Limburgse Fondclub: 58.000 euro in kas, maar geen geld voor een auto als hoofdprijs op de provinciale Orléans-vlucht

Tijdens de algemene vergadering van de Limburgse Fondclub (LFC) werd duidelijk dat de organisatie niet langer de draaischijf is van het fondgebeuren in Limburg. “Er komt een vergadering met de KBDB en die zal hopelijk duidelijkheid brengen, “aldus LFC-voorzitter Roger Bos.

Nochtans had de Fondclub 58.000 euro in kas, “om de moeilijke tijden die eraan komen te overbruggen,” zo klonk het bij penningmeester Jen Fastré.

De LFC werd opgericht in 1937 om de provinciale wedstrijden te organiseren. Onder impuls van de eerste voorzitter Louis Tijskens uit Bree slaagde de Fondclub in zijn opzet: de versnippering tegengaan en het draagvlak zijn van alles wat in Limburg met fond te maken had, tot en met het vervoer naar de losplaatsen. Voor die laatste opdracht werd zelfs de Limburgse Verzendingsdienst opgericht, die dan in 1973 als een zelfstandige vzw onder de vleugels van de Fondclub wegvloog. Maar die band – Roger is zowel voorzitter van de Verzending als van de Fondclub – is er nog steeds, en lijkt zich nu zelfs in het nadeel van de Fondclub te keren.Het hoofdbestuur van LFC: Jean Fastré, Roger Bos en Jacky Creemers. 

Even naar de koele cijfers: in 2018 boekte de LFC 33.565 euro aan ontvangsten en 34.895 euro aan uitgaven, een piepklein verlies van amper 1.400 euro. Dat werd moeiteloos opgevangen door de buffer van 58.000 euro. Jean Fastré: “We verwachten de komende jaren verlies en houden dat bedrag als buffer achter de hand. We hopen nog een aantal jaren door te gaan, maar het ziet er niet goed uit.”

Autovlucht zonder auto

De grote verbazing in de zaal was terug te brengen tot twee opmerkingen: moet de Fondclub zo’n pak geld in kas hebben en de liefhebbers toch zoveel kosten aanrekenen, en ten tweede: 50 jaar aan een stuk speelde de LFC een auto uit op de hooggeprezen provinciale Orléansvlucht en plots was er vanaf de 51ste editie (in 2018) geen auto meer. “Dat is toch tegen alle duivenlogica in, en dat voor een vlucht die ons in heel Vlaanderen werd benijd,” zo roezemoesde het in de zaal.
Bij de uitgaven gaat de grote hap naar de kampioenenvieringen: in totaal 18.761 euro. Aan de kant van de inkomsten staan o.m. de lidgelden (6.640 euro), kampioenenviering (7.117) en de Orléans-viering (6.795). Roger Vandermeer liet weten dat hij de boekhouding had gecontroleerd, met extra focus op de vluchten Bourges, Argenton en Gien 3. “Alles nauwkeurig gecheckt en in orde bevonden,” aldus de voorzitter van De Zuiderduif Gutschoven.


In de zaal werd aandachtig, maar ook met verbazing geluisterd naar het hoofdbestuur van LFC. 

In Limburg zijn er 11 provinciale vluchten + de provinciale vlucht KOTK. Of en hoeveel er nog voor de Limburgse Fondclub overblijven, valt af te wachten, want bij West is de ambitie groot. “We willen zoveel mogelijk provinciale vluchten organiseren. Uiteraard blijven we van de Orléansvlucht af.” Een vergadering met de KBDB zal de knopen moeten doorhakken. Roger Bos: “Er worden zaken over de Fondclub verteld die zeker niet kloppen, onder meer over de reisgelden. Intussen moeten we de algemene vergadering naar huis sturen, vermits we geen zekerheid hebben wat het gaat worden met het vluchtprogramma, onderrichtingen, dubbelingen en kampioenschappen.”

Tot slot nog vermelden dat Jean-Loix, oud-voorzitter KBDB-Limburg met applaus als erelid werd aanvaard en dat de aanmeldingen op de nationale vluchten niet langer via LFC maar via de lokalen moeten gebeuren.