Klaus-Werner Patschull (Zweibrücken – D) wint 1e Nationaal Pau Duitsland - Update foto winnaar

Een absoluut hoogtepunt in zijn 40-jarig duivenbestaan … dat werd ‘het cadeautje’ dat de kras witpen duivin DV06565-09-462 in de late namiddag van vrijdag 17 juni voor haar baas in petto had. Na bijna twaalf uren vliegen over 887 km liet ze zich als snelste Duitse duif afvlaggen om de Nationale zege fier in haar zak te steken.

Van de vijf ingezette duiven had ‘Die 462’ zeker een streepje voor bij Klaus-Werner. Op de programma vluchten was ze tot dan regelmatig thuis gekomen, maar slaagde ze er niet in het gat met de kopduiven te dichten. “Mijn tactiek is om duiven die telkens net te laat komen, in te zetten op de fond. Omdat er fondlijnen in mijn stam verweven zijn, ben ik er van overtuigd dat ze ook grotere afstanden gerust aankunnen.” Dat bewezen de duiven van Patschull al talloze malen, zowel met staart- als kopwind. Op deze Pau klokte Klaus-Werner om 18.47 uur (1e Nat.), 20.57 uur (39e Nat.) en zaterdags om 11 uur ’s ochtends waren al zijn duiven (4 duivinnen, 1 doffer) weer op het hok.

De winnares kende in 2010 een vrij anoniem seizoen, maar werd aangehouden vanwege haar goede bloedlijnen. Haar vader won al de 11. Nationaal Zone / 22e Nationaal / 58e Internationaal en dus zag Klaus-Werner – mochten de reguliere vluchten ‘te vlot’ voor haar zijn – een toekomst op de grote fond voor de duivin. Haar vader is Stichelbout (via K.-P. Bauer) x Verstraete (via Ernst Nebel) … moeder komt uit ‘Witslager’ (Siegfried Deck) x een Kipp/Stichelbout duivin. ‘Die 462’ werd vier maal gespeeld (tot 400 km), kreeg toen een week rust om vervolgens na enkele dagen volle bak voer richting de Franse Pyreneeën te verstrekken.

De Nationale Pau-overwinning is weliswaar de meest aansprekende zege voor Patschull, zijn kolonie kraaide zeker niet voor het eerst victorie. Verschillende kampioenschappen en asduiven in RV zijn haast jaarlijks zijn deel en ook Nationaal haalde hij al een aantal top klasseringen binnen. Klaus-Werner speelt doffers en duivinnen op weduwschap, met de partner altijd thuis. Een doel op zich vormt Barcelona. “Daar op uitblinken, lijkt me uniek,” dagdroomt Klaus-Werner … en waarom zou hij met zijn 56 jaren niet mogen dromen? Met een schat aan top kwaliteit duiven in huis, kunnen dromen zo maar uitkomen; dan is de stap van Pau naar Barcelona zelfs geen horde te ver.