Limbourg Erik, "De Wonderboy' van Brussegem wint 1e Nationale Asduif Fond KBDB (2005)"

 


Geert De Clercq - boezemvriend van Eric, Martin Martens - auteur en wonderboy Eric Limbourg himself
op de achtergrond de weduwnaarshokken, de weduwnaars komen niet buiten in de winter
maar bemerk de horramen die permanent aanwezig blijven en voor voldoende zuurstof zorgen


Op een zonnige woensdagmorgen trokken we met Dr. Carlo Gyselbrecht voor PIPA op bezoek bij één van de huidige smaakmakers uit de moderne Belgische duivensport, namelijk bij 'wonderboy' Erik Limbourg in Brussegem. Een superlatief dat geenszins overdreven is wanneer we de prestatielijst van de oud-Anderlechtvedette uit de jongste seizoenen even onder de loupe nemen. Hij won de jongste 15 seizoenen, of zeg maar in de periode 1990-2005 liefst

24 x 1e Prijs op een Nationale of Semi-Nationale wedstrijd !!

1e + 2e Nationale Asduif Fond KBDB 1991 !

1e Nationale Asduif Fond KBDB 1994 !

1e Nationale Asduif Fond KBDB 2005 !

Of kortweg liefst 4 x 1e Nationale Asduif Fond KBDB binnen de jongste 14 seizoenen !! Wie deed het hem ooit voor ? En vooral, wie doet het hem ooit nog na ???

En er is nog zoveel meer, want de Limbourg-kolonie wandelde gedurende de jongste 15 seizoenen werkelijk van de ene glansprestatie naar de andere, iets wat u hierbij even verderop in een apart kader kan bewonderen. Wanneer we enkel en alleen al de prestaties uit 2005 even voor ons nemen, dan krijg je hier cijfermateriaal voor ogen waar vele grote namen uit onze sport een ganse carrière voor nodig hadden. Deze Erik Limbourg deed het in amper 1 enkel duivenseizoen 2005, geniet even mee :

In 2005 :

50 X 1°
38 X 2°
65 X top 10 Prov/Interprov
62 X top 100 Nat/zone
5 x 1e Provinciale zeges (op nationale of internationale vluchten)


39 x 'top-10' Provinciaal of Interprovinciaal

90 x 'top-100' Nationaal/Zone/
Semi-Nationaal

36 x 'top-100' Nationale vluchten

en natuurlijk niet te vergeten, het 'toetje' of zeg maar de 'slagroom' op de taart, de

1e Nationale Asduif Fond KBDB 2005, luisterend naar de naam "LUCKY 77" !!


“LUCKY 77” : KBDB ACE-PIGEON Long Distance 2005:

02/07 ORANGE NATIONAAL 31 - 6 751 (coeff. 0.459)

758 km NAT. ZONE 13 - 2 033 986 m/m

23/07 SOUILLAC NATIONAAL 2 - 5 985 (coeff. 0.033) 1282m/m

703 km
Total coeff. for ACE-pigeon Long distance KBDB 2005: 0.5812
For the complete result list : Click here


Maar eigenlijk zijn we bij onze lezers in huis gevallen met de 'apotheose' van deze kolonie, alvorens u even wegwijs te maken over de 'roots' van de Limbourg-kolonie, waarbij we ons zullen beperken tot de succesperiode op de huidige locatie te Brussegem.


Bemerk hier de 2 valplanken waarlangs alle weduwnaars
binnenkomen voor electronische bestatiging


De start te Brussegem
Het huidige successcenario ten huize Erik Limbourg vindt zijn oorsprong in 1987, toen Erik een huis met bijhorende duivenhokken aankocht te Brussegem. Wat hij toen echter niet wist, is dat de vorige liefhebber op deze hokken amper prijs kon behalen, en bijna jaarlijks al zijn jonge duiven kwijtspeelde. Zo verhuisde Erik in 1987 van Deftinge naar Brussegem en ging er van start met 12 koppels duiven. Ook hij ondervond hier al gauw de nadelen van het hok, en verspeelde op zijn beurt ganse rondes jonge duiven. Maar Limbourg zou Limbourg niet zijn mocht hij hiervoor niet op zoek gaan naar de oorzaak en de oplossing van dit euvel. Hechte hij voordien niet zoveel geloof aan negatieve aardstralen, wateraders en dergelijke meer, toch nam hij de proef op de som, en richtte zijn hokken allen in als een 'kooi van Faraday' om deze negatieve gevolgen, zo mogelijk uit te schakelen, zoals hij ook bij andere grootmeesters in onze sport had gezien. Deze verandering te samen met nog enkele andere aanpassingen aan de hokken zorgden ervoor dat Erik Limbourg binnen de kortste keren verlost was van alle problemen, en meteen een hoofdrol ging vertolken aan de top van onze nationale en internationale duivensport. Wat ons opviel waren de ruime, maar vooral zeer luchtige hokken waarop de duiven vertoeven, dus zuurstof in overvloed.


