Kwinten Westerhoeven, "Zege Orleans afdeling 3 voor echte liefhebbers… (2006)"


Trio Kwinten Westerhoven (NL)


Orleans, de derby der junioren, spreekt in het zuiden van Nederland nog steeds tot de verbeelding. Eenieder volgt de hele week de weerberichten en berekent reeds op voorhand of men kans maakt op de overwinning of een vroege klassering.
Tot die groep fanatiekelingen behoort zeker Trio Kwinten. Zondag 25 augustus ging hun lang gekoesterde droom in vervulling en pakten zij de zege in vereniging, samenspel BEV, Nationaal afdeling3-NPO en in Fondclub Zuiderkempen.

De zege kwam hiermee terecht bij echte duivenliefhebbers, Trio Kwinten uit Westerhoven. Een dorpje gelegen midden in een mooie natuur met als buurdorpen, Riethoven, Bergeijk.
Een mooie streek in het Brabantse land. Het bekende lied ‘Het leven is goed in het Brabantse land’ is hier zeker van toepassing.
Trio Kwinten bestaat uit Bennie jr., zijn vader Ben en schoonzus Dorina. Het is een waar genot om bij deze mensen een reportage te mogen maken, zoveel enthousiasme straalt van het trio af.
Vooral Bennie jr., 27 jaar en in het dagelijkse leven CNC-frezer, genoot met volle teugen. Deze echte verenigingsman, bestuurslid van de vereniging, lid van de jeugdcommissie en ook de sponsorcommissie, had een grote wens en dat was eenmaal op Teletekst te staan. Als dat dan gebeurt met een overwinning is dat natuurlijk helemaal geweldig, zeker op een Orleans waarbij de duiven moesten laveren tussen de nodige regen- en onweersbuien.
Al jaren verkondigt hij: ‘Als ik op teletekst kom, geef ik een feestje’.
Aan de verhalen van de vrienden te horen werd het geen feestje maar een echt feest, naar goed Brabantse gewoonte tot in de kleine uurtjes.

Daar Orleans op zaterdag niet los ging werd het een drukke duivenzondag.
Eerder op de dag was er een natoervlucht vanuit Isnes, waar Trio Kwinten met de ouden 2, 3 en 6 pakte, maar de late jongen kwamen traag af, ver afgedreven door de buien. Terwijl men op de nablijvers zat te wachten vielen er plots drie duiven op het hok. In eerste instantie ging men er vanuit dat het er drie van Isnes waren, maar toen er twee direct binnenliepen en de derde bleef zitten op de spoetnik ging Bennie eens kijken. Tot zijn grote verrassing bleek het er een van Orleans te zijn. ‘Gònondepie’ zei Bennie en raakte lichtelijk in paniek. Het duurde ruim twee minuten eer het jonge duivinnetje binnenliep. Bij het melden bleek het de eerste van het samenspel te zijn en kon hun dag al niet meer stuk. Toen dan de melding kwam dat ze ook de Nationale zege in afd. 3 pakten was het groot feest. Dat hebben ze op de club geweten, Bennie liet heel de vereniging meedelen in de feestvreugde.

Voorspelling
Blijkbaar heeft Bennie ook nog voorspellende gaven in zich. In april zei hij al tegen Jan Schreuder, de compagnon van André van de Wiel: “Ik zet er dit jaar geen op de auto, dan speel ik de eerste op Orleans”. Wie had kunnen denken, dat deze als een geintje bedoelde uitspraak, daadwerkelijk uit zou komen.

Schuifdeur
Het trio koos er dit jaar voor het eerst voor de duiven op de schuifdeur te spelen. De eerste twee vluchten zaten de duiven nog door elkaar, daarna werden de geslachten gescheiden. Tot nu toe verliep het seizoen met de jonge duiven niet geheel naar wens. Dit lag misschien aan het feit dat er minder werd opgeleerd dan andere jaren, dit in verband met de grote hitte in de zomer, en het feit dat Bennie zijn auto dusdanig had ‘geparkeerd’ dat hij even zonder zat.
Feit was dat er minder werd gevlogen als andere jaren en dat er weinig constante duiven tussen zaten. Bijna elke vlucht kwamen er andere duiven voorop.


Orleans duifke

Zo ook het Orleans duifke. Zij pakte voor Orleans slechts twee prijsjes, de 231e van Isnes tegen 723 duiven en de 145e van Chimay tegen 736 duiven. Toch ging ze als vijfde getekende de mand in voor Orleans. Zij beschaamde het vertrouwen van haar bazen dus niet met haar geweldige overwinning. Deze duivin met het ringnummer NL06-4055027 gaat nu verder door het leven als "Orleansduifke". Geen ronkende naam, maar daar zijn het de mensen ook niet naar. Lekker met beide benen op de grond blijven en gewoon genieten van de duiven
Dat is hier het motto.

Afstamming
De afstamming van het Orleansduifke is er een die er niet om liegt, want zij voert de bloedlijnen van goede duiven in zich.
Vader: NL 05-0555501 uit 00-779 Rooie ’79 Van de Wiel-Schreuder x 00-067 Blauwe 067 waarin het bloed van Van de Wiel-Schreuder ook weer rijkelijk vertegenwoordigd is.
Moeder: B05-6316603 Ludo Bogaarts Koningshooikt uit 99-579 Silverstone x 03-546 Dido.
De duiven van Ludo Bogaarts stammen voornamelijk af van Raoul en Xavier Verstraete uit Oostakker.
De tweede duif van Trio Kwinten op deze Orleans, goed voor de 53e (8611 duiven) in Fondclub Zuiderkempen, was overigens een rechtstreekse van Ludo Bogaerts en de derde duif eentje van Van de Wiel-Schreuder. Deze speelde de 153e in de Zuiderkempen.

Basis
De basis werd gelegd in 1984 toen de drie broers Kwinten hun duivencarrière begonnen. In eerste instantie ging dat voornamelijk met duiven van clubgenoot Sjaak Verbeek. Later kwamen daar duiven van Van de Wiel-Schreuder, die nu nog het hoofdbestanddeel van de kolonie uitmaken.
In 2005 werden, doordat Bennie’s broer Johan een duif opving van Ludo Bogaerts uit het Belgische Konigshooikt, tien duiven bij deze melker aangeschaft. Het resultaat in de kruising met de duiven van Van de Wiel-Schreuder kwam dus al snel.

Geen poespas
De duiven worden hier vrij simpel gehouden. Nel als bij zovele liefhebbers werden de jonge verduisterd en eenmaal per dag losgelaten voor hun training. Na de tweede vlucht werden ze gescheiden en werd er verder gespeeld op de schuifdeur. Vanaf de langste dag werd begonnen met bijlichten, zodanig dat het licht is van 05.00 tot 23.00.
Gevoerd wordt er met een goede mengeling van Mariman en eenmaal per maand werd de jonge garde gekuurd tegen het geel en met Ornistop voor de luchtwegen. Niks geen kunstgrepen, maar gewoon een systeem volgen waarbij ze zich lekker voelen.
Hoe diep de liefde voor de duiven zit bij Bennie jr. blijkt wel uit zijn auto. Op de oprit staat een auto te blinken, met op de voor- en achterzijde de tekst: www.benniededuivenmelker.comcomcom en op de zijkanten twee duiven met daarnaast naam en adres van het trio. Ook heel mooi zijn de T-shirts die zij hebben laten bedrukken met hun naam, het tekent deze mensen die de liefde voor de duif graag uitdragen en met deze overwinning de mooiste beloning kregen die zij zich konden wensen.
‘ Duivensport een fijne hobby’ is zeker op Trio Kwinten van toepassing.