van de vlucht krijgen ze hun duivin langer te zien. Eens verder op het seizoen krijgen alle duiven van hetzelfde hok die niet reisden ook hun partner. Zo kan het weduwschap langer volgehouden worden.

Na een zware vlucht worden ze ontsmet tegen trichomonen. Dit wordt wel tot het minimum beperkt! Tegen coccidiose wordt enkel gekuurd als de dierenarts dit aanraadt voor het vliegseizoen. Tegen kopziekten wordt bij de oude duiven uiterst zelden gekuurd!
In april-mei trainen de weduwnaars één maal per dag, normaal ’s avonds. Eens het zomer wordt krijgen ze ’s morgens en ’s avonds gedurende één uur de vrijheid en dit met gesloten ramen. Er is wel geen verplichting om te vliegen.
Voor de zware fond volgen Jos en Jan een nauwkeurige planning. Deze kan wel eens aangepast worden volgens de moeilijkheidsgraad van de vlucht of de eventuele verliezen. Na het vliegseizoen mogen de duiven een ronde jongen grootbrengen.

DE KWEKERS.
Op de hokken te Bellem huizen de kwekers. De om en bij de twintig kweekkoppels mogen twee ronden grootbrengen en dit vanaf eind november. Daarna blijven slechts de topkoppels samen voor een derde en een vierde ronde. Alle topkwekers kweken op een natuurlijke wijze, er wordt dus niet aan stierenkweek gedaan. Bij uitzondering worden er wel eens een koppel eitjes verlegd en krijgt de kweker een andere duivin.

Soms blijven er van de eerste ronde jonge duiven veel in Bellem. Ze worden daar uitgelaten en gespeeld. In augustus worden de beste duivers, die niet kweekten te Bellem, dan overgewoond naar de hokken te Aalter.
In 1995 werd zoon Jan 1e fondkampioen jonge duiven op de fond in Eeklo en in 2000 werd hij 1e fondkampioen jonge duiven in Ruiselede.
In de toekomst zal er in Bellem niet meer met jongen gespeeld worden. Wel zullen er nog wel enkele uitvliegen en dit louter voor het plezier om duiven te zien vliegen.

DE JONGE DUIVEN TE AALTER.
Deze worden zeer goed opgeleerd en alle duivers vliegen normalerwijze 1 nationale vlucht. Soms mogen enkele duivinnetjes dan nog de andere nationale vluchten betwisten. Dit hangt ervan af of de jongen al dan niet goed komen. In 1999 werd het hok Jos en Jan Loobuyck zo provinciaal kampioen met de jonge duiven! De duiven vlogen niet echt vroeg, maar behaalden steeds hun prijs en zo haalden ze op de nationale vluchten voor jongen 4x hun eerste en tweede duif. Het spelen met jongen verdwijnt echter meer en meer naar het achterplan, daar er met de oude duiven voor de zware fond gekozen wordt.

MEDISCHE BEGELEIDING.
Tweemaal per jaar wordt een dierenarts geraadpleegd. Een eerste maal voor de kweek en een tweede maal voor het vliegseizoen. Er wordt enkel gekuurd op aanraden van de dokter.
De jonge duiven worden allemaal geënt tegen de pokken en dit na negatieve ervaringen met Parapox, terug met de klassieke entmethode.
Alle duiven worden ingespoten tegen Paramyxo door Marianne, de vrouw des huizes, die van opleiding verpleegster is.
In het najaar worden de duiven na de rui geënt tegen Paratyfus, al wordt dit af en toe wel eens een jaartje vervangen door een lange drinkwaterkuur (dit op aanraden van dierenarts Carlo Gyselbrecht).
Resultaten 2002
Graag had ik u de resultaten van dit jaar weergegeven aan de hand van 2 zonen van de nationale overwinnaar: nl.
DE PERIGUEUX.
De eerste en beste vlieger is PRINS FILIP: 4100708/99 uit de DEREERE X HALFZUS STAMMOEDER.
Hij won een vroege prijs op Brive, Pau en Perpignan, terwijl hij van Dax net buiten de prijzen arriveerde.

