Jürgen Jung - Ebertshausen (DL) deel II - vervolmaking van de meest indrukwekkende duivenkolonie van West-Europa

Een winnaar, die altijd de beste duiven wil hebben en de beste wil zijn … dat is Jürgen Jung uit Duitsland. Ondanks een haast kansloze positie in zijn regio die het winnen van grote vluchten onmogelijk maakt, is hij tot op het bot gemotiveerd om met zijn kapitale kweekkolonie een volledig nieuwe dimensie aan de moderne duivensport te geven!

Ambitieus als altijd legde hij onlangs de laatste hand aan zijn verzameling super kweekduiven, de beste is West-Europa, die hij wegens gezondheids- en privé problemen nu genoodzaakt is vaarwel te zeggen ….

“Mijn duiven zijn alles voor me,” zegt Jürgen Jung. Daarbij is het opvallend dat hij eigenlijk nauwelijks geïnteresseerd in de status (lees: afstammingen) van de duiven, maar vooral de unieke kenmerken waardeert. “Ik behandel mijn duiven alsof het mijn kindjes zijn,” laat hij weten. “Ik ben erg voorzichtig met ze! Ik wil dat mijn duiven 10 tot 15 jaren meegaan en dat lukt niet als je elk jaar intensief met ze kweekt … het zijn levende beesten en ze verdienen een waardig bestaan. Ik geef ook erg veel geld uit aan een goede medische begeleiding van dierenarts Ferdi Vandersanden. Hij zorgt er voor dat mijn duiven gezond zijn. Als ik nieuwe duiven haal, komen die eerst apart te zitten en checkt Ferdi ze op hun gezondheid. Pas als ze volledig in orde zijn komen ze op de hokken … daardoor heb ik enorm gezonde kolonie duiven waaruit ik ook weer oersterke jongen kweek. Ik kan me niet heugen wanneer ik bij de jongen ziektes zoals coli of adeno had … een resultaat van kweken uit goed gecontroleerde duiven.”

Belgische top
Wellicht het beste kruisingsmateriaal tegen de ‘Aladin’ x ‘Last Lady’ basis, zijn de sensationele aankopen die Jürgen Jung deed op de totale verkoop van Albert Marcelis in 2005. “Fantastische sprinters met een magnifiek oriëntatievermogen … om die reden kocht ik ze met name aan.” Het best dat Jürgen Jung haalde bij Marcelis is:
- ‘Rita’, de moeder van ‘Jonge Sprint’, winnaar van 5x 1. prijs en gekocht door Gerard Koopman als duurste duif op de veiling van Albert Marcelis. Hij is grootvader van ‘Mr. Allennig’, winnaar 1. NPO Blois 2009 tegen 6.279 duiven. Een ander kleinkind van ‘Jonge Sprint’ won de 5. prijs in de Sun City Million Dollar Pigeon Race 2010. ‘Rita’ is grootmoeder van ‘Babette’, 2. Olympiade duif 2007 Oostende en volle zus van de ‘Artiest’, 3x 1. prijs in 2004.
- ‘National Champion’, 5. Nat. asduif van België 2003 & mede winnaar van vele top 10 klasseringen in de Belgische Nationale kampioenschappen in 2001, 2002 & 2003. Hij is vader van o.a. de super kweek duivin ‘Miss 100%’, van ‘Super 14’ (wonder kweker), van ‘Blue Crack’ (1. prijs 1.660 duiven) en grootvader van vele super cracks. ‘National Champion’ werd gekweekt uit ‘Donkere 12’ (3. Nat. asduif 1997 & 5x 1. prijs).
- 2 volle zussen van ‘Babette’, 3. Nat. Vichy 2006 tegen 2.453 duiven & Olympiade duif fond Oostende 2007. Gekweekt uit een volle zus van ‘Jonge Sprint’.
- Volle broer van ‘Sprint’, 5. Nat. asduif snelheid 2000, 3. Nat. asduif snelheid 2002, Olympiade duif Liévin 2003 & winnaar van 22x 1. prijs. Vader van ‘Jonge Sprint’ (5x 1. prijs), 1. prov. jaarling 2005, ‘Nieuwe Zion’ (1. Nat. Gueret 2006) en grootvader ‘Yanti’ (1. asduif fond West Europese Landen Cup) & ‘Babette’ (Olympiade duif fond Oostende 2007).
- Twee kinderen van ‘Donkere 18’, 8x 1. prijs en 3x 1. asduif, vader van ‘Beike’ (3x 1. prijs & grootvader van ‘Babette’).   

Feeling voor top duiven
Eerst de duif beoordelen en pas dan de stamboom nader bestuderen … dat is Jürgen Jung’s strategie in zijn zoektocht naar exceptionele kweekduiven. “Ik weet niet hoe, maar ik schijn altijd de duiven uit de beste kwekers van het hok eruit te pakken,” zegt Jürgen. “Volgens mij vooral geluk, andere zeggen dat het ‘feeling’ is. Zoals Pros Roosen. Hij verkocht mij een uitzonderlijke jonge duif uit ‘Freddy’, de duivin waartegen hij gekoppeld was had ik nooit gezien … toen ik wegging liep ik langs de kweekrennen met vele duiven daarin en zei toen … ‘die duivin Pros, heb je daar jongen van lopen? Die moet ik hebben’. Hij keek erg verbaasd. ‘De jongen die je haalde zijn haar kinderen’, zei hij. Ik denk dat het toeval is, al gebeurt zoiets dergelijks me vrij vaak.”

