Liliane Demely (Moorsele, BE): opnieuw weergaloos in 2019

Liliane Demely bevestigde in 2019 met spektakeluitslagen en heeft defenitief een plaats aan de top van de nationale duivensport veroverd.


De familie Vanneste-Demely, Moorsele

De kolonie van Liliane Demely uit het West-Vlaamse Moorsele gooide ook in 2019 terug hoge ogen. Dit hok klasseduiven wordt gerund door vader Filip en zoon David Vanneste terwijl ook moeder Liliane Demely haar duit in het zakje doet. De combinatie heeft de lat op een hoogte gelegd waardoor ze enkel met het allerbeste kunnen tevreden zijn. Snelheid, halve fond en fond zijn het actieterrein van deze winnaars. Na de laatste jaren al te zijn doorgestoten naar de top was het seizoen 2019 van een uitzonderlijk niveau, temeer daar we hier niet te doen hebben met massaspelers, want het betreft hier een eerder bescheiden kolonie. Ze doen het met een 40-tal weduwnaars en 20 duivinnen, aangevuld met ongeveer 60 jonge duiven. Het moge dus duidelijk zijn dat ze hier kwaliteit verkiezen boven kwantiteit!

Kerttinguitslagen op de vitesse en halve fond zijn hier schering en inslag wat er op wijst dat er klasse van de bovenste plank op de hokken huist. Maar ook op de nationaals werd keihard uitgehaald met meerdere absolute topnoteringen tegen vele duizenden duiven en zoals eerder al gezegd : hier wordt met de kleine mand ten strijde getrokken. Ten huize Demely zijn ze steeds op zoek naar versterking waar kosten noch moeite worden voor gespaard, met de daarbijhorende keiharde selectiepolitiek is het eerder logisch dat deze strategie hen geen windeieren heeft gelegd.

Nationale topresultaten

Op de populaire nationale vluchten werd gepresteerd op uitzonderlijk niveau. Ondanks de vaak ongunstige ligging en dus ook het beperkte aantal duiven stond de kolonie Demely met de regelmaat van een klok in de nationale schijnwerpers. Vooral de reeks absolute topprijzen springt hierbij geregeld in het oog. Duiven als Mister Unique, Mister Bourges, Miss Argenton, ...eindigden rats aan de kop op deze vluchten van de waarheid.


Enkele stervliegers van het hok

Op nationaal vlak werd er de laatste 2 jaar keihard uitgehaald met vele topnoteringen als logisch gevolg. Hieronder enkele nationale top-5 exploten van deze dus eerder kleine kolonie:

1° nationaal Limoges  7.274 d.
1° zonaal  Bourges  6.466 d.
2° nationaal Argenton 19.133 d.
2° nationaal Brive   9.278 d.
3° nationaal Gueret  8.517 d.
4° nationaal Bourges 23.155 d.
4° nationaal Argenton 22.826 d.
5° nationaal Limoges 13.570 d. ...

Wie doet beter ? 

Een lange rij provinciale zeges

Natuurlijk waren er ook in 2019 de meerdere provinciale zeges waarop het hok Demely wel een patent lijkt te hebben, om van de 'gewone' overwinningen nog maar te zwijgen. Enkel en alleen in 2019 noteren we 6 zeges en 6 keer de dichtste ereplaats op provinciaal vlak voor het hok Demely. In totaal werd in 2019 maar liefst 42 keer de erepalm binnengehaald en dat op alle verschillende fronten! Hieronder de rits provinciale overwinningen uit de laatste 2 jaar: 

1° prov. Fontenay 7.114 d.
1° prov. Fontenay 4.389 d.
1° prov. Argenton 4.084 d.
1° prov. Argenton 2.591 d.
1° prov. Fontenay 2.502 d.
1° prov. Fontenay 1.359 d.
1° prov. Limoges  1.362 d.
1° prov. Pontoise 3.044 d.
1° prov. Blois    623 d. (snelste van 3.549 d.)
1° prov. Tours    876 d.
1° prov. Tours    723 d.
1° prov. Tours    568 d.
1° prov. Tours    469 d.
1° prov. Chateauroux 428 d.
1° prov. Fontenay  691 d.
1° prov. Bourges   501 d. 

