Kati Lippens (Izegem, BE) strandde met 1e provinciaal en 2e nationaal Bourges II jaarse op een zucht van een stunt

Zo vader, zo dochter… Het zou wel eens perfect van toepassing kunnen zijn voor fondcoryfee Noël Lippens die in dochter Kati een ideale opvolger lijkt gevonden te hebben.

Toen Noël Lippens ergens midden de jaren ’90 zijn intrek nam in zijn riante villa te Aarsele, en de duiven mee verhuisden in die richting, leek niets er op te wijzen dat er op de hokken te Izegem ooit nog met duiven zou gespeeld worden. Het binnenwerk van de hokken werd zelfs uitgebroken, wegens directe opvolging niet meteen voorhanden. De groothandel in groenten en fruit werd stopgezet, al bleven zoon David en dochter Kati in de ouderlijke woonst en aanpalend bedrijfsgebouw actief in het transportbedrijf (LFE) dat ze sinds 1993 samen runnen, in hoofdzaak gespecialiseerd in koeltransport binnen Europa. Al vertoefde David in zijn jeugdige jaren vaak op de hokken bij zijn pa Noël, drukke werkomstandigheden en tanende interesse in de puberteit, zorgden ervoor dat de duivenactiviteit te Izegem tot het vriespunt daalde, en de hokken er definitief leken dicht genageld.


David en Kati Lippens met hun 2e Nat Bourges

Onverwachte opvolging

Toen Noël op een dag tegen zijn vrouwtje Rita zei dat hij op zijn 70-tigste met duiven ging stoppen, hechtte niemand in zijn familie of nabije kennissenkring daar echt  geloof aan. Noël zonder duiven, dat kon niet! Maar Noël hield woord, en zo gingen eind 2011 alle duiven de deur uit, en leek er een eind te komen aan een prachtig stukje duivengeschiedenis, doorspekt met tal van hoogtepunten. Naast een 2-tal nationale overwinningen, won hij ook de 1e Nat Asduif Fond KBDB (met Vital), 1e Nat Asduif Fond Entente Belge (met Figo, een zoon van Vital), werd 1e Nationaal Fondkampioen KBDB… om nog maar te zwijgen over het recital aan dichte ereplaatsen die zijn erelijst siert.

Op de hoogte zijnde van de plannen van vader Noël om er eind 2011 een punt achter te zetten, kwam dochter Kati in 2010 plots met het idee op de proppen, om wat duiven te houden op de leegstaande oude hokken boven hun burelen. Dacht men eerst dat het om een zotte kuur of een bevlieging ging, niks was minder waar. Meteen bleek dat het Kati menens was. Met hart en toewijding stortte ze zich op haar duifjes en haar nieuwe hobby, die vaak een welgekomen ‘ontstressing’ leken, om even aan de druk(te) van het transportbedrijf te ontsnappen. Nu, qua accommodatie was alles voorhanden, en kon ze geen idealer hok vinden. Immers, Noël won zijn grootste successen destijds  te Izegem, net op deze hokken… waar hij  zoals hogerop aangehaald, een groothandel in groenten en fruit runde, en waar de hokken achter de magazijnen en boven de burelen waren opgetrokken. Ideale en heel gezellige hokken. Luchtig, droog en door het grote glasoppervlak vooraan is het er qua temperatuur ook aangenaam toeven voor de duiven. Het was op deze hokken dat de Vital geschiedenis schreef, en de nationale titel werd behaald. Toen Noël verhuisde en zijn intrek nam in zijn riante villa te Aarsele, werden de duiven mee verhuisd, en werd een herstart genomen met quasi even grote successen tot gevolg, met de As-Turbo en diens zoon Cancellara (winnaar 3 x 1e Prov) als boegbeelden. Al waren de hokken te Aarsele volgens Noël zeker niet zo ideaal als te Izegem, en vooral een stuk killer, en kenden ze een tragere opwarming, zeker in het voorjaar.

