Kristiaan Vrebos, Neerijse wint 1° Nationaal Limoges 19.369 oude duiven

Op de nationale openingsklassieker voor de fond vanuit Limoges, zette de duif van Kristiaan Vrebos een fenomenale prestatie neer door aan de andere kant van het land ‘nationale winst’ te halen met ruime voorsprong… dit tegen wind en massa in!

Een prestatie waarvoor we terecht onze pet mogen afnemen… want deze duif (B09-2036391) vliegt nationaal om en bij de 6 minuten los, provinciaal zelf goed 25 minuten! Van een krachttoer gesproken! We kunnen en mogen veronderstellen dat deze duif het grootste deel van zijn traject richting Neerijse alleen heeft afgelegd… ver voor de concurrentie uit! Kristiaan Vrebos klokte zijn duif om 16u03 op een afstand van 607,462 Km, wat de hoogste snelheid nationaal liet uitrekenen met 1098,48 m/min. Plaats 2 is voor West-Vlaming Ignace Pollet uit Beveren-Leie (1087,47 m), 3 Francis Lavenne & Fille uit Eugies (1082,02 m), 4 Simon Moreels uit Marke en plaats 5 voor Tevel Guy & Amalie uit Thuillies.

Qua deelname mochten de inrichters van de ‘Belgische Verstandhouding- Entente Belge’ zich in de pollen wrijven met 19.369 oude duiven… toch 2.554 stuks meer dan de Brive van vorig seizoen! Misschien een geluk dat dit keer Limoges op de plaats van Brive kwam te staan… wat toch goed 70 Km korter is, of voor de duiven ruim 1 uur minder vliegen… gezien de loodzware dobber die ze met deze Limoges onder de vleugels geschoven kregen. Er was vooreerst de ‘warmte’ in de camions op hun heenreis, gezien de wolkenloze hemel met een stralende zon gedurende de eerste 3 dagen van het Pinksterweekend, op hun traject richting Limoges. Bovendien werd zaterdag de ‘heetste’ dag met temperaturen van om en bij de 30° (gemeten onder thermometerhut), doe er onder de ‘loden zon’ daar nog maar een paar graadjes bij… en een striemende Noord tot Noordoostenwind er bovenop! Voor de duiven die nog niet zoveel kilometers op de teller staan hebben… een loodzwaar karwei! Neem gerust van ons aan… niet alle duiven kunnen dit aan, dat merk je bij thuiskomst… deze die eventjes door de ‘pootjes’ gaan, zijn wellicht even (diep?)  in het ‘rood’ gegaan! Opletten met dergelijke duiven… die verdienen nu extra rust en recuperatietijd, zoniet zou men ze weleens kunnen ‘kraken’ voor de rest van hun carrière, en wie het aandurft hen te vroeg terug in te zetten riskeert misschien wel dergelijke duiven te verspelen. Oppassen dus, en de dagelijkse trainingen de komende dagen en weken nauwlettend in het oog houden is de boodschap! De vluchten van het afgelopen weekend zullen in ieder geval hun impact hebben op de aantallen duiven die de komende weken de mand zullen ingaan… velen zullen extra recuperatie nodig hebben, zonder nog te spreken van de duiven die pas op zondag naar huis zijn gestrompeld, of zelfs gesneuveld zijn op het veld van eer!

Iets voor echte ‘krachtpatsers’

Als we het over één ding eens kunnen zijn, dan is het wel het feit dat dit weersomstandigheden waren voor echte ‘krachtpatsers’… kleppers van ijzer en staal, die tussen de 9 à 10 uur aan één stuk blijven beuken tegen de wind in, en dit in tropische omstandigheden… met weinig zuurstof in de lucht. En zeggen dat men vanuit de ‘medische wereld’ afraadt aan ons mensen, om in dergelijke omstandigheden ‘zware inspanningen’ te leveren… niet voor onze ‘duiven’ dus. Het was een weertje voor duiven die ‘top’ waren, de hokken met ‘topconditie’ leest u zo af in de uitslagen!

