Keizer van Antwerpen, Dirk Van Dyck (Zandhoven, Be), heeft zijn 1e nationale overwinning beet op Bourges II

Op zaterdag 2 augustus was het raak in Zandhoven. Dirk Van Dyck kaapt de 1e plek weg nationaal tegen 10.141 jaarse duiven. Hij was er al dikwijls dichtbij maar nu wordt hij eindelijk beloond voor zijn harde werk. En of ze tevreden zijn!

Winaarsbloed

Goede komen uit goede. Het is al zoveel gezegd en ondertussen ook al zoveel bewezen. Bij Dirk Van Dyck is dit niet anders. Het topduivinnetje dat het hoogste schavotje wegkaapt in haar categorie komt uit goede. (Klik hier voor pedigree Natalia BE13-6122204) De moeder van deze duif is een volle zuster van de vader van Acy, absolute topkandidaat voor de komende Olympiade, van Bart en Jurgen Geerinckx (Wommelgem, BE). Deze moeder heeft Dirk bij de familie Geerinckx gehaald als late jonge waar hij de familie Geerinckx nog steeds zeer erkentelijk voor is en zeker nog voor wil bedanken. Langs vaderszijde zit weer die vitessetopper 'Di Caprio' in van Leo Heremans, een investering van Dirk die nog steeds rendeert. En natuurlijk last but not least de befaamde 'Kannibaal', die zijn deel van toppers de wereld al heeft ingestuurd. Of deze duivin speciaal gemotiveerd was om zo snel naar huis te komen weet Dirk niet echt. Toen hij ze inkorfde zag hij wel dat ze precies wat neusrui had maar er hing ook een beetje bloed aan. Heeft ze vlak voor het inkorven nog gestreden voor haar plekje met een andere duivin? We zullen het nooit weten, ze was in ieder geval als eerste thuis en niemand die haar plekje kon innemen.


Deze pientere meid heeft zich bewezen

Er wordt nog maar sinds 2013 met duivinnen gespeeld. Dirk heeft zich hiervoor laten overhalen door Bart Geerinckx en Gaston Van de Wouwer. Een beslissing waar hij zeker nog geen spijt van heeft. Deze duivin heeft geen winterkweek gehad en werd gekoppeld op 1 maart. De duiver is dan met de jongen weggehaald maar zij mocht wel 1 jong grootbrengen. Eén week voor ze naar de halve fond gaan, worden de jongen weggehaald bij de duivinnen en krijgen ze hun doffer terug, dus weduwschap vanaf de 1e halve fondvlucht. Het opleren gebeurt wel op nest. De duivinnen hebben een rusthok en een kweekhok, op het rusthok komen ze binnen en hier krijgen ze eten en drinken, op het kweekhok mogen ze bij hun doffer. Vlak voor het inkorven krijgen de duivinnen nooit hun doffer te zien, de weduwnaars hun duivin trouwens ook niet. Zo kan Dirk ze rustiger inkorven en is er niet het hele gedoe van de duiven te verhuizen.


'Natalia' met haar doffer

'Natalia', genoemd naar de dochter van Dirk, had al goed en met regelmaat gevlogen maar zeggen dat het te verwachten was dat ze dit zou verwezelijken kunnen we niet. (Klik hier voor het palmares van 'Natalia') Ze zit in ieder geval ondertussen op het kweekhok in Zandhoven tussen de andere duiven met naam en faam die de wereld veroveren met hun nazaten.

Seizoen

Het seizoen met de weduwnaars zit er op, iets waar Dirk niet echt rouwig om is daar hij zich nu kan gaan concentreren op de jongen. De weduwnaars komen vanaf nu niet meer buiten, enkel in de volière, en dit tot 10 december wanneer ze terug gekoppeld worden. Volgens hem staan zijn jongen momenteel nog nergens niettegenstaand dat hij vorige week al meteen een 1e prijs vloog met de jongen op Noyon. Hij bedoelt hiermee dat de jongen nog maar 1 halve fondvlucht hebben gevlogen. Het weer was er gewoonweg niet naar en hij had geen zin om nodeloos jongen te gaan verliezen op vluchten waar hij toch geen invloed op heeft. De slechte lossingen van de vorige weken hebben hem gesteund in zijn besluit om ze een beetje in te houden. Het plan is nu om ze nog 2x Pont-St-Maxence te laten vliegen en hopelijk daarna nog meekunnen op minstens 1 nationale vlucht. Ze moeten natuurlijk de kans krijgen om zich te kunnen bewijzen en dit met 'normaal' weer. Een vlucht zoals Noyon die meer dan 2 uur openstaat noemt Dirk echt geen referentie voor de resultaten van een duif. De duiven moeten een eerlijke kans krijgen om zich te bewijzen. 

Jong geweld aan de macht

Er wordt dezer dagen heel wat gesproken over de gebeurtenissen in de duivensport, zowel de lossingen, de flexibiliteit van de KBDB, de modernisering van de sport,... Bij Dirk, een duivenmelker die al 40 jaar meedraait en al heel wat gezien heeft in deze sport, is dat niet anders. Dirk pleit er dan ook voor dat de jongere garde binnen de duivensport aan zet is. Hij wil eigenlijk dat deze jonge, gedreven duivenmannen mee de lijnen moeten uittekenen voor de toekomst van onze geliefde sport. Dat er namen vallen voor de provincie Antwerpen zoals o.a. Bart Geerinckx, Ulrich Lemmens, Lars Vercammen, David Baeten, Bart Van Oeckel,... is dan ook niet te verwonderen. Zulke jonge topduivenmelker vind je trouwens in elke provincie van ons klein landje, een hoger goed dat je moet koesteren. Dit zijn volgens Dirk de mannen die het zouden kunnen en ook willen. Ze moeten enkel de kans krijgen.


De toekomst van de duivensport, Natalia de dochter met Natalia de topduif

Familie Van Dyck, nogmaals van harte proficiat met jullie nationale overwinning op Bourges!