Het superjaar 2005
Voor het seizoen 2005 ging Erik van start met een 40-tal kweekkoppels, waarvan de eerste 2 rondes steevast voor zichzelf worden behouden + nog enkele jongen van de absolute toppers van de 3e + 4e ronde, al zijn deze laatste jongen soms moeilijk te behouden door de vele leerduiven die gedurende de week de hokken passeren vanuit een lossingsplaats in de buurt.

Voor het spel zelf beschikte Erik over een 24-tal oude duivers, een 80-tal jaarlingen, en ook een 42-tal vliegduivinnen op weduwschap. Al kan dit aantal jaarlijks variëren naargelang het aantal beschikbare plaatsen voor jaarlingen. Het seizoen start er de 1e week van April, en de duiven gaan zoveel als mogelijk iedere week de mand in (wanneer het weer dit toelaat) op de snelheidsvluchten om zo voldoende invliegkilometers in de vleugels te hebben. Op het menu staat dan nog veel zuiveringsmengeling en lichte kost. Eens de maand mei is aangebroken en de halve fondvluchten er aankomen wordt het geweer veranderd van schouder. De zuivering verdwijnt stilaan van het menu, en maakt plaats voor de 'kloekere kost', en na Vierzon (dus 2 weken voor de eerste nationale fondrace uit Brive) blijven enkel nog 'dieet' + sportmengeling over. Zo gaat na thuiskomst van de fondraces gedurende een 3-tal dagen een mengeling van de ½ dieet + ½ sport in de voederbakken, om daarna over te schakelen op 100% sport, zei het met mate. De laatste 3 dagen voor de inkorving krijgen de fondmannen dan volle bak sport in hun eetbak, terwijl Erik ook nog wat tracht bij te voederen op de bodem (en dit in kleine porties) om zo de eetlust van zijn fondkleppers nog wat aan te zwengelen, waarbij ook nog 'Energy Plus' van de firma Versele Laga als bijkomende krachtbron wordt bijgevoederd aan de duiven. Op deze manier wordt ernaar gestreefd om de duiven zo 'rond als ballon', als een krachtbron vol reserves, de mand in te krijgen. Met succes, zoals blijkt uit bijgaand cijfermateriaal.

Het is een publiek geheim dat Erik Limbourg (hierin bijgestaan door zijn vader) soms maniakaal met zijn duiven bezig is. Alles moet tot in de puntjes verlopen, om zo het maximum uit zijn duiven te kunnen halen, waarbij vooral op de 'motivatie' van de duiven wordt ingespeeld. En dit kan op verschillende manieren. Maar onthoud alvast 1 ding, Erik Limbourg is een 'geboren winnaar' tegen wie het kwaad kersen eten is. Wanneer er al eens een mindere week tussen de prestaties zit, dan lacht Erik als een boer die razende kiespijn heeft. Een passende anekdote uit het seizoen 2005 illustreert dit. Zo presteerde de ploeg oude duiven op Limoges Derby van begin juli zeer ondermaats. De Limbourg-brigade haalde amper enkele staartprijsjes, en de juke-box in het duivenlokaal speelde nog nooit zo luid, zelfs vééél luider dan ooit voorheen. Erik gooide vlug de klokken binnen, en trok met sportieve revanchegevoelens, maar innerlijk met het bloed op kooktemperatuur, terug huiswaarts. De reden van dit ondermaatse presteren werd gezocht en gevonden, toch vloog de ganse Limogesploeg de volière in als zijnde 'onbekwaam'. Het antwoord op dit falen was er echter eentje dat kan tellen en die in de streek nog lang zal nazinderen, want de 3 daarop volgende weken won de extra gemotiveerde Limbourg-ploeg telkens de 1e Prijs Provinciaal, met respectievelijk in volgorde


1e Provinciaal (542 d) en 2e Nationaal Souillac 5.985 d.

1e Provinciaal (417 d) en 6e Nationaal Narbonne 4.664 d.

1e Provincaal (379 d) en 2e Nationaal Perpignan 3.808 d.

Laat ons toe te schrijven... een antwoord dat kan tellen !! En de juke-box ?... Hij zweeg in alle talen !