(bekijk hier een overzicht van de behaalde resultaten in 2019)

Een kweekstal van uitzonderlijke kwaliteit

Ten huize Demely hebben ze het geluk om door hun aanpak en strenge selectie enkele kweekduiven te hebben die over buitengewone capaciteiten beschikken. Een klepper die zeker het vermelden waard is, is de Superkweker Brother Draaier (BE07-3161845). Deze kweekfantast is onder meer (groot)vader van 6 x 1° provinciaal, ... Een product uit het allerbeste van wat er bij A.& H. Reynaert uit Passendale te vinden is, David Demely weet duidelijk waar er versterking te halen is.

Bekijk hier de pedigree van Brother Draaier.


Superkweker: Brother Draaier

Verder is deze absolute stambeer onder meer vader van Miss Pontoise (BE18-3052860) die op haar ééntje al 10 zuivere eerste prijzen vloog en op 4 weken tijd evenveel keer top 6 provinciaal ... uiterst straf is dat! Het betreft hier dus overduidelijk een familie van echte winnaars die het in zich hebben om hun eigenschappen ten volle door te geven aan volgende generaties. Miss Pontoise is overigens de zus/halfzus van een lange rij toppers, kortom een familie van winnaars. 

Ziehier de pedigree van deze Miss Pontoise.


Miss Pontoise: o.a. provinciaal winnares tegen 3.044 duiven

Voorts is er nog het wonderkoppel David (BE14-3048431) & T' Zwartje (BE12-3085210). Dit koppel, dat voorafgaand aan hun succesvolle kweekcarriere zelf op hoog niveau presteerde, met supernoteringen in de asduifcompeties tot gevolg, is nogmaals een voorbeeld van hoe men de zaken in Moorsele aanpakt. Enkel het allerbeste zoals asduiven of winnaars in groot verband verdienen een plaatsje op het rijke kweekhok. David is een kruising van de lijn van De Rauw-Sablon met het beste wat er bij Op De Beeck-Baetens te vinden is.

Bekijk hier de pedigree van David.


David, topvlieger én kweker van uitzonderlijk niveau


T' Zwartje, doet de Figo-lijn alle eer aan

T' Zwartje komt voort uit de Figo-lijn (Reynaert) waaraan de kolonie Demely al zovele successen te danken heeft (pluis hier de pedigree van T' Zwartje uit). Dit koppel is verantwoordelijk voor het op de wereld zetten van een reeks topduiven die de naam Demely alle eer aan doen. Zo zijn ze onder meer reeds ouders van 2 x 1° provinciaal, grootouders van 3 x 1° provinciaal, ... Een mooi voorbeeld van tot wat deze combinatie in staat is op kweekvlak, is de Gilbert (BE16-3039614), een stervlieger die reeds tweevoudig laureaat is op provinciaal vlak en de topprijzen aan elkaar weet te rijgen. Gilbert heeft als ouders dus bovenvernoemde David en T' Zwartje.


Gilbert: topvlieger bij Demely

Ook in verdere generaties blijft de klasse bovendrijven. Miss Argenton (BE18-3052845) is bijvoorbeeld zo'n kleinkind dat eveneens weet wat winnen is. De naam dankt ze uiteraard aan het winnen van de 1° prov. Argenton tegen ruim 4.000 duiven. Ook op de vitesse wist ze al te winnen met een overwinning op Pontoise, dat naast vele andere topnoteringen. Langs moederskant dus een kleinkind van David x 'T Zwartje en langs vaderskant betreft het hier een dochter die het bloed in zich heeft stromen van de kolonie Roger Buvens uit de lijn van zijn 1° nationaal Bourges (hier de pedigree van deze zwarte parel). Miss Argenton was bij haar provinciale zege (en 4° nationaal op ruim 23.000 duiven) de koploopster van een reeks topduiven die samen zorgden voor nog maar eens een spektakeluitslag: Argenton (club) ; 1-2-3-4-8-9-11-18-22-23-29-35-36-... / 498 d. Op provinciaal vlak eveneens een overrompeling met: 1-4-5-16-37-50-67-92-... tegen maar liefst 4.084 duiven en een totaalresultaat van 18 prijzen op 21 met 15 stuks per 10-tal!


Miss Argenton: de zwarte parel van het hok

Wie bij het jonge volkje niet vergeten mag worden is Miss Fontenay (BE19-3084958) die in haar geboortejaar 1° provinciaal op Fontenay won tegen meer dan 7.000 duiven. Verder won ze van de 5 halve fondvluchten waarop ze deelnam maar liefst 4 keer de eerste prijs, waarmee ze 11° nationale asduif KBDB werd. Want ook op Chateaudun was deze wonderduivin al reeds drie keer (!) aan de winnende hand. Als dochter van de Gilbert mag het natuurlijk niet verwonderen dat zij iets meer in haar mars heeft dan de gemiddelde duif (pluis hier de pedigree van Miss Fontenay uit).


