Overslaan en naar de inhoud gaan

Levi van der Weijden (Hoogkarspel, NL) wint met Lady Impossible 1e Internationaal Narbonne

Levi van der Weijden wekt verbazing op Narbonne waarop het gehele internationale deelnemersveld bestaande uit 19182 duiven werd verslagen.


Het gehele team Ewout, Jaap en Levi van der Weijden met steun en toeverlaat Con van Eikeren

Levi van der Weijden

Achter de naam Levi van der Weijden schuilt een team dat bestaat uit vader Jaap, zoon Ewout en kleinzoon Levi bijgestaan door Con  van Eikeren die een groot deel van de verzorging op zich neemt. Het is Ewout die op 16 jarige leeftijd tijdens het lopen van zijn krantenwijk een verdwaald duifje vond en dit mee naar huis nam. Er werd een hokje gebouwd. Dit was het prille begin van een hobby die momenteel wordt uitgeoefend in Hoogkarspel. Ewout is werkzaam als hoofd P & O in de Amsterdamse horeca en vader Jaap werkt als calculator en is verantwoordelijk voor de acquisitie in het Hoornse bouwbedrijf van zijn zoon Paul. Voorheen werd door beiden de duivensport beoefend in Hoorn onder de naam E & J van der Weijden. Nadat eerder het gehele programma werd gespeeld schakelden ze in 2004 over naar de grote fond. Ook toen werden mooie resultaten behaald met als hoogtepunt de provinciale overwinning vanuit Bergerac (8e Nationaal tegen 12124 duiven) In 2008 verrezen de eerste hokken aan het nieuwe adres in Hoogkarspel. Omdat ook het zoontje van Ewout zeer veel interesse toonde voor de duiven werd voortaan gespeeld onder de naam Levi van der Weijden. In de loop der jaren werd de accommodatie flink uitgebreid. Sinds 2014 wordt deelgenomen aan het volledige programma van de ZLU. Bij de verzorging van de duiven kan worden gerekend op de hulp van Con van Eikeren.

Narbonne

Met een dag vertraging werden de duiven in Narbonne op zaterdag om 08.00 uur gelost. Er werd op deze internationale krachtmeting deelgenomen door 19182 duiven. In Hoogkarspel werden op zaterdagavond de aankomsten gevolgd op Pipa. Zij zagen daarop even na 21.00 uur de eerste meldingen vanuit Nederland verschijnen. Na het activeren van het sms meldsysteem en met de wekker op 04.45 uur werd het bed opgezocht. Na het aflopen van de wekker werd snel even naar de meldingslijst gekeken waarna uiteindelijk om 05.45 uur daadwerkelijk werd opgestaan. Bij het openschuiven van de gordijnen zag Ewout een duif op het hok zitten. Toen hij besefte dat het er een was van Narbonne volgden hectische momenten. Snel werd de duif ontdaan van haar gummiringen en deze werden in de mechanische klok geconstateerd. Met veel adrenaline in het lijf ontstond verwarring toen het elektronische systeem weigerde de chipring te constateren. Toen realiseerde Ewout zich dat de duif enkel met gummi’s werd ingekorfd omdat tijdens het inkorven de chip zich niet liet registreren. Uitgerekend deze duif meldt zich als eerste op de vroege zondagmorgen. De constatering om 05.57 uur bleek al snel voldoende voor de internationale zege. Op een afstand van maar liefst 1075 km werd in de kop van Noord-Holland met 1183 mpm de hoogste snelheid gemeten.


NL14-1847294 Lady Impossible, 1e Internationaal Narbonne 19182 duiven

Lady Impossible

Met wind uit het Westen en de vroege aankomsten in Limburg leek een kopduif aan de westkant in het Noorden van Nederland welhaast onmogelijk. De jaarling, op nest gespeelde, duivin NL14-1847294 van Levi van der Weijden bewijst op zondagmorgen het tegendeel. Voor de rest van haar duivenleven werd ze daarom de toepasselijke naam Lady Impossible toegedicht. Zij behoorde tot een ploeg late jongen die in het voorjaar als jaarlingen zelf werden afgericht. Daarna volgde de winnares het vitesse programma, vloog ze enkele midfondvluchten en de dagfondvlucht Souppes sur Loing (550 km). Ze was voorbestemd voor de nationale dagfondvlucht Chateauroux. Na de afgelasting werd ze gespeeld op een midfondvlucht en kreeg ze twee trainingsvluchtjes vanuit Hank (120 km) te verwerken. Al deze trainingsarbeid betaalt zich uit op Narbonne. De vader van Lady Impossible is de NL08-1358145 Zoon Betuwekoppel. Deze doffer is afkomstig van Gerrit Veerman (Volendam, NL) en is een zoon van Gerrit’s Betuwekoppel. Dit koppel bracht eerder o.a. de 9e Nationaal Perpignan en de 15e Nationaal Barcelona voort. De moeder van de winnares is afkomstig van Nico Volkens (Bergen, NL). Klik hier voor de pedigree van Lady Impossible.        


NL08-1358145 Zoon Betuwekoppel, vader 1e Internationaal Narbonne 2015

Topklasseringen

Het vervolg op Narbonne mocht er ook zijn. In de meldingslijst van de ZLU is Levi van der Weijden met vijf noteringen bij de eerste 206 aankomsten rijkelijk vertegenwoordigd. Nationaal (deelname 5338 duiven) worden voorlopig de plaatsen 1-17-134-152 en 206 bezet. De NL14-1847259, een blauwbonte duivin, toont met haar aankomst om 07.19 uur (17e Nationaal) de opmars van Levi van der Weijden naar de nationale top. Haar vader vindt zijn origine bij Nico Volkens. De moeder is afkomstig van Peet Solleveld (Maasdijk, NL). Voor de pedigree van de 17e Nationaal Narbonne klik hier.


NL14-1847259, 17e Nationaal ZLU Narbonne 2015 (5338 duiven)

Inspanningen en toekomst

De ambities reiken hoog in Hoogkarspel. Con van Eikeren verzorgt het gehele jaar de duiven. De verzorging van de vliegploeg wordt in april door Ewout overgenomen. Con verzorgt dan de overige duiven en biedt de nodige ondersteuning. Wekelijks rijdt hij voor controle naar duivendokter Hans van de Sluis. Bovendien zorgt hij voor de africhting van de jonge duiven en een wekelijkse trainingsvlucht vanuit Hank. De strijd wordt aangegaan met duiven waarvan de rode draad van de kolonie gevormd wordt door duiven van Nico Volkens (Bergen, NL) en Sam de Jong (Heemskerk). De basis van de duiven vindt zijn oorsprong in de rassen Oostenrijk/van der Wegen/Muller en Theelen. Ewout spreekt over het Noord Hollands fondsoort, duiven die jarenlang op de grootste afstanden zijn uitgeselecteerd. Dat hij hiermee op de goede weg is heeft hij op Narbonne laten zien.

Genieten

In Hoogkarspel wordt volop genoten van de duivensport. Er wordt met verschillende liefhebbers een nauwe duivenvriendschapsband onderhouden. Ewout woonde dit jaar voor het achtste achtereenvolgende jaar de lossing van Barcelona bij. Hij omschrijft dit als een indrukwekkende gebeurtenis. Zo zal zeker ook de Nationale overwinning vanuit Narbonne de geschiedenisboeken ingaan.