Limburgse Derbyvlucht Orléans: speelt tweede hittejaar op rij de 52e editie parten?

Op 20 juli organiseert de Limburgse Fondclub de 52ste editie van zijn befaamde Derbyvlucht Orléans (Fay-aux-Loges). Voor de hitte-editie van vorig jaar kreeg de organisator de laagste aantallen duiven in de 51-jarige geschiedenis aan de start.

Namelijk 2.330 jonge (waarvan 1.672 derby’s), 1.333 oude en 1.799 jaarse duiven. Gevreesd wordt dat de editie 52 opnieuw gekelderd wordt door de hitte.

Het seizoen 2019 verloopt voor de jonge duiven niet zoals verhoopt. Zopas werd de eerste halvefondvlucht Sourdun afgelast door de hitte. De afgelasting voor de jonge duiven heeft voor gevolg dat er maar twee weekends meer als voorbereiding voorzien zijn, met vluchten uit Melun en Sens, in aanloop naar Fay-aux-Loges (417 kilometer). Voor ‘den Orléans’, zoals deze Derbyvlucht nog altijd in Limburg wordt genoemd, was vorig jaar voor het eerst geen auto te winnen. Het prijzenpakket blijft gelukkig heel hoog: sowieso 1.500 euro cash voor de snelste Derbyduif, 500 euro cash voor de snelste Derby’s in de overige drie gewesten. De reekswinnaars bij de oude, jaarse en jonge krijgen, ongeacht hun inzet, 500 euro (cash/waardebon). De serieprijzen, bij de Derby’s en Jonge, alsook de Maxiprijzen – alle per gewest – blijven behouden. Volgende reeksen zijn van tel: 1. Oude/jaarduiven; 2. Jaarduiven in vrije dubbeling; 3. Jonge duiven; 4 Derby’s. De jonge duiven vliegen steeds allemaal in de reeks Jonge duiven. Duiven ingeschreven voor de Derby-reeks kunnen worden verdubbeld bij de Derby’s, en dit in dezelfde volgorde als vermeld bij de Jonge duiven.

Receptie

De inkorving voor de 52ste Derbyvlucht vindt plaats op donderdag 18 juli. Het konvooi vertrekt op vrijdag 21 juli om 11 uur aan de loods van de Limburgse Verzendingsdienst, omkaderd door een receptie. De lossing is voorzien op zaterdag 20 juli.

De huldiging van de winnaars gebeurt op vrijdag 20 september vanaf 18 uur in de Evenementenhal in Zonhoven. In Het Belang van Limburg loopt nog tot zaterdag 27 juli de Orléans-spaarwedstrijd, die kans geeft op een flink prijzenpakket.


Michel Vandeput was de winnaar van de 51ste editie van de Limburgse Derbyvlucht.