Start met miniploegje

Natuurlijk dat Kati een immens voordeel genoot om van start te kunnen gaan met duiven uit het allerbeste wat op de hokken van pa Noël Lippens aanwezig was, ook al was het met een mini-ploegje. Het hoofdobjectief was van meetaf aan, de nationale vluchten van 500 tot pakweg 800 Km, met vooral een knipoog naar de nationale fond. In 2011 kwam ze aan de start met een 8-tal jaarling doffertjes, welke tot op Limoges hun examen mochten afleggen. Een 3-tal daarvan kreeg nog een herkansing op Narbonne waarop een puike 3 op 3 werd gescoord! Omdat de Lippensduiven echt fondbloed in de aderen hebben vloeien, en normaal pas op volle rijpheid komen als 2-jarige en ouder, mochten de 8 jaarlingen allen blijven, en werden ze aangevuld met een 9-tal jaarse doffers van 2011. Zo werd ieder jaar een hokje bij gebouwd, en het duivenbestand beetje bij beetje uitgebreid, zodat alle hokken waarop Noël vroeger actief was, stilaan weer door duiven werden ingepalmd. Wellicht zaten de eerste successen daar voor iets tussen, in die mate zelfs dat ook bij broer David de duivenmicrobe stilaan opnieuw begon te  kriebelen. Was hij de man die in eerste instantie instond voor het inkorven van de duiven, en binnen brengen van de klokken… ondertussen is hij ook op de hokken zus Kati een helpende hand gaan toereiken. Vandaar de uitbreiding van de kolonie. En vader Noël? Die zag dat het goed was, kijkt van op afstand wel mee, maar zich echt moeien doet  hij niet. Nee, hij laat zijn 2 poulains hun gang gaan, onder het motto… eigen ondervinding is de beste leerschool. Uiteraard dat Kati en David altijd beroep kunnen doen op zijn expertise, als ze vragen hebben. Tijdens het weekend is hij meestal wel op post als de duiven van de vluchten komen, en natuurlijk supporter ‘nr 1’!
 

Op enkele secondes van nationale winst uit Bourges

Reeds in haar eerste seizoen (2010) werd met de jonge duiven een topprijs gewonnen uit La Souterraine. Ook de daarop volgende jaren werden naast enkele dichte ereplaatsen, meerdere prijzen binnen de ‘top-10’ behaald. Knap, als beginner tussen de gevestigde fondtenoren, en dit met nauwelijks een handvol duiven op de hokken. Het streefdoel bleef voor 2013 dan ook onveranderd, het winnen van die allereerste 1e prijs! Een opzet waarin Kati en David met brio geslaagd zijn, want de teller staat eind 2013 op een 5-tal zuivere 1e prijzen, waaronder provinciale winst uit Bourges met de jaarlingen.

De allereerste overwinning was bijna meteen een schot in de roos  tot op nationaal vlak. Het was op de nationale Bourges II van eind juli. Ook vader Noël was op post om de duiven van Bourges op te wachten. Duiven werden er nog niet verwacht, dus was Noël nog wat in de hof aan het harken, terwijl Kati de dieren aan de overkant van de straat gaan voederen was. Toen ze terug het hof kwam opgewandeld,  merkte ze  een duif op die als een pijl uit een boog kwam aangeschoten, en na een kleine ereronde op de plank viel… hop, en binnen. Gezien men de duiven nog niet verwachtte op dit uur, dacht men eerst aan een ‘terugkomer’. Een blik op de elektronische klok  meldde echter de kloktijd van een jaarling (de ‘079’) uit Bourges. Na het klokken van de controlegummi, bleek het ook om de eerste aanmelding te gaan in het lokaal te Beveren-Roeselare. Een vroege duif, daar was men het over eens, maar dat het zoals later bleek, om een kandidaat ‘nationaal winnaar’ ging, durfde men op dat moment in de verste verte niet vermoeden. De duif van Kati bleef lang in pole staan voor nationale winst, tot plots een andere jaarling in de prognoses opdook, die volgens zijn aanmelding de snelheid van de ‘079’ benaderde. Het bleef nog een tijdje wachten op de juiste kloktijd van die naaste concurrent , maar toen deze gekend was, bleek de duif van ene Tony Lievens deze van Kati met ongeveer 6 à 7 seconden voor te zijn. Het zou mooi geweest zijn, bij  het winnen van uw allereerste 1e prijs meteen een nationale zege binnen rijven, het mocht echter niet zijn. Al was men te Izegem met de provinciale zege en de poulidorplaats op nationaal vlak ook dik tevreden, de champagnekurken mochten knallen.


