Kristof Mortelmans (Ranst, BE) excelleert op Marseille met 6 op 6

Kristof is elk jaar wel terug te vinden tussen de provinciale of nationale kampioenen. Provinciale zeges, de 1ste Nat. Asduif KBDB Grote Fond in 2016 en vorig jaar nog de 1ste provinciale asduif zware fond met Ludo.

Ook in 2019 laat hij zich weer opmerken met een kunststuk op Marseille door al de 6 ingekorfde duiven te klokken in een tijdspanne van 45 (!) minuten.

Pastel en Kobe de kogel...

"Het ging er inderdaad hevig aan toe hier", lacht Kristof zijn tanden bloot. "Ik korfde 6 doffers in, gespeeld op klassiek weduwschap, waaronder mijn absolute topper 'Kobe' die nog nooit miste.  Om 19u51 klokte ik mijn eerste duif, Pastel (BE17-6171494), en precies 12 minuten later kwam Kobe aangestormd. Hij kletste eerst nog een jonge duif van het dak af en maakte toen dat hij binnen was. "Fantastische doffer is dit", aldus Kristof. "Hij vliegt nu voor de 12de keer raak op een fondvlucht. Vooral Marseille ligt hem het beste. 4 keer is hij daarop ingekorfd en 4 keer vliegt hij zich in de prijzen, dit jaar nog de 134ste nationaal...


Pastel, 5de provinciaal Marseille en 10de provinciaal Montelimar 2019


Kobe, 4x raak op Marseille waaronder 1ste provinciaal!

De toon was nu volledig gezet want na Pastel, de 5de provinciaal en Kobe, 12de provinciaal kwam de rest van de bende aan om 20u29, 20u30, 20u33 en 20u35. 4 duiven op 6 (!) minuten, nog altijd goed voor 18de, 20ste, 21ste en de 25ste provinciaal. "De klep kon dicht en zo kon ik ook eens een keertje uitslapen", grapt Kristof.

Vervolg op Narbonne...

De uitslag op Marseille gaf het nodige vertrouwen voor de volgende klassieker namelijk Narbonne.  "Als de forme erop zit, dan kan je alles verwachten", weet Kristof en zo geschiedde ook want de jaarduiven "Hermine" (BE18-6218059) en "Sofie" (BE18-6218130) haalden de 2de en 5de provinciaal Narbonne binnen.


Hermine, 2de provinciaal Narbonne 2019 (zie hier haar afstamming)


Sofie, 5de provinciaal Narbonne 2019 (zie hier haar afstamming)

Goede soort = goede soort...

De lijn van mijn stamdoffer 'De Jelle' blijft het fantastisch doen. Kijk naar 'Pastel' om maar een voorbeeld te geven. Hij is al een achterkleinzoon van Jelle. In bovenstaande pedigrees van Hermien en Sofie vinden we telkens een zus terug van de Jelle...  De vader van Pastel, BE16-6275645, is een broer van Kobe en langs moederszijde vinden we een zusje van Jamie terug die zelf 1ste provinciaal Agen en de 5de provinciaal Perpignan vloog. "Je moet het allemaal niet te ver zoeken. "Goed soort geeft vroeg of laat terug goed soort, zo simpel is het", geeft Kristof aan. Mijn hokken zijn ondertussen in heel België bekend en luxe zit daar nergens aan. Betonnen platen, golfplaten als dak met windbreekgaas aan de voorkant en alles op roosters. Voeren is volle bak en dan echt volle bak hé. In het seizoen gooi ik bij binnenkomst nog 10 gram per duif bovenop het voer. Dit is een mengeling van pinda's, zonnepitten, TOVO, chiazaad, nutripower en snoepzaad.  Als ze dat binnen hebben is de krop al goed gevuld, daarna pikken ze wat ze willen. Goed eten is belangrijk want als je na Agen nog 2 x Quievrain, 1 x Noyon en nog een halve fondvlucht dient te vliegen alvorens ingekorfd te worden op Narbonne dan heb je alle voedingsstoffen heel hard nodig", weet Kristof.


Stambeer "De Jelle", fenomenale kweker