Met het noemen van de anekdote over Pros Roosen, noemt Jürgen direct één van de beste duiven die in zijn hok zitten, namelijk een rechtstreekse zoon van ‘Freddy’. Deze van origine De Rauw Sablon doffer is een van de meest imposante kweekvaders van het moderne duiventijdperk en grote kampioenen als C. & G. Koopman, Erik Limbourg en Marcel Aelbrecht hebben grote successen te danken aan nazaten van deze duif!
Hij is o.a. vader van ‘Den Dromer’, voor veel geld gekocht door C. & G. Koopman, waar hij grootvader werd van ‘Miss Maniwan’, 1. Nat. St.Vincent 25.870 duiven. ‘Den Dromer’ is ook grootvader van de 2. asduif fond van België KBDB 2007 bij Erik Limbourg en de doffer van wereldberoemde BAK 17 van Marcel Aelbrecht. Een super zoon van ‘Freddy’ is ‘Blauwe Prins’, bij Pros Roosen winnaar van 2. prov. Vierzon tegen 6.928 duiven, 4. Nat. Bourges tegen 12.754 duiven & 11. Nat. Bourges tegen 10.759 duiven. Andere kleinkinderen van ‘Freddy’ zijn ‘Doran’, 1. NPO Orleans 9.670 duiven (bij C. & G. Koopman) en ‘Lucky 77’, 1. Nat. asduif fond van België KBDB 2005 (bij Erik Limbourg)

Wil om te winnen
De redden voor Jürgen Jung om alsmaar nieuwe super duiven in zijn kolonie te brengen? “Mijn nimmer aflatende wil om te winnen,” zegt hij. “Zonder uitzondering zijn mensen die bij mij duiven halen succesvol met de nazaten ervan … en dat zijn niet veel mensen, want ik heb de duiven voor mezelf, niet voor de commercie. Maar soms vraagt een goede vriend om wat jongen of een koppel eitjes en dan kan je toch niet weigeren? Mijn ultieme doel blijft om goed te presteren, al lijkt dat haast onmogelijk op de plek waar ik woon. Jan Hermans, Nikolaas Gijsselbrecht, Cees van Koppen … ze zijn er allen van overtuigd dat ik in Nederland of België voortreffelijk zou presteren met deze kolonie duiven. Maar hier heb ik mijn huis gebouwd en ondanks dat ik slecht lig voor de duivenvluchten, is het hier prachtig wonen! Daarom blijf ik altijd maar zoeken naar nieuwe super duiven, om wellicht zelfs op deze plek ooit kampioen te worden …”

Ondanks de zeer ongunstige ligging van zijn hokken, wist Jürgen Jung een aantal aansprekende resultaten neer te zetten de afgelopen jaren:
Fürth        1,486 duiven 1., 9., 10., 30., 33., 34., 43. (13/28)
Geiselwind    1,660 duiven 1., 17., 18., 20., 22., 30., 32., 40., 46., 58., 75. (30/47)
Hösbach     1,807 duiven 1., 2., 4., 5., 6., 17., 19., 21., 38., 39. (42/79)
Hösbach     1,267 duiven 9., 12., 14., 20a., 20b., 22., 23., 24., 25., 26., 27a., 27b. (40/63)
Rottendorf        776 duiven 3., 4., 5a., 5b., 7a., 7b., 9., 19a., 19b., 21., 22., 23., 24., 25., 27. (40/65)
Tennenlohe        777 duiven 9., 10., 42., 47., 48., 63., 66., 99., 101. (25/64)

De nieuwste aankopen die Jürgen een stapje dichter bij zijn droom moeten brengen, komen van niemand minder dan Marcel Aelbrecht. “Ik ging in 2008 naar Marcel, om meer doorzettingsvermogen en kracht in de Koopman, Marcelis & Van Koppen basis te brengen. Alle grote kampioen in de Belgische duivensport zijn enorm succesvol met vooral nazaten van het Bak 17 koppel. Toen ik twee kinderen van dit koppel in de hand kreeg, wist ik niet eens dat ze uit dit koppel kwamen. ‘Marcel, deze twee moet je aan me verkopen’ vroeg ik hem en ik zag verbazing op zijn gezicht. ‘Hoe wist je dat ze uit Bak 17 komen?’ zei hij. Dat wist ik niet, maar hij verkocht ze aan me en ik weet zeker dat het twee echte groeibriljantjes zijn.” Daarnaast kocht Jürgen verscheidene kleinkinderen van de Aelbrecht superstar ‘Marseille’ en bijna alle rechtstreekse Aelbrecht duiven die hij kocht stammen af van stamduiven ‘Super 548’ en ‘Crack’.

Andere top duiven op de Jung kweekhokken
- ‘Golden Wonder I’, moeder van 3 verschillende 1. prijs winnaar en rechtstreeks uit 4. Nat. asduif van Duitsland ‘Pilot’.
- ‘Miss Teletext’, rechtstreeks Leytens en winnaar 3. NPO Chateauroux 5.022 duiven & 5. NPO Montlucon 7.926 duiven. Rechtstreeks gekweekt uit 1. prov. asduif ‘Kampioentje’
- 2 directe dochter ‘Figo’ van Reynaert, 1. Nat. Bourges 2001 & 1. prov. asduif met 15x 1. prijs.  
- Directe kinderen van Harm Vredevelds ‘Silver Boy’