Stamopbouw + spelmethode

Erik Limbourg is enkel en alleen geïnteresseerd in de absolute top om de kweekhokken te bevolken. Het rare aan de topprestaties op de fond is, dat Erik eigenlijk over geen echte stam 'pure fondduiven' beschikt. We kunnen het eerder omschrijven als een kruising van 1e Nationaal winnaars + 1e Nationale Asduiven op Fond en Zware Fond tegen een eigen stam, waarin heel wat halve fondbloed zit verwerkt, zoals afstammelingen van het beroemde 'Swing-pair' van dorpsgenoot Louis Van den Eynde (een kruising Maurits Voets x Gust Christiaens) die bij helder weer en kopwind tot soms 10 minuten los konden vliegen, de Janssen-lijn,verder de "Tarzan-lijn" van Scharlaekens en natuurlijk die van de 'Slimmen' (3 x 1e Provinciaal). De leidraad is echter wel steeds een koppeling van 'super' x 'super' !! En dit met maar 1 doel voor ogen : snelheid in de fondduiven houden of brengen !! Dat er dan ook meerdere duiven tussen zitten die hun fondtaak niet aankunnen, daar zit hij niet mee. Die gaan door zijn keiharde selectiepolitiek gewoon overboord. De duiven worden hier geenszins gespaard, en vliegen als jonge duif normaal tot 2 x nationale vluchten. Als jaarduif gaan de duivers dan tot Limoges Jaarse + dan ofwel Narbonne, ofwel Perpignan voor jaarlingen. De duivinnen vliegen nu St.Vincent (op weduwschap) + Perpignan op nest (kleine jongen of einde broed). De duiven speel je volgens Erik Limbourg op deze manier zeker niet kapot, maar het heeft wel als voordeel dat op het einde van de rit het 'kaf' van het 'koren' is gescheiden. Een aanpak die hem door de jaren heen zeker geen windeieren heeft gelegd, integendeel... het vormt de basis van de oneindige reeks topsuccessen die hem tot dusver zijn te beurt gevallen.
Voeding : Wat de voeding betreft wordt vertrouwen gesteld in de Vandenabeele-mengeling Beyers en Super weduwschap Van Robaeys.

De Eerste internationaal winnaars op het kweekhok Limbourg.


B02-4051564 - De JOOST

1 Ace Pigeon W-European country Cup '03
1st Intnat Perpignan 4.534 Yearlings
1st National Perpignan 3.934 Yearlings
21 National St.Vincent 5.101 Yearlings
Father 2nd National Perpignan 3.796 Y in 2005

THE JOOST DYNASTY : Click here


03-199844 - Mr Perpignan

1st Intnat Perpignan 5.002 Yearlings '04


Enkele van de huidige 'Supercracks' op de Erik Limbourg-hokken

VALE NARBONNE 2063248-2004
More info : Click here

SUPERNATIONAAL 2095693-03
More info : Click here

Blauwe AS 4290095-2003
More info : Click here


FAVORIET 2063141-2004
More info : Click here

The 'Superb Racing Hens' from Brussegem

'IRON LADY' 2063002-2004

10 X 1e, 53° Nat La Souterraine 3444 EN EEN TOTAAL AANTAL PRIJSKM IN 2005 VAN MAAR LIEFST 7.033KM!!!
4th Intprov TOURS 2.192 b
45th Nat BOURGES 21.940b
70th Nat. LA SOUTERRAINE 16.297 b
More info Click here

DONKER 2059616-2003
1st Prov MONTELIMAR Hens
2nd Intprov TOURS 1.801 b
More info Click here

BLAUW 2059738-2003
6 x 1st Price
11 semi-nat Vierzon 14.073 en 14e Nat Argenton 3.935
54th Nat. LA SOUTERRAINE 13.988 b
More info Click here

TOPRESULTS 1990-2005:

1-4-5 Nat. Perpignan '02 7.198

2 Nat. Montelimar H '04 616

1 Nat. & Benelux Marseille '92 10.515

2 Nat. Z Beziers '02 1.205

1 Nat. Narbonne '96 7.691

2 Nat. Z St-Vincent '03 1.597

1 Nat. Narbonne '93 6.047

3 Nat. Narbonne '03 5.619

1 Nat. Z Montauban '01 2.049

3 Nat. Cahors '95 8.851

1 Nat. Z Narbonne '99 2.389

3 Nat. Bordeaux '95 3.408

1 Nat. Z Montauban '00 1.982

 

2 Nat. Bourges '91 14.003

1-2 S/Nat. Vierzon '90 8.645

2 Nat. Argenton '96 15.882

1 S/Nat. Vierzon '92 3.400

2 Nat. Narbonne '99 8.204

1 S/Nat. Argenton '96 3.315

2 Nat. Argenton '96 3.187

1 S/Nat. Narbonne '97 3.092

2 Nat. Narbonne '98 5.037

1 S/Nat. Limoges '99 4.596

2 Nat. Perpignan '04 4.086

1-2-3S/N Perpignan '02 2.137

2-7 Nat. Perpignan '05 3.808

1-3 S/Nat. Narbonne '94 1.426

2 Nat. Souillac '05 5.985

1 S/Nat. St-Vincent '03 905

2 Nat. Barcelona H '88 1.524

2 S/Nat. Chateauroux '94 20.000

2 Nat. Cahors H '98 637

2 S/Nat. Chateauroux '93 13.500ERIC LIMBOURG BRUSSEGEM
15 years pigeonsport on top level!
Click here