Kees Droog (Andijk, NL) mag zich Nationaal winnaar noemen van de koninginneklassieker Barcelona

Kees Droog leverde een geweldige prestatie op Barcelona door onder tropische omstandigheden al zijn concurrenten achter zich te laten en mag zich hierdoor Nationaal winnaar van deze koninginneklassieker noemen.


Kees met de winnares Nationaal Barcelona

De 52-jarige Kees Droog woont samen met zijn vrouw Annelies in het Noord-Hollandse dorp Andijk. Zij zijn al bijna 30 jaar getrouwd en zijn de ouders van 4 kinderen en trotse opa en oma van 3 kleinkinderen. Samen met zijn vrouw runt hij een tulpenbroei bedrijf.  Indien u een bosje tulpen koopt in een winkel is er een kans dat die hier geproduceerd zijn. Het "tulpen" seizoen loopt van oktober tot en met mei en dan zijn werkweken van 70 uur eerder regel dan uitzondering. In deze tijd is er weinig ruimte voor de duiven en wordt alleen het hoog noodzakelijke gedaan. Echter als de ergste drukte voorbij is wordt er veel tijd aan de duiven besteed en is hij een fanatieke duivenmelker. Op 12-jarige leeftijd is hij besmet geraakt met het duivenvirus. De vader van een kameraad had duiven en al snel raakte hij onder de indruk van het spelletje en alle aspecten er omheen. Zelf is hij toen al snel begonnen en na veel vallen en opstaan kreeg hij de smaak te pakken. Nadat hij in 1984 een eigen huis betrok is hij daar ook direct doorgegaan met de duiven. Hij speelde in die tijd samen met zijn vrouw onder de naam A en K Droog en zij wisten menig mooi resultaat te behalen. In die jaren stond Bergerac ook op het programma voor het generaal kampioenschap. Dat was voor menig programma speler een crime maar toen hij op een editie Bergerac een vroege duif thuis kreeg was hij verkocht. Hij had destijds wat duiven van Dr. Venema aangeschaft. Een vale doffer die later door het leven ging als de vale marathon zorgde mede door zijn prestatie op Bergerac ervoor dat hij zich volledig ging richten op de vluchten met middag lossing. In 1996 is hij terug verhuist naar zijn ouderlijke woning. Op het huidige erf staat een tuinhok met 12 afdelingen van 1.80 meter breed. In dat jaar speelde hij met overgewende duiven alle overnachtvluchten en werd prompt kampioen van de Fondclub Noord-Holland. In dat jaar speelde hij o.a. een 2e Nationaal Sector 2 op Dax. Deze doffer was een 100% Wim Muller duif. Bij toeval koppelde hij deze duif aan een van Wanrooy duivin en wat hij daar uit kweekte was werkelijk fenomenaal. Een 10-tal teletekst duiven kwamen uit dit koppel.


Het tuinhok met 12 afdelingen

Stamopbouw

Naast bovengenoemde duiven werden er duiven aangeschaft bij Theo Streefkerk (Ameide, NL). Van de verkoop van de Gebr. Bruggeman (Assendelft, NL) kwamen er 4 duivinnen en nog een 10-tal jongen van Cees van der Laan (Castricum, NL). Met deze duiven werden de eerste jaren mooie resultaten behaald. In een later stadium werden er nog duiven gehaald bij Cor Schermer (Castricum, NL), Bennie en Loes Homma (Balk, NL) Jan Roelofs (Alkmaar, NL) en recent duiven van Jelle Jellema (Nijverdal, NL). Ook kocht hij op een bon in zijn vereniging een jong van de Gouden 10 van clubgenoot Fre de Boer, waarmee hij ook regelmatig wat duiven ruilt.

Prestaties

In 2014 is Kees gestart met de ZLU vluchten. Als reden geeft hij aan het lossingsbeleid van de NPO. Hij zegt hierover: Telkenmale is het weer een verrassing hoe laat en waar men lost. Als voorbeeld noemt hij Cahors dit jaar. Cahors was een ochtendlossing maar werden om 13.00 uur gelost. Zijn duivenvriend Dick Letter had al zijn jaarlingen ingekorfd met een betreurenswaardig resultaat. Dit zegt natuurlijk niet alles maar als hij van te voren had geweten dat het een middaglossing zou worden had hij niet al zijn jaarlingen ingekorfd. Tot zover de reden van Kees om over te stappen naar de ochtendlossingen van de ZLU. De resultaten op de ZLU vluchten in 2014 waren direct prima. Op St. Vincent had hij een fantastische uitslag met 4 duiven bij de eerste 76. Op Marseille pakte hij de 22e Nationaal en op Narbonne de 47e Nationaal. Op Pau speelde hij de Barcelona winnares en zij pakte de 195e Nationaal. Het seizoen 2015 is hij gestart met 48 koppels ouden en 35 koppels jaarlingen. Deze worden allen op nest gespeeld en meestal gaat het hele koppel mee. Tot nu toe werd er aan 3 vluchten deelgenomen. Op Pau werd het een 6e Nationaal, op Agen een 70e Nationaal en nu dan op Barcelona een 1e Nationaal.

Barcelona 2015


De 1e Nationaal Barcelona in haar broedhok

Alle oude duiven krijgen als voorbereiding 3 vitesse, 1 midfond en 1 dagfond vlucht. Verder gaan alle duiven die thuis blijven (in de voorbereiding wordt of de doffer of de duivin ingekorfd) mee naar een opleervlucht vanuit Hank. Verder rijd Ewout van der Weyden, die dit jaar de 27e Nationaal Barcelona wint, elke woensdag naar Hank. Daar gaan Kees zijn duiven ook regelmatig mee. Op deze manier zijn ook zijn Barcelona duiven ingespeeld. Hij had op Barcelona 13 duiven mee en hij draaide zaterdag om 11.28, 15.22, 19.08, 19.46, 21.22 en 21.43 uur. Dat waren op zaterdag 6 duiven en nu op maandag middag zijn er 10 thuis. De winnares werd gespeeld op een jong van plm. 5 dagen. zoals gezegd speelde zij in 2014 o.a. een 195e Nationaal Pau en dan nu de 1e Nationaal Barcelona en de 3e Internationaal op een van de verst gelegen afstanden namelijk 1281 km. De vader van de winnares is een zoon uit zijn Dax doffer. De moeder is een duif van Cees van der Laan die zelf een 3e Nat. Barcelona speelde. Klik hier voor de volledige stamkaart.

Tenslotte

De overwinning van deze loodzware Barcelona is terecht gekomen bij een liefhebber die zijn hart verknocht heeft aan de ZLU vluchten. Ondanks zijn drukke zakelijke beslommeringen weet hij jaarlijks schitterende uitslagen te maken op de fondvluchten met ochtendlossingen. Daar is dit weekend een absolute parel aan toegevoegd. Een parel die internationaal tot de verbeelding spreekt tot in lengte van dagen. Kees en Annelies van harte proficiat met deze overwinning.