Overslaan en naar de inhoud gaan

Lierse duivenbond is (terecht) trots op de grootste en oudste duivenmarkt van België

De Koninklijke Lierse Duivenbond is samen met de Stad Lier trotse organisator van de populaire Lierse Duivenmarkt. Dit jaar zijn er 6 duivenmarkten voorzien, met name op zondag 18, 25 februari en 3, 10, 17 en 24 maart. Het is de oudste en grootste duivenmarkt van België.

Sinds 1791 worden er op de Grote Markt van Lier duiven verhandeld. Onder invloed van de toenmalig sterk spelende Karel Wegge (1842 – 1896) en de enorme populariteit die de duivensport in Lier en naburige gemeentes won de duivenverkoop meer en meer aan populariteit. In 1922 werd er beslist door het Stadsbestuur om over te gaan tot een aparte, wekelijkse duivenmarkt op zondagochtend. 
 

Traditie

Wim Janssens is als bestuurslid van de Koninklijke Lierse Duivenbond, nauw betrokken bij de organisatie van de populaire Duivenmarkt. Hij vertelt: “In de vroegere jaren werd er verschillende maanden aan een stuk verkocht maar we leven in een nieuwe realiteit met vele internetverkopen en regelgeving is in het belang van het dier, vandaar het gelimiteerd aantal markten. Iedereen met duiven gerelateerde artikels mag zijn producten of diensten op de markt tonen of aanbieden. Zowel professionelen (voeders, supplementen, internetsites, …) als hobbyisten mogen gratis plaatsnemen. Op de duivenmarkt gelden de regels van de vrije markt, koper en verkoper bepalen onderling zelf de prijs. Het aantal standplaatsen is onbeperkt. Wij zetten de markt naarmate de opkomst en de bereikbaarheid voor de hulpdiensten. Voor iedereen is er wel een plekje, bovendien is het een komen en gaan van verkopers die alles verkocht hebben en van verkopers die later aankomen.” 
Kenmerkend aan de Duivenmarkt van Lier is het groot aanbod van jonge duiven. Duivenmelkers komen hun tweede kweekronde of kweek van de vliegduiven aanbieden om zo het duiveneten, transportkosten van de vluchten deels mee te bekostigen. Voor vele kleine melkers is dat belangrijk om het budget dat ze willen uitgeven aan hun hobby rond te krijgen.

Referenties

Wim Janssens: “Elk jaar zien we wel referenties van jonge duiven die aangekocht zijn op de duivenmarkt en die ergens ter wereld eerste prijzen gevlogen hebben of asduif geworden zijn. Er zitten soms pareltjes bij. Er worden er natuurlijk heel wat verkocht maar ik vermoed dat het ook te maken heeft met het feit dat veel van die kleine melkers trouw zweren aan de snelheidswedstrijden en hun duiven niet verder meegeven. Bij de kopers in omringende landen worden die duiven ingekorfd om mee te doen aan wedstrijden van 300 tot pakweg 450 km en dan blijkt dat die duiven dat ook aankunnen.”

Gratis

Het verkopen van duiven op de Duivenmarkt Lier is volledig gratis, maar de verkopers moeten zich houden aan volgende marktreglementering:

  • Al de aangeboden duiven zijn ingeënt tegen paramyxo en de verkopers dienen dit te kunnen staven met een vaccinatieattest, ondertekend door een erkend dierenarts.
  • Elke verkoper moet een verkoopregister aanleggen waarop de ringnummers genoteerd staan van de verkochte duiven en de gegevens van de koper. Een blanco voorbeeld van een verkoopregister kan men downloaden op www.duivenmarkt.be, waar ook alle verdere info te vinden is. 

Dit jaar zijn er 6 duivenmarkten: op zondag 18, 25 februari en 3, 10, 17 en 24 maart,  telkens van 8 tot 13 uur. Verkopers mogen de markt oprijden vanaf 7 uur.  Wie de duivenmarkt wil bezoeken kan zijn auto gratis parkeren op de parking Aarschotsesteenweg 2 of Gasthuisvest (5 minuten stappen). Voor wie slechter te been is, is er een betalende ondergrondse parking gelegen in de Florent Van Cauwenberghstraat 15 (2 minuten stappen).  Jaarlijks komen er ook een aantal bussen met internationale duivenliefhebbers op bezoek en daarvoor is er in de Netelaan een veilige halt- en parkeerstrook voorzien.