Kati Lippens showt haar 1e provinciale en 2e nationale Bourges-winnaar

Wat het verhaal nog mooier maakt is het feit dat Noël Lippens deze 1e Provinciaal en 2e Nationaal Bourges-winnaar als jonge duif voor Kati had aangekocht als verjaardagscadeau, toen hij enkele duiven aankocht bij Luc en Hilde Sioen. Het doel was om enkele duiven te hebben voor de 500 Km wedvluchten en om zo mogelijk, ook wat meer snelheid in haar duiven uit zijn ijzersterke fondstam, in te kweken. Deze prachtige blauwe doffer is een 100% Willem De Bruijn, met heel wat Heremansbloed in de aderen. Hij was hiermee niet aan zijn proefstuk toe want ook voor zijn stunt uit Bourges liet hij reeds enkele flitsen van heel grote klasse noteren, met:
-De 2e Nat Bourges BE12-3170079

Bourges  Lok   110 d. 1
     Prov 1.151 d. 1
     Nat 11.883 d. 2
Montluçon Lok   497 d. 9
    N.Zone 3.154 d. 91
     Prov 2.836 d. 94
Argenton Lok   463 d. 40
    N.Zone 3.403 d. 212

Vader: Temptation NL11-1742830
Rechtstreeks Willem de Bruijn, als zoon van de Kleine Blauwe BE05-6045556, een rechtstreekse Leo Heremans-Ceusters en vader van Olympic Schanulleke welke 1e Olympiadeduif Poznan 2011 werd (zoon van Brother Rossi 777/04 x Halfsister Wonderas 363/00) x Dalida NL08-1542897, een fenomenale super kweekster.
Moeder: Zelia NL11-1742493
rechtstreeks Willem de Bruijn, en volle zus van de ‘014/10’, winnares 2e Nanteuil 14.669 d. na hokgenoot… en  halfzus van ‘Sietske 185/09’, 3e Asduif jonge combine. Ze is dochter van de Orleansdoffer BE05-6045565, een rechtstreekse Leo Heremans-Ceusters en winnaar 2e Orleans 10.909 d. (zoon van stamkweker Jan 220/02 x Goed Jong 429/00) x Katinka NL07-1821617, zelf 3e Prov Asduif Eéndagfond (en dochter van de 4e Nat Asduif NPO: Apollo 694/01 x Erika 196/05).
Klik hier voor de volledige pedigree van de 2e nationaal Bourges.

Ook enkele andere topbeloftes bevolken de hokken te Izegem, in hoofdzaak nazaten uit de oude succesrijke stam van Noël. Laten we dit even illustreren aan de hand van één der beste jaarlingen, en de favoriete oude duif op het hok:
-Blauwen ‘030’ BE12-3039030

Won in 2013:
Montluçon  N.Zone 3.154 d. 23
Argenton  N.Zone 3.403 d. 48
Bourges   N.Zone 1.265 d. 112
Brive    Nat.  6.842 d. 212
Chateauroux N.Zone 4.107 d. 499

Vader: Adonis BE10-3080055
Fantastische fondvlieger op de hokken van Kati Lippens, rechtstreeks van vader Noël Lippens.

’13 Montauban Nat  6.772 d. 240
’12 Souillac Nat  7.760 d. 262
’12 Limoges  Nat 13.781 d. 438
’12 Tulle   Nat  6.817 d. 642
’12 Brive   Nat 11.130 d. 1209 enz…

Hij is zelf een zoon van topkweker Daniel BE04-3218443 (zoon uit Briek 987/99 x Roza 900/03) x Melina BE06-3060137, een halfzus van Cancellara, de supercrack met 2 x 1° Prov Montauban en 1e Prov Souillac (uit de As-Turbo 148/01 x Vivianne 995/99, een dochter Vital 798/88).
Moeder:  Blauw Raketje BE10-3080065
Dochter van de Geschelpte Raket BE07-3001284 (zoon 1e Nat Souillac 2002: de Raket van Van Damme-Boddaert) x Peggy BE09-4148208 (een kleindochter van de Yzeren As 769/01 of de 3e Nat Asduif Fond KBDB bij Antoine Vanlanduyt).
Klik hier voor de volledige pedigree van de ‘Blauwen 030’

-Bebe 58 BE10-3080058

Brive   Nat 11.130 d. 220
Tulle   Nat 6.817 d. 231
Souillac  Nat 7.760 d. 246
Limoges  Nat 13.781 d. 368
Montauban Nat 6.822 d. 686

