Leo & Gerry Dockx (Koningshooikt, BE) winnen de 1ste Nationale Asduif Grote Halve Fond Jonge Duiven KBDB 2014

Leo en Gerry uit Koningshooikt bij Lier hebben in hun prille duivensportcarrière al een fantastisch palmares bij elkaar gevlogen. Na een nationale overwinning vorig jaar staan ze nu opnieuw in de schijnwerpers met een asduiftitel op de grote halve fond.

Succes op korte tijd

De laatste jaren zijn de grotehalvefondvluchten inmens toegenomen in populariteit. Elk weekend opnieuw staan er tienduizenden duiven aan de start. Met deze titel halen Leo en Gerry Dockx dan ook een van de meest begeerde titels op dit moment binnen. In het seizoen 2013 lieten vader en zoon Dockx al zien dat ze kwaliteit onder de pannen zitten hebben. Ze speelden een uitstekend seizoen met als apotheose de nationale winst uit Nevers bij de jonge duiven. Klik hier voor de reportage van hun nationale overwinning uit Nevers.

Sinds 2011 werd ten huize Dockx het roer omgegooid. De overstap van de vitesse naar de halve fond en de grote halve fond werd gemaakt en een nieuw ruim hok werd opgebouwd. Voor de nodige versterking werd er aangeklopt bij niemand minder dan Gaston Van de Wouwer (Berlaar, BE). Maar liefst een honderdtal duiven verhuisden en een hechte vriendschapsband werd gesmeed. Tot op de dag van vandaag kunnen Leo en Gerry bij Gaston terecht met al hun vragen of problemen. Zelf beweren ze weinig van duiven te kennen. Wel hechten ze veel belang aan een goed gesloten duif met zachte pluimen en zien ze liever geen al te grote duiven. Voor de rest telt voor Leo en Gerry enkel de uitslag. Tot 2013 werd er enkel gespeeld met de zuivere duiven van Gaston Van de Wouwer. Eind vorig seizoen werden er duiven geruild met Rik Cools (Ruiselede, BE). En die inbreng zorgde onmiddellijk voor een grandioos succes.  

Tarzan

Op de afsluitende vlucht vanuit Guéret lagen Leo en Gerry met Tarzan (BE14-6230069) in poleposition om de asduiftitel binnen te halen. Door de late lossing en de mist werd het een zenuwslopende wedstrijd. Niemand van de andere kandidaten die de duif van Leo en Gerry nog konden verslaan slaagde erin vroeg te klokken, maar ook Tarzan bleef achter. "Enkele slapeloze nachten later kregen we telefoon van iemand met de mededeling dat Tarzan op slechts enkele kilometers van ons in een garage was binnengelopen", vertelt Leo. "Het beestje kon niet meer vliegen." Op dit moment is Tarzan weer blakend gezond en in goeie conditie. Hij is net zoals voor Gueret weer een echte baas op het hok.

De Tarzan werd geboren uit twee rechtstreekse duiven van Rik Cools. Langs vaderskant (BE13-3076891) vinden we vooral de lijnen terug van de befaamde Bliksem van Gaby Vandenabeele (Dentergem, BE). Langs moederszijde zien we het beste van Rik Hermans (Pulle, BE) en opnieuw Gaby Vandenabeele. Klik hier voor de stamboom van Tarzan (BE14-6230069).

Met de stevige basis gevormd door de duiven van Gaston Van de Wouwer en de inbreng van nieuw bloed van Rik Cools is de trein nu helemaal vertrokken in Koninghooikt. Hoewel Leo en Gerry bij de grote belangstelling heel bescheiden blijven, mogen ze terecht heel fier zijn op deze fantastische prestaties.

Van harte proficiat, Leo en Gerry!