Karel & Stijn De Rouck (Oosterzele, BE) staan met Nina op het hoogste schavot op Guéret Nationaal Jonge Duiven

Het cliché dat de duivensport niet meer wordt gegeerd bij de jeugd is met deze prestatie nog maar eens omvergeknald. Het stond in de sterren geschreven dat met de doordachte bezieling die de 25-jarige Stijn De Rouck drijft dit vroeg of laat tot topresultaten zou leiden.

De Master in Geschiedenis is sedert 2009 gestart als duivensporter.  Hij wordt hierbij tenvolle gesteund en geholpen door zijn ouders.  Vader Karel, die bovenop het helpen verzorgen van de duiven, nog  een handige Harry bij uitstek is, volgt hierbij volledig de richtlijnen van Stijn en fungeert als kritisch klankbord. Ook kan hij tenvolle op de steun en hulp van mama Martine rekenen.

Stijn kreeg zijn liefde voor de duiven door het wachten van de duiven bij zijn overburen Karel & Koen Leus. Stijn kon in 2009 warempel geen duif in zijn handen houden. Dus een start vanaf nul, maar waar talent aanwezig is komt dit vroeg of laat naar boven. Deze gereputeerde kolonie met jaarlijkse topprestaties op de halve fond en zware halve fond hebben Karel en Stijn laten starten met een zeer sterke basis duiven.  In 2009 zijn ze gestart met 65 duiven, allen van Karel & Koen Leus. De basis van deze stam kunnen we dan ook herleiden tot kolonies als Erik Limbourg en Ludo Claessens. Ook voor alle advies kon en kan hij nog steeds bij hen terecht.  Bijkomend worden Karel en Stijn met raad, daad en duiven bijgestaan door die andere halve fondcracks Raf Den Haese uit Moortsele en Eric Hofman uit Scheldewindeke.

Doelgerichte aanpak leidt tot resultaten

Stijn is een echte autodidact, geen inspanning wordt geschuwd om zich meer en meer te vervolmaken.  Het internet, leesvoer, contacten met andere duivenliefhebbers en bovenal het uittesten in de praktijk zijn het credo.  Hieruit is een duidelijk methode gegroeid waarbinnen de duiven worden verzorgd. Vierentwintig kweekkoppels worden eind november gekoppeld. Van de vaste kweekkoppels worden eieren verlegd onder voedsterkoppels. De vliegkolonie bestond in 2013 uit 16 oude duiven (8 duivers en 8 duivinnen) en 72 jonge duiven.  De oude duiven worden op totaal weduwschap gespeeld waarbij de duivinnen wekelijks en de duivers tweewekelijks worden gespeeld.  De jonge duiven worden verduisterd  van maart tot het laatste weekend van juni en daarna wordt niet bijgelicht.  De jonge duiven worden gemotiveerd op de schuifdeur waarbij de vliegploeg wordt geselecteerd met de bestkomende van het ogenblik.  Er wordt steeds een combinatie gemaakt van de wekelijkse vluchten op Angerville in combinatie met de nationaals (Argenton, Issoudun, Bourges…).  Voor het inkorven worden de koppeltjes vrij kort (half uur tot driekwartuur) samengelaten.  Na thuiskomst evenwel mogen ze tot de zondagmorgen tesamen blijven.

Medisch wordt niets aan het toeval overgelaten met een regelmatige controle bij veearts Vandercruyssen uit Oosterzele. Blind kuren is uit den boze, enkel op advies wordt ingegrepen. Preventief wordt wel ingeënt tegen paratyfus, paramyxo en pokken.  Door permanente verluchting van de hokken zijn de duiven relatief ongevoelig voor kopziektes. Er wordt steevast gevoederd met de Versele mengelingen, waarbij Gerry Plus, Champion Plus en Energy Plus wordt gebruikt zoals aanbevolen.  Ook worden systematisch Hemolit 40 en Boost X5 bijgevoederd (op het voeder hetzij met olie of schaapsvet).

Nina (BE13-4124430) bekroont met 1° nationaal van 11.926 duiven een sterk seizoen

Wanneer je gelooft in de kwaliteiten van je duiven dan moet een tweede kans ook tot de mogelijkheden behoren.  Voor deze tweede kans bedankte duivin Nina met een nationale overwinning.  Begin juli, op de derde Noyonvlucht, bleef Nina achter.  Tijdens de val van de duiven uit Bourges Nationaal kwam ze, in een schitterende conditie, terug thuis.  Daags nadien trainde ze onmiddellijk hard mee en viel op door een sterke verdediging van haar nestbak.  Haar palmares sedert haar herstart Orléans 53e van 618 duiven, Angerville 44e van 450 duiven, Angerville 81e van 244 duiven en dan Guéret de snelste van 14.552 duiven. Voor de inkorving van Guéret werden de duiven extra gemotiveerd met op woensdag een korte leervlucht met koppeling bij thuiskomst en op donderdag werd het extra gezellig gemaakt met stro op de hokken. Klik hier voor de pedigree van Nina.

Dat Guéret een voltreffer was bewijst het resultaat provinciaal met 1e, 7e, 50e van 2.989 duiven.  Lokaal werd 1-2-11-16-19-36-44-72-112-147 (12/23) van 563 duiven gespeeld. De 7° provinciaal (Mina BE13-4124425) is een halfzus van winnares Nina. Klik hier voor de pedigree van Mina.  Uit de afstamming blijkt dat ook de ouders en grootouders heel wat in hun mars hadden (waaronder 1e provinciaal Blois). Dat over de ganse lijn prachtige resultaten worden gehaald blijkt uit de 12 overwinningen (7 met de jaarduiven en 5 met jonge duiven) die in 2013 werden behaald.

Met deze prestaties en doordachte aanpak kunnen we stellen dat Karel en Stijn hun plaats aan de top  hebben verworven.  Een verfrissende en vernieuwende wind waait door het duivenlandschap en dit is hoopvol voor de toekomst. Alle succes !