Knaven Berth - Didam (NL) nationaal hokkampioen NPO Dagfondconcoursen - 2010

De kampioenen van de NPO concoursen zijn inmiddels ook bekend deze vluchten staan bij de meeste liefhebbers in hoog aanzien en de kampioenschappen van de diverse disciplines zijn bijzonder favoriet bij iedereen.

Berth Knaven (61) heeft dit nationale kampioenschap gewonnen. Hij is al 50 jaar besmet met deze bacil en een actieve sportcollega, in eerste instantie samen met zijn vader en dit team was jarenlang zeer succesvol. Al vele jaren heeft hij veel steun van zijn vrouw Elske die hem assisteert waar nodig is bij diverse zaken. Ze is een perfecte gastvrouw als er duivenmelkers op bezoek komen en dat zijn er de laatste tijd niet weinig. Met enige stemverheffing zegt Berth: Ik heb veel respect voor liefhebbers die al jaren aan de top staan .

Hij is een voorstander van het systeem “Pigeon Academy Prestige” waarvan het duivenvoer geleverd wordt door Garvo, dit wordt al jaren door hem aan zijn duiven  verstrekt en Berth is daar bijzonder content mee.
Dat bewijzen de fantastische prestaties en zijn kampioenschappen van de laatste seizoenen op de dagfondvluchten.
Hij is van mening dat men veel meer aandacht moet besteden aan natuurproducten en minder gebruik moet maken van medicijnen, wanneer we er van uitgaan dat de basis bestaat uit goede duiven is dikwijls succes verzekerd. Als je dan ook nog het koppelen goed beheerst en een goed systeem hanteert dat ook nog bij je past, dan ben je al een heel eind op weg.

Zijn duivenstam:
Deze dagfondcollectie is samengesteld met duiven van de volgende topspelers. Ad Schaerlaeckens – Bertus Camphuis – Ferry van Loo – Hans Dekkers via M.Jolink en van zijn plaatsgenoten de CombDriessen                                                                                  
Van Schaerlaeckens komen diverse duiven uit al zijn goede en bekende cracks zoals New Sissi , Home Alone , Ace Four , Turbo en de Olympiade lijn. Van Camphuis de oude 05 lijn en de Kromlijn. Van Ferry van Loo afstammelingen van de Mercedes en de Max.
Uit de Schaerlaeckens lijnen zijn de meest opvallende duiven: Trente met veel kopprijzen en een teletekst vermelding, Mr.T met 2 maal teletekst en vele kopprijzen verder de topper Kumpe met een 2e NPO op Orleans en een 2e NPO op Blois.
De Pim die een eerste NPO speelt op Pithiviers komt uit een kruising van de NL06-1792722 (Bertus Camphuis) x de NL07-1446198 van (Ferry van Loo)

Uit de van Loo duiven komt de Berthie en Mr.T alle twee teletekst duiven.
Uit de Dekkers lijn de eerste NPO Blois met Christel.

Het bloed van de duiven van de  Comb.Driessen zit in diverse toppers en deze zijn allen rechtstreeks aangeschaft.
Op mijn vraag, bent je in het bezit van specifieke “gouden kweekkoppels”
en hoe groot is uw duivenbestand ? was zijn antwoord ja.
Hij is in het bezit van drie koppels welke de ouders zijn van een aantal “Superduiven”  en hij is bijzonder tevreden over de prestaties van de nakweek.
Er zitten op dit adres 16 koppels kwekers en 20 vliegkoppels en voor eigen gebruik worden er zo’n 60 jongen aangehouden.
De koppelingen van de kwekers zijn in de eerste week van januari en de vliegers eerste week maart.
Uit alle duiven worden jongen aangehouden, deze worden niet verduisterd maar worden wel op zoveel mogelijk vluchten gespeeld om ervaring op te doen.
De specifieke herkenbaarheden en eigenschappen van deze duiven zijn,
Een super zacht verenkleed, rijk gekleurde ogen en ze zijn in staat met warm weer en tegenwind aan de kop te vliegen of zelfs los vooruit.
Nieuwe aankopen moeten voldoen aan de door hemzelf gestelde eisen n.l.
Ze moeten een zachte pluim en een goede uitstraling hebben en afstammen van de superduiven en niet van een broer of zus.
Als het mogelijk is koopt hij de prestatieduif zelf anders jongen daaruit.
Over de selectie van zijn duiven zegt Berth:
Bij de oude duiven gebeurd dat via de geleverde prestaties dat is volgens mij de beste keurmeester en bij de jongen op afstamming omdat ik die niet verduister of op de deur speel.