BRIVE LOKAAL 7e OP 832 DUIVEN - PROVINCIAAL 19e OP 3878 DUIVEN - NATIONAAL 121e OP 25352 DUIVEN
PAU LOKAAL 11e OP 515 DUIVEN - ZONAAL 16e OP 824 DUIVEN - NATIONAAL 23e OP 2473 DUIVEN
INTERNATIONAAL 36e OP 7867 DUIVEN
PERPIGNAN LOKAAL 9e op 180 DUIVEN - PROVINCIAAL 50e OP 1142 DUIVEN - NATIONAAL 435e OP 7198 DUIVEN
INTERNATIONAAL 1344e OP 18264 DUIVEN.
Dit is de eerste asduif fond van de Vlaamse Gemeenschap!!! Deze duif zou zich zeker klasseren in de provinciale kampioenschappen, maar in Oost-Vlaanderen tellen ze de vlucht uit Pau niet mee. Waarom is me een raadsel.
Een halfbroer van hem is eveneens een zeer goede vlieger die nog iets beter kan toppen.
Het is de 'LANGEN' of de 4195107/00 uit de DEREERE X BAECKE-duivin.

Hij won op 3 x per tiental op nationale vluchten.
BRIVE LOKAAL 76e OP 832 DUIVEN. - PROVINCIAAL 230e OP 3878 DUIVEN. - NATIONAAL 1030e OP 25352 DUIVEN.
LIMOGES LOKAAL 86e OP 854 OUDE DUIVEN. - PROVINCIAAL 347e OP 3517 OUDE DUIVEN. - NATIONAAL 1292e OP 16945 OUDE DUIVEN. Bij de twee-jaarse duiven klasseert hij zich gelijkaardig.
SOUILLAC LOKAAL 23e OP 431 DUIVEN - PROVINCIAAL 44e OP 1882 DUIVEN. - NATIONAAL 158e OP 7358 DUIVEN.
Een meer dan beloftevolle twee-jaarse duiver. In de provinciale kampioenschappen klasseert hij zich als reserve op de fond.
Vele andere duiven presteerden niet zoals het hoorde. Zo was er veel plaats voor jonge duivers van prima afkomst. (O.a. een zoon van de beroemde Raket, of 1e nationaal Souillac, van het hok Van Damme-Boddaert- + nog een viertal andere duivers van hetzelfde hok- en een duiver van het hok Jan Dons, de Barcelona-specialist bij uitstek!
De jaarlingen scoorden ook prima van Limoges jaarlingen: 120e, 301e, 842e, 2831e, 3389e, 3552e, 3859e van 24479 duiven of 7 prijzen van 12 duiven. Wie niet tijdig arriveerde werd gedood.
De oude duiven kenden ook een prima start op Brive nationaal: 121e, 543e, 1030e, 1278e, 1323e, 1737e, 6059e van 25352 duiven of 7 op 10.


BELANGRIJKSTE UITSLAGEN JOS EN JAN LOOBUYCK 2003.
29 mei Orleans 7233 oude 156,426,1302 (7)
7 juni Angoulème 178 oude 12,16,20 (3) - 1764 oude 221,264,275 (5)
7 juni Chateauroux 141 oude 8 (2) - 88 jaarse 3,8,25,28 (10)
14 juni Chateauroux 641 oude 12,120,177,191 (8)
14 juni Cahors 108 oude 10, 51 (3) - 747 oude 50 - 4769 oude 341
28 juni Montauban 174 oude 7,8 en 29 (3) - 1123 oude 29,31 en 148 - 3032 81,85,397 - 6901 107,112,561
28 juni Argenton 147 jl. 1,9,41 (9) - 4 juli St.-Vincent 201 jl. 7, 13,54 (5) - 1040 jl. 21,47 - 5101 114,256
4 juli Barcelona 251 oude 12,43 54) - 2091 63,311
5 juli Limoges oude 808 oude 50,145,233,258 (6) - 3694 oude 218,578 - 16504 720,2066,3559, 4043
2-jaarse 554 32,151 (4) - 2332 132,559 - 8618 412,1897
12 juli Limoges jl. 1033 jl. 2, 14,195,204,243,251,258,309 - 4958 jl. 3, 50,692,721,900,934,9701208 (15)
21409 23,224,2434,2553,3116,3209,3361,4252,4945
12 juli Blois jongen 454 jo. 12,26,39,52,59,75,77,83,90,107,140 (22)
19 juli Souillac 505 oude 17 (3) - 2215 43 - 8327 188
Souillac 307 2-jaarse 11 - 1276 23 - 3551 98
19 juli Marseille 89 oude 26 (3) - 528 107 - 1730 367 - 5195 876 - 20786 2288
26 juli Beziers 202 oude 31,42 (4) - 2333 259,427 - 6336 516,930