Karlo Van Rompaey (St.-Truiden, BE): superweekend bekroond met provinciale zege Gien

Karlo Van Rompaey uit het Limburgse Sint-Truiden schrijft de provinciale zege uit Gien (8.772 duiven) op zijn naam. De winnares (BE17-5013765) is een halfzus van Prima Dora, die bij Karlo in 2015 1e Nat. Bourges won tegen 18.864 duiven.

Superster Prima Dora (BE13-5008346) is ondertussen moeder en grootmoeder van verschillende kopvliegers.


Karlo Van Rompaey: knappe provinciale zege Gien in Limburg. 

De klasse van de kolonie van Karlo Van Rompaey is een vast gegeven, en dat is moeiteloos af te leiden uit de vele behaalde kopprijzen. Zijn palmares imponeert. De Truiense dierenarts staat wereldwijd bekend voor zijn 3 nationale overwinningen uit Bourges (in 2005 en tweemaal in 2015).  In de winter van 2017 achtte Karlo de tijd rijp om een nieuwe uitdaging aan te gaan, in een nieuw project te stappen. Hij bracht in maart 2018 zijn voltallige kweek- en vliegploeg onder de hamer op PIPA, en dit met groot succes. Nationale winnaars Prima Dora en Hattrick schreven historie en nazaten van deze toppers bleken in trek en vonden nieuw onderkomen bij liefhebbers over de hele wereld. Het werd ook het begin van de samenwerking met PEC. Sinds 2018 verhuizen er duiven uit de kweekstal van PEC naar Sint-Truiden om er deel te nemen aan de provinciale en nationale wedstrijden. De band met het PEC-team bezorgt Karlo een enorme boost en motivatie om het beste uit de duivensport te halen. Ingewijden twijfelden trouwens niet dat Karlo zijn niveau van voor de verkoping zou blijven houden. Ze voorspelden dat hij zijn succesreeksen zou verderzetten met de jeugdige generatie uit zijn eigen kweekstam, aangevuld met jongen van PEC. Momenteel bestaat de vliegploeg uit een mix van PEC-duiven met de eigen soort. Alle jonge duiven 2019 zijn afkomstig van PEC. Het resultaat dat deze jonge garde afgelopen weekend neerzette op haar eerste wedstrijd ziet er veelbelovend uit.

Gien

Het blauwe duivinnetje dat Gien won wordt op totaal weduwschap gespeeld. Karlo: “Alle duiven gaan elke week in de korf. Omdat ze elke week vliegen – al vanaf half april - blijven ze ook makkelijk eten. Ze worden zwaar opgevoederd naar de inkorving toe. Vliegen – eten – rusten, zo gaat dat hier. Voor de winnares was die Gien eigenlijk een tussenvlucht tussen Chateauroux en Argenton. Weet je dat er hier een 15-tal duivinnen meer op de hokken zitten dan duivers? Er zijn dus weinig vaste koppels. Ik hou dat systeem al jaren aan, ook wat uit gemakzucht, dat geef ik toe,” zo zegt Karlo lachend. Sinds vorig jaar krijgen de duiven constant Daflor in het water. Dit heeft een zeer positief effect op de weerstand en ontwikkeling van de duiven.


Dit is de winnares van de provinciale Gien in Limburg, en dit tegen 8.772 duiven.

De recente provinciale zege uit Gien tegen 8.772 duiven doet niet alleen deugd als sportief prestige. Er is ook de heuglijke vaststelling dat de winnares (BE17-5013765) een halfzus is van Prima Dora, die bij Karlo in 2015 1e Nat. Bourges won tegen 18.864 duiven. Bekijk hier de pedigree van de provinciale winnares.

 

Een filmpje met de knappe winnares.

Dit jaar begon het halvefondseizoen (5/5) al fantastisch ten huize Van Rompaey. Er werd geopend met de eerste prijs Midden-Limburg uit Sourdun tegen 2.326 duiven en de winnende duiver was tevens de snelste duif van Limburg tegen 6.500 duiven. Het weekend van 15/6 werd voor Karlo echter een succes over de hele lijn. Vooral de nazaten van Prima Dora en haar vader Edu zorgden hiervoor:

1e Provinciaal Gien 8.772 duiven met een halfzus Prima Dora, dochter Edu
1e Samenspel Hasp/Luik Cahors 1.052 duiven met een kleindochter Prima Dora
2e Provinciaal Cahors 711 duiven
2e Provinciaal Blois 1.505 duiven met kleindochter Prima Dora (Ariën-Van Rompaey, Schaffen) 2, 3, 4 … Momignies 2.077 jonge duiven
Bijkomend wint buurman Geert Gregoir 1e provinciaal Gien tegen 5.210 jaarse met een kleindochter van Edu.


1e Provinciaal Gien 8.772 duiven is een halfzus Prima Dora, dochter Edu.

Begin van dit jaar overleed Frans, de vader van Karlo. “Papa was mijn grootste supporter. Hij was er altijd bij als de duiven thuiskwamen. Ik mis hem uiteraard. Zijn overlijden op 17 januari was een ingrijpende gebeurtenis. Het is wel een extra motivatie,” zegt Karlo.Het geeft aan zo een overwinning een speciale dimensie.

Succes

Het duivenverhaal van Karlo Van Rompaey is een successtory waarvan het einde nog bijlange niet in zicht is. Zo’n recente provinciale zege als deze van Gien is een exponent van dit succes en de basis waarop dit succes is gestoeld: buitengewoon goeie, uitstekende duiven die een sportief palmares van dit niveau kunnen voorleggen en in hun genen het beste van het beste hebben. Een provinciale zege tegen ruim 8.700 duiven met een halfzus van Prima Dora: het zegt eigenlijk alles over topkwaliteit.  Uit een gesprek dat we enkele jaren geleden met  Karlo hadden op de provinciale kampioenenviering van KBDB-Limburg onthouden we zijn visie op de moderne duivensport. Hij is een man die weet wat hij wil, als dierenarts en als topliefhebber.