Lizoen Valere, "Kleine kolonie lukt 'grootse prestatie', 1° Internationaal Tarbes 12.549 duiven!"Midden juli, op dezelfde dag van de nationale klassieker uit Limoges der jaarlingen, staat ook traditioneel de internationale vlucht uit Tarbes op de kalender.
Deze vlucht vond in de beginjaren plaats vanuit het bedevaartsoord 'Lourdes', om later te worden omgevormd tot een vlucht vanuit 'Dax'.
In 2007 trok men opnieuw richting de aloude streek van Lourdes, om uiteindelijk voor 'Tarbes' te kiezen als lossingplaats, doch door de vogelgriep diende toen noodgedwongen uitgeweken te worden naar het Spaanse 'Irun'.
Deze internationale vlucht vanuit Tarbes is zonder meer één der mooiste uit het contingent 'internationale wedstrijden', omdat de vlucht over een min of meer vlak parcours loopt, wat het risico op verliezen enigszins beperkt.
Ideaal dus om 'jongere duiven' stielkennis en ondervinding te laten opdoen. Een typerend kenmerk voor het vluchtseizoen 2008 zijn de bijna wekelijkse uitgestelde vluchten door het 'barre weer'! Een gegeven waaraan ook deze 'internationale Tarbes' niet ontsnapte.
De vooruitzichten voor het weekend waren dan ook alles behalve rooskleurig, maandag beloofde perfect te worden… maar dan gingen de Fransen hun '14 Juillet' vieren, wat betekende… verbod tot lossen van duiven in Frankrijk!
Door de overvloedige regen in het zuiden van Frankrijk beslisten de organisatoren op zaterdag terecht, om de lossing uit te stellen.
Op zondag stond ook regen op het menu… doch, 's morgens waren er nog mooie opklaringen waardoor de manden reeds vroeg (om 6u45) konden geopend worden. Er stond een wisselende wind op het traject variërend tussen noord en west.
Het was uiteindelijk het hok Valere Lizoen die tekende voor nationale en internationale winst; Ze klokten hun winnende duif om 19u26 voor 869,846 Km, zijnde aan een snelheid van 1143,03 m/min. Ze haalden het zeer nipt voor fondvedette Etienne Meirlaen uit het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem op plaats 2, en de Duitse tandem 'Hodel & Dochter' die op een 3° plaats internationaal staan geklasseerd.
De rest van het duivenpeloton volgde in het spoor van deze 'internationale top-3' op deze zeer vlot verlopen Tarbes-vlucht.

Moeder Dina en zoon Aldo
De internationale winnaar uit Tarbes viel dus in de 'tabaksstreek', op de grens van provincies West-Vlaanderen, Henegouwen en de landsgrens met Frankrijk, tussen Wervik en Ploegsteert of de streek van de wielerfamilie Vandenbroucke, te Comines-Warneton (Komen-Waasten)… waar ook het Museum van de 'lintweverij' gevestigd is.
De kolonie van Tarbeswinnaar Valere Lizoen wordt gerund door echtgenote Dina Wybon en zoon Aldo. Valere zelf, overleed in 1999… maar als eerbetoon wordt er nog steeds verder gespeeld onder zijn naam.
Zoon Aldo keek tot 1999 nooit naar de duiven om, maar na het overlijden van zijn vader zaliger, wou moeder Dina dat zoon Aldo de traditie van de duivensport verder zette.
Aldo, 43 lentes jong en metser van beroep, leerde de eerste knepen van het vak van zijn broer (die wel met duiven speelde),en van zijn buurman.
De duivensport is pure hobby, en wordt ingevuld volgens tijd en ruimte. Zo is er slechts plaats voor 12 vliegduiven voor fond en zware fond, jaarlingen incluis… welke op klassiek weduwschap worden gespeeld. En er is ook nog een hokje voor 7 weduwnaars die op de kortere afstanden worden ingezet. Meer plaats is er gewoon niet, zodat we naar 'fondnormen' toch van een echte minikolonie kunnen gewagen. Het is dus eens te meer een 'kleintje' die de 'grote fondtenoren' vliegles kwam geven uit Tarbes


Een echt 'spelsysteem' heeft Aldo niet. Hij voedert gewoon uit de zak… Mariman-mengeling! Normaal gaat hij 'nooit' naar een dierenarts… vorig jaar diende hij echter een uitzondering hierop te maken, toen zijn jonge duiven last kregen van 'adeno coli'. De duiven krijgen dan ook geen antibiotica of andere medicatie te zien, tenzij men niet anders kan. Wel krijgen ze regelmatig verse grit, vitamineral en andere natuurproducten.

De winnaar op deze Tarbesvlucht met ring B06-9104713 is een 2-jarige duif welke dit seizoen als voorbereiding Clermont, Ablis, Blois en Chateauroux onder de vleugels kreeg geschoven.
Hij won net prijs uit Brive. Goed 3 weken later was hij de eerste duif van de familie Lizoen uit Montauban, en won hij de 261° Nat Montauban 5.438 d., en nu dus 1° Internat. Tarbes 12.549 d.
Het is een middelgrote duif van lichaamsbouw, goed gespierd… en met een rood maar zeer zacht pluimage… kwaliteiten die uitermate sterk op deze van zijn vader gelijken. Aldo bekwam zijn
"Vader 1° Intnat Tarbes" ring B01-3139513, bij sportvrienden Desmarets-Castelein te Wervik als 3-jarige duif. Toch heeft hij hem nog gespeeld, met succes overigens want hij won vorig seizoen:
380° Nationaal Brive 16.007 d
102° Nationaal Perpignan 5.547 d.
Dit jaar ging hij zelfs nog naar Montauban… maar zal nu uiteraard worden gestopt.
De "Moeder 1° Intnat Tarbes" ring B03-9031921 is nog van de eigen oude soort van vader Valere. Voor vertrek op vluchten krijgen de doffers steeds 'heel kort' hun duivin te zien, als motivatie. Bij thuiskomst van een fondvlucht mogen ze langer bij hun duivin vertoeven, soms zelfs de volledige dag. Kleur van pluim, ogen of spieren… Aldo toont er weinig tot geen interesse voor, voor hem blijft de duivensport pure hobby… de uitslagen zijn de enige maatstaf waarmee hij rekening houdt.
Voor Tarbes had hij 4 duiven ingemand waarvan hij er op zondagavond 2 had geklokt… zijn 3° duif op maandagmorgen zal zich wellicht moeten reppen om de nationale uitslag nog te halen. Maar daar malen moeder Dina en zoon Aldo helemaal niet om… want met hun 'internationale zege' vanuit Tarbes behalen ze beslist de mooiste zege uit hun duivenloopbaan. Een moment van glorie… dat voor eeuwig in hun geheugen zal geprent staan! Alvast onze felicitaties aan de familie Lizoen met deze prachtige overwinning!