De duif van Kristiaan Vrebos voelde zich blijkbaar prima in zijn sas, en zette een ongelooflijke prestatie neer… met 1° Nationale winst uit Limoges als resultaat. Noem het gerust een stuk… de winst van de ‘revanche’. Vorig jaar zou Kristiaan zich immers geklasseerd hebben  als 2° Nationaal Kampioen Fond KBDB 2010… door een administratieve fout (1 cijfertje in een opgegeven ringnummer foutief ingevuld) werd hij uit de eindrangschikking geschrapt, ondanks een tijdige klacht en correctie van zijn kant. Deze nationale winst uit Limoges kan dus in zekere zin gezien worden als een stuk sportieve ‘revanche’ op het onrecht dat hem vorig seizoen werd aangedaan! Of moeten we schrijven… met één jaar uitstel straks toch op de nationale podia te Oostende!

Kristiaan erfde de duivenmicrobe over van zijn vader… die vroeger een gevreesd concurrent was op de snelheidsvluchten in de streek, en die momenteel Kristiaan bijstaat bij het uitoefenen van zijn hobby, en het verzorgen van zijn duiven. Deze mensen staan in de streek gecatalogeerd als bescheiden maar zeer sympathieke liefhebbers, geliefd bij al hun sportgenoten… en daar zal deze nationale zege niets aan veranderen! Zoals gezegd was vader een snelheidsfanaat… doch Kristiaan wou het wat verderop proberen, en ging zijn kolonie fondgericht oriënteren. Daarvoor ging hij duiven halen bij Chris Hebbrecht in Evergem, Louis Vanderwielen in Boortmeerbeek, Delstanche in Waver, De Graeve-Van Geert in Smetlede… welke mogen aanzien worden als de basis van de huidige kolonie Vrebos! Dat deze duiven de Vrebos-kolonie op het juiste spoor hebben gezet blijkt uit de prestaties die de jongste seizoenen werden behaald… want naast de gemiste titel van 2° Nat. Kampioen Fond KBDB, werd Kristiaan wel nog 1° Prov Kampioen Fond KBDB Vlaams-Brabant, en 3° Nationaal kampioen Fond Bricon Trophy 2010.

Kristiaan doet het alles behalve met de massa… en beperkt zijn activiteiten voorlopig tot alle vluchten van de dagfond (lees vluchten als Limoges, Brive, Cahors, Souillac, Tulle…), al zullen er normaal wel 2 duiven op Barcelona en op Perpignan worden ingekorfd. Om de grote fond er nog bij te nemen heb ik op dit moment te weinig duiven, wist Kristiaan ons te vertellen! Het totale vliegbestand bestaat uit 34 weduwnaars doffers, verdeeld over 22 oude + 12 jaarlingen… en daarnaast nog 5 duivinnen die wekelijks op de halve fond en grote halve fond worden ingezet. De weduwnaars mochten in de winterperiode een 8-tal dagen broeden… waarvan de eieren werden onderlegd onder voedsterkoppels. Rond 1 april kwamen ze opnieuw samen, en na 3 dagen broeden gingen ze op weduwschap. Via de snelheid gingen ze tot Soissons, om dan op de halve fond een vlucht uit Toury aan te pakken. Vanaf hier werden ze in 2 groepen verdeeld… de helft ging naar Vierzon, de andere helft een week later naar Bourges.  Op Limoges werden nu in totaal 8 duiven ingezet, waarvan er 4 binnen de prijzen arriveerden, waarvan 3 ‘kopduiven’, met

Limoges Prov. 1.625 duiven: 1-11-17… (en 4 op 8), Nationaal 19.369 d. 1 …

Bij wijze van proef werd aan 4 duiven bij inkorving de duivin getoond, terwijl de andere 4 enkel de schotel te zien kregen, en zo de mand ingingen. In het resultaat was geen verschil merkbaar vermits van de 4 duiven die prijs winnen… er 2 zijn die vooraf het spel van de ‘muze’ mochten beoefenen, en 2 die enkel hun schotel te zien kregen! Dus waarom er nog langer tijd en energie insteken, als het toch niet echt verschil maakt, vraagt Kristiaan zich nu af? Enkel voor de inkorving van de laatste vlucht van het seizoen mogen ze bij wijze van motivatie een ganse dag met hun duivin vertoeven.

