KBDB sponsort nagelnieuw hok van freinetschool De Koorddanser (Meulebeke, BE)

Op freinetschool De Koorddanser in Meulebeke houden leerlingen al enkele jaren duiven. Na al die tijd raakte hun hok wat in verval waarna de KBDB op eigen kosten een splinternieuw hok liet optrekken. Zo moet De Koorddanser vanaf 2017 met zelf gekweekte duiven aan de kortere vluchten deel kunnen nemen.


Het nagelnieuwe KBDB-promohok op de schoolgrond van De Koorddanser

Dierenverzorging als vaste pijler

Freinetscholen willen ervaringsgericht werken met kinderen en gaan uit van hun interesses. Zo leren kinderen immers het snelst, zonder dat ze er bovendien bij stilstaan. Een vaste pijler in die optiek is dierenverzorging. Daarom breidde freinetschool De Koorddanser in het West-Vlaamse Meulebeke haar fauna van kippen en cavia's zeven jaar geleden uit met duiven. Enkele ouders timmerden samen een leuk hokje in elkaar en de betreurde duivenliefhebber Cyriel Vandekerkhove zorgde voor de duiven. Het bleek een schot in de roos met de kinderen die de duiven binnen de kortste keren heel tam maakten.


Kinderen en dieren: een geslaagde combinatie

Tweede schoolhok in Vlaanderen

Doorheen de jaren raakte het hokje evenwel in verval. Duivenmelker Emiel Denys financierde nog een verbouwing van het hok, maar toen was al duidelijk dat een nieuw en groter hok nodig was. Na contact met de KBDB en de West-Vlaamse Jeugdclub besliste onze duivenbond om een nieuw hok te bekostigen. Zo is De Koorddanser sinds januari 2016 de tweede school in Vlaanderen (na het PTI in Kortrijk) die zo'n promohok staan heeft. "Alleen jammer dat mijn vader, die jarenlang ons project op alle vlakken steunde en vorig jaar overleed, het niet meer mocht meemaken", aldus Tom Vandekerkhove, de leider van het duivenproject en zoon van duivenmelker Cyriel die zeven jaar geleden de allereerste duiven schonk.


Projectleider Tom met zijn vorig jaar overleden vader Cyriel,
die zeven jaar geleden de eerste duiven aan het project schonk

Duivensport versnelling hoger

Met hun beter uitgeruste hok willen ze volgens Vandekerkhove nu een grote stap voorwaarts zetten: "We starten met een twintigtal jongen uit de kwekers van mijn vader, aangevuld met jongen van sympathiserende duivenmelkers. Daaruit zullen we zelf kweken om vanaf 2017 onze duiven ook op te leren en af en toe deel te nemen aan de kortere vluchten. Louter voor het plezier, welteverstaan."

  
De acht kweekboxen in de linkersectie en zitplankjes in de rechtersectie

Buurt betrekken in project

Elke duivenmelker weet het: duiven houden vergt veel tijd en opofferingen. Daarom wil Vandekerkhove het project ook buiten de schoolmuren brengen: "De buren krijgen binnenkort een briefje in de bus met de vraag of ze in het project willen stappen. Niet alleen om in weekends en vakanties permanentie te garanderen, maar ook om via buurtwerk de sociale cohesie te versterken." En de kinderen? Die zijn en blijven alvast laaiend enthousiast: "Ze zijn al met zo'n twintig uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar die de duiven verzorgen, het hok kuisen en duivenlessen volgen. Voor sommige kinderen zijn de dieren echt een uitlaatklep. Ze komen er met plezier voor naar school," aldus Vandekerkhove. Wie zegt dat de duivensport geen toekomst meer heeft?


Duivenmelkers-in-wording?