Hij komt rechtstreeks van de hokken van Noël Lippens.
Vader: Bebe BE04-3218483

 18° Prov Nantes    437 p. ’07
 38° Prov Orleans   3.021 p. ’06
 56° Nat Limoges   9.545 p. ’06
 58° Nat Brive    9.466 p. ’06
130° Nat Montauban  7.203 p. ’09
275° Nat Brive    17.478 p. ’09
526° Nat Montauban  6.187 p. ’07
 94° Prov Cahors    839 p. ’08
115° Prov Brive    1.746 p. ’08 enz…

Zoon van de Briek BE99-3281987 (kleinzoon van stambeer Vital 897/88 en van de Turbo 604/86) x Roza BE03-3008900 (afkomstig van Roger Vandycke).
Moeder: Fiona BE06-3060163
Inteeltduivin naar stambeer Vital, als dochter van Vitalo BE01-3236155 (zoon van Vital: 1e Nat Asduif Fond KBDB ’93, 2e Nat Montauban, 9e Nat Cahors, 6e Nat Narbonne enz…) x Vivi BE99-3281939 (dochter van Vital).
Klik hier voor de volledige pedigree  van ‘Bebe 58’.

Werk maken van de toekomst

Zoals hierboven reeds aangehaald, werd de kolonie ieder jaar een stukje uitgebreid, werden er een paar afdelingen bij gebouwd. Tot nu toe waren er niet echt kweekduiven voorhanden, behalve enkele laatjes van Noël en Figueras 195/01 (super vliegduif bij Noël, en zoon van Figo en dus kleinzoon van Vital), waarvoor nu ook enkele kweekboxen werden in elkaar getimmerd. Vrienden gaven Kati ook de raad haar duivinnetjes goed uit te testen op de vluchten, en de allerbesten dan te reserveren voor de kweek. Zo werden enkele jaarse duivinnen dit jaar reeds uitvoerig uitgetest op de nationale grote halve fond. Ook voor volgend jaar zit een ploegje duivinnen klaar.
De voeding is een mix van een lichtere eiwitarme mengeling in combinatie met de Matadormengelingen (Fond en Turbo Energy), waarmee de duiven worden opgevoederd naar de inkorfdag toe. Op medisch vlak tracht men vooral trichomonas onder controle te houden, dit onder meer door verzuring van het drinkwater in combinatie met look. Het ideale hokklimaat zorgde ervoor dat men nog niet tegen kopziekten diende te behandelen tijdens het vluchtseizoen. Noël Lippens smeedde zich door de jaren heen een stam ijzersterke fondbonken, duiven die tegen een stootje kunnen, en met vooral een zeer grote natuurlijke weerstand. Duiven die tot op 5 à 6-jarige leeftijd met de allerbesten kunnen wedijveren op fond en zware fond. Veel meegeven en spelen, om zo het kaf van het koren te scheiden, was altijd zijn devies. Een gouden raad die ook bij Kati niet in dovemansoren is gevallen. De jonge duiven worden goed opgeleerd, zelfs tot enkele nationale vluchten, als ideale leerschool voor later. Als jaarling gaat het via enkele vluchten van de nationale grote halve fond, richting Limoges (dit jaar Brive) en Tulle. De jaarling-doffers met een voorlopige onvoldoende op hun rapport, krijgen normaal nog een allerlaatste kans op Narbonne. Vanaf 2-jarige vliegen de duiven dan de volledige nationale fondkalender (600-800 Km). Dit is alvast ook de planning naar de toekomst toe.


Kati Lippens voor de vlieghokken van de oue duiven

Op de goede weg

Dat Kati en broer David in het derde jaar na hun start in 2010, met hun aanpak op het juiste spoor zitten, bewijzen een reeks mooie prestaties die reeds werd te boek gesteld.  Naast een handvol 1e prijzen in 2013, een provinciale overwinning en tal van topnoteringen binnen de provinciale, zelfs nationale ‘top-100’… misten ze uit Bourges op een haar hun eerste nationale zege! Effenaf schitterend. Waar een vrouwenhand de duiven streelt, wordt hard gespeeld… zegt men wel eens. Het zou hier te Izegem wel eens de nagel op de kop kunnen zijn. Kati en David, doe zo verder, goed bezig!

Klik hier voor enkele prestaties uit 2013.


De hokken voor jonge duiven