Johan Kempen, Geel (BE)
Introductie Johan Kempen.
Johan Kempen is 39 jaar oud en onderwijzer van beroep. Zijn grootste passie is, hoe kan het ook anders, de duivensport. Op allerlei manieren tracht hij met zijn hobby bezig te zijn. Hij is reporter voor verschillende duivenbladen in binnen- en buitenland, keurmeester van de Belgische duivenbond en als liefhebber zelf gespecialiseerd op de grote fond met Barcelona het hoogst in het vaandel. Hij is woonachtig in Geel ( Provincie Antwerpen) vlakbij de Nederlandse grens, een prima uitvalsbasis om duivenliefhebbers in Nederland en België te bezoeken. Hij heeft al heel wat tophokken bezocht en er de topduiven bewonderd. Hoe is dat allemaal zo gegroeid?
We laten nu Johan Kempen verder zelf aan het woord:
"Begin jaren 90 geraakte ik voor het eerst in de duivensport geïnteresseerd. Mijn vader had al vele jaren duiven maar dat wekte mijn interesse nog niet. Toen hij op een bepaald moment voorstelde om wat te helpen, aanvaardde ik het toch. Hij speelde enkel Quievrain (120 km) en was tevreden met enkele prijsjes. Toen ik met duiven begon , was het wel om te winnen. Al vrij vlug stapte ik over naar de halve fond en kleine fond. De vitesse duiven gingen er vlug uit en de hobby van vader kwam op mijn schouders terecht. Hij vond een nieuwe bezigheid: joggen.
In 1989 behaalde ik een eerste succes met de 1e Provinciaal Argenton (550 km). Het was ook in '89 dat ik mijn eerste stappen zetten in het reportagewerk. De bekende Fons van Ophuizen uit Landgraaf leerde mij de kneepjes van het vak.
In '92 verhuisde ik naar een nieuwe woning en begon een nieuwe start in de duivensport. Ik leerde ondertussen enkele goede fondspelers kennen door het maken van reportages en dit was het sein om me volledig op die fondvluchten te richten. De belangrijkste rassen waren toen Herman van Helmond, Noel Peiren, Theuninck-Vanderfaeillie en Desbuquois. Als jonge duif en als jaarling presteerden deze fondsoorten niet, maar in 1994 kwam er succes. Ik werd 1e kampioen grote fond in de Molse Fondclub met ereprijzen op Montauban en Narbonne, tweemaal met dezelfde duif (92-6626136). In 1995 waren er kopprijzen op San Sebastian, Brive en Bordeaux.
Dat jaar begon de KBDB met een keurmeesters opleiding voor standaardduiven. Dit deel van de duivensport was in België op een zijspoor geraakt en enkele initiatiefnemers wilden het nieuw leven inblazen. Na een theoretische- en een practische proef, waren er eind 1995 de eerste officiële KBDB-keurmeesters. Ondertussen is het standaard keuren in België terug aan het bloeien en tijdens de wintermaanden kan ik zo de mooiste duiven beoordelen; een leuke afwisseling tussendoor. In België zijn er op het ogenblik een 35-tal officiële keurmeesters.

In '96 bereikte ik mijn voorlopige hoogtepunt uit mijn duivensportcarrière.
Mijn 92-6626136 won de 1e Provinciaal Barcelona in Antwerpen tegen 957 duiven, de 5e Nationaal tegen 10097 duiven en de 9e Internationaal tegen 20191 duiven.
Mijn "116" won toen de 382e en mijn "546" de 951e.
De overwinnende doffer was een 100% Herman van Helmond (ras Jan Aarden via Jan Cools uit Nieuw-Vossemeer).
De overwinning werd gevierd met een samenwerkingsverband en werd er 3 jaar in combinatie gespeeld onder de naam Kempen-Van Helmond.
Ondertussen werd het reportagewerk verder uitgebreid. Bijna alle fondhokken in België en vele in Nederland werden met een bezoek vereerd. In 2000 moest ik noodgedwongen verhuizen. De meeste duiven verhuisden naar Japan, maar de beste vliegers en kwekers bleven in Geel. Dat jaar begon ik met jonge duiven op mijn nieuwe adres.
Inmiddels had ik de Taiwanese liefhebber Mr. Sheng-Yuan Huang leren kennen en op het nieuwe hok werd met de nieuwe combinatie Kempen-Huang begonnen. Het kweekhok werd versterkt met behulp van Mr. Huang. Op het ogenblik huizen op het kweekhok duiven van , buiten de reeds eerder genoemde liefhebbers, Jac.Steketee, Christ Musters, Kees van den Bos, Jef Vercammen,W. De Bruyn en de familie Gyselbrecht. Al deze rassen worden regelmatig gekweekt in kruising met mijn ras van uit de jaren '92-'98; met de beste vliegers van toen zoals dochters en zonen van de "136" (overleden in 2000), de "116" (4x Barcelona, kop op Bordeaux, Pau, San Sebastian, in totaal 12 op 13 prijs), "Jbari" (rechtsreeks N. Peiren; won 3x Barcelona, Pau, Bordeaux, Narbonne etc), ""Mister X" (3x Barcelona, Perpignan etc). De bedoeling is terug uit te blinken op Barcelona. Maar geduld is noodzakelijk.