De nationale winnaar is een 2-jarige ‘blauwe prachtatleet’, met een al even prachtige diep gepigmenteerde vleugel… aangedreven door een ijzersterk stel spieren… die hem ruim 9 uur lang hebben vooruit gestuwd, alsof de duivel hem op de hielen zat. Vorig jaar won deze duif in quasi identieke omstandigheden op de ‘tropische’ Bordeaux van eind juni als jaarling ook reeds een topprijs (per 10-tal)… terwijl hij goed 2 weken terug ook reeds present tekende uit Vierzon, en de eerste tekenen van ontluikende ‘forme’ vertoonde! Hij stamt af uit een kruising Louis Vanderwielen x De Graeve-Van Geert.

Vader: Blauw B04-2233325 (Rechtstreeks Louis Vanderwielen, Boortmeerbeek)

Zoon van de ‘Geschelpte Grenadier’ B00-2283392 (zelf reeds vader van de 1° Asduif Fond Jaarse Brab. Unie ’02, 1° Prov Asduif Fond KBDB Brabant, 1° Asuif Grote Fond Ave Regina enz… en kleinzoon van stamkweker ‘Ameye 563/85’ Van Gilbergen) x het ‘Poppeke’ B99-2296341(uit de ‘Late Rosse 769/97’ G.Imbrecht uit Bornival x ‘Kleindochter Ameye 563 Van Gilbergen’ 175/97).

Moeder: De Graeve-Van Geert-Duivin B04-4295689 (rechtstreeks De Graeve-Van Geert)

Dochter van ‘Halfbroer Perpignan’ B01-2106594 (halfbroer 1° Nat Perpignan Jaarlngen bij Georges Langbeen, Wetteren) x ‘Blauwke’ B00-3054649 (uit de fondcrack de ‘Perigueux 277/95’ x ‘Klein Didike 259/95’ Etienne Devos).

Een klepper met heel wat ‘asduivenbloed’ en ‘nationaal winnaarsbloed’ in de aderen! Een volle broer van hem (een 4-jarige fondatleet) won reeds 9 prijzen op 9 op de nationale fond… het is dus verre van toeval!

Als voeding is Kristiaan dit seizoen overgeschakeld op de ‘Matador’ mengelingen. Bij thuiskomst krijgen de duiven een 50-50 mix van  ‘Premium Fond + Turbo Energy’ en dit gedurende 2 dagen. Daarna krijgen de duiven de iets lichtere ‘Premium Vliegmengeling’… om de laatste dagen opnieuw over te schakelen op de ‘Premium Fond x Turbo Energy’! Er wordt wel niet ‘volle bak’ gevoederd, maar eerder met de lepel… wel ruim voldoende volgens Kristiaan, maar hij ziet graag dat ze alles opeten. De laatste 2 dagen kan het dan wat ruimer. Als bijproducten gebruikt hij de Zell Oxygen + Optimix van de firma Herbots. Voorafgaand aan het seizoen krijgen de duiven een kuurtje tegen ‘trichomonaise’, en eentje tegen de ‘koppen’ (met Soludox). Eens het seizoen aan de gang gaat hij om de 2 à 3 weken op bezoek bij  de dierenarts… waarvoor hij beroep doet op de mening van 2 specialisten in het vak, met name Raf Herbots, en Frederick Oosterlinck uit Gontrode.  Hun advies wordt dan stipt gevolgd.

Met Limoges kregen de organisatoren van de ‘Entente Belge’ meteen een mooie winnaar op het podium… een man die vorig seizoen reeds zijn ‘rush’ naar de fondtop aan het voltrekken was als 1° Prov Kampioen Fond KBDB Brabant en virtueel 2° Nat Kampioen Fond KBDB van ons land… een titel die hem wegens een administratief mankementje werd ontnomen, zoals hoger vermeld! Gerechtigheid geschiedt? Best wel… al moeten we gewoon ‘u’ zeggen tegen de prestatie die deze duif heeft neergezet! Proficiat Kristiaan, en geniet nog van dit staaltje krachtpatserij!