Spelsysteem
Over zijn favoriete onderdeel zegt hij het volgende:
Ik heb me sinds mijn pensionering en dat is nu 3jaar geleden, gespecialiseerd op de eendaagse fond vluchten.
Hij is voorstander van het totaal weduwschapspel met doffers en duivinnen.
Nestspel komt hier niet voor, volgens Berth worden zijn duiven extra gemotiveerd door hun eigen omgeving.
De hokken zijn zelf gebouwd met adviezen van Bertus Camphuis
De medische begeleiding is zeer weinig,                                                                                Hij komt alleen bij een dierenarts als de duiven ziek zijn en natuurlijk voor de paramixo enting. De laatste jaren is hij er alleen voor de enting geweest.
De voorbereiding van de vluchten is anders dan bij anderen,
Zijn advies is: De duiven veel laten trainen en altijd staat er een volle bak gereed.
Zoals eerder vermeld, voert hij Garvo Pigeon Academy Prestige een prachtige zak voer voor het hele seizoen zijn vliegers moeten veel eten en als extraatje krijgen ze kaas en pinda’s

Prestaties
De  vluchten welke tellen voor dit nationale NPO kampioenschap zijn:
Orleans-Chateaudun-Bourges- Blois en Chateauroux (dit werd ivm de weersomstandigheden Orleans).
Zijn absolute toppers (zie foto’s) wonnen diverse kop-en eerste prijzen, maar er zijn nog anderen welke prima prestaties hebben neergezet o.a.

De NL09-1922381 “Berthie”  Chateaudun 3e van 5246 d., Orleans 41e van 3570 d.,
                               Blois 43e van 3689 d.,

De NL07-1464530 “Trente” Nanteuil 19e van 6639 d.,Orleans 22e van 3570 d.,
                               Blois 4e van 3689 d.,

De NL08-1192003 “Kumpe” Pithiviers 99e van 6255 d., Bourges 62e van 4463 d.,
                               Orleans 2e van 3570 d., Blois 2e van 3689 d.,
                               Kumpe werd ook 2e kampioensduif dagfond van afdeling 9.

De NL08-1192010  “Mr.T” Pithiviers" 22e van 6255 d., Morlincourt 56e van 8125 d.,
                                Orleans 65e van 6736 d.,Chateaudun 2e van 5246 d.,

De NL07-1464525 “Little Devill” Pithiviers 31e van 6255 d.,  
                               Chateaudun 4e van 5246 d., Orleans 12e van 3570 d., Blois 12e van 3689 d.

Niet onvermeld mag blijven dat er bij zijn jaarlingen wederom enkele zeer belofte volle duiven aanwezig zijn. Insiders zijn goed op de hoogte dat Berth vorig jaar ook fantastische resultaten heeft behaald.

 2009
een  6e NPO Pithivers 35 mee-23 prijzen,
een 11e en 12e NPO Orleans 30 mee-21 prijzen,
een  6e NPO Chateaudun 30 mee-23 prijzen,
een  1e NPO en Nationaal Blois 30 mee- 8 duiven bij de eerste 100 nationaal.  
2010
was wederom een zeer succesvol seizoen.
1e kampioen dagfond Fondclub Oost Nederland
1e kampioen dagfond Aangew. en Onaangew. afdeling 9 

Dit seizoen heeft hij op de dagfond vluchten bijna alle kampioenschappen gewonnen, met als hoofdprijs het Nationaal Hokkampioenschap van de NPO.

Op mijn vraag of er nog liefhebbers zijn welke goed presteren met zijn duiven kreeg ik als antwoord: Ja, dat zijn er diverse o.a. Geert Visser, Comb Driessen, Willy Nieling en enkele Duitse liefhebbers.
Op bestuurlijk niveau en in de media zou hij graag wat meer gespreide aandacht voor de liefhebbers willen hebben en een vliegprogramma dat voor eenieder gelijke kansen biedt. Verder zou hij het bijzonder op prijs stellen dat er niet regelmatig alleen maar de commerciële namen in de krant verschijnen.
Saillant detail is:
Berth Knaven werd op een vrijdag via het NPO bureaux uit Veenendaal gebeld met de mededeling dat hij dit kampioenschap had gewonnen. Een dag later op zaterdag stonden plotseling Ad Schaerlaeckens en Willem de Bruin op zijn erf. Dat was een onverwachte en een zeer aangename verrassing voor Berth en zijn vrouw Elske.
Een treffende uitspraak over dit kampioenschap van Ad Schaerlaeckens is:
Deze titel is gevallen waar die moest vallen.