Miss Fontenay: 11° nationale asduif KBDB

Maar ook de mannelijke kleinkinderen moeten niet onderdoen, zo is er onder andere de jaarse duiver Black Argenton (BE18-3052846) met zijn 3 overwinningen, dubbele dichtste ereplaats interprovinciaal op Blois en tevens nipt geklopt door een hokgenoot op Argenton (de pedigree van deze Black Argenton hier).


Black Argenton

Voorts is er Mister Chateauroux (BE17-3043801) die met een 5° nationaal Chateauroux in 2018 bevestigde wat hij als jong reeds liet zien. Een lange reeks van haast enkel en alleen topprijzen op snelheid en halve fond. Een waar plezier om dergelijke atleet op het hok te mogen hebben, bij Demely is dit echter gewone kost. Opnieuw een product uit de Figo-lijn deze keer in combinatie met een klasbak van bij Hugo Vlaeminck.

De pedigree van deze prachtduiver zie je hier.


Mister Chateauroux

Mister Unique en de Tulle-lijn 

De absolute vedette van het hok is natuurlijk Mister Unique (BE16-3039664). Wat deze wondervogel presteerde in 2018 grenst aan het onwaarschijnlijke : 1° nationaal Limoges én 2° nationaal Brive ! Hiermee werd hij oververdiend 1° in de PIPA-Ranking met een miniem coefficient van amper 0,0353 %. Mister Unique, die een zoon is van stamvader Den Tulle, is een klepper van het niveau dat men uiterst zelden tegenkomt. 

Bekijk hier de pedigree van Mister Unique.


Mr. Unique: één der allerbeste duiven

Den Tulle (BE10-3085128): Betere kwekers zijn moeilijk te vinden want de rij toppers die afstamt van deze Tulle -die zelf o.a. La Souterraine zonaal op zijn palmares heeft staan- is eindeloos. De goede genen doorgeven lijkt kinderspel voor deze prachtatleet, cijfers liegen nu éénmaal nooit. (Bekijk hier een beschrijving van deze Unique-lijn


Den Tulle

Een duivin die zeker niet mag ontbreken in deze rij topduiven is Het Aelbrechtje (BE07-413881). Dit is misschien wel de duif waaraan de kolonie Demely het meeste te danken heeft, want wat er voortkomt uit deze superkweekster is onmogelijk samen te vatten. Generatie op generatie topduiven die nationale en provinciale zeges en asduiftitels op hun conto weten te schrijven. Ongetwijfeld één van de beste zetten die ze bij Demely deden was de aanschaf van deze prachtvogel bij Marcel Aelbrecht uit Lebbeke (hier haar pedigree). Aelbrecht die er al zovelen op het juiste pad zette met zijn duiven, ook bij hem primeerde kwaliteit boven kwantiteit. Met dergelijke klasse op de hokken moet men geen massaspeler zijn om te domineren, dat bewijzen de uitslagen overvloedig bij Liliane Demely.    


Aelbrechtje: een ware stammoeder 

Referenties in overvloed

De laatste jaren stromen de referenties ten huize Demely binnen. Handenvol liefhebbers uit binnen- en buitenland behalen mooie prestaties met het ras van dit klassehok. Momenteel is er weet van ruim 450 eerste prijzen die dankzij Demely-duiven behaald werden. Vooral het hoge aantal asduiven springt hierbij in het oog. Enkele van de meest recente hiervan zijn ondermeer:

2° nationale asduif KBDB bij Dany Leus
2° nationale asduif KBDB bij Betty Van Hegge
3° nationale asduif NPO bij de comb. Romein-Klein
7° nationale asduif KBDB bij Astere Vergotte
8° nationale asduif KBDB bij Jespers-Vanderwegen ... 

Het laatste hebben we zeker en vast nog niet gezien van het hok Liliane Demely. Momenteel staan ze aan de top van de vaderlandse duivensport maar op de lauweren gaan rusten zit er zeker niet in bij deze gemotiveerde liefhebbers. Wie bovenvermelde prestaties weet te behalen met in vergelijking weinig duiven moet over een wel héél sterke duivenstam beschikken. En aangezien ze altijd maar op zoek zijn naar nog beter, lijkt het erop dat ze hun plaats tussen de allerbesten niet snel weer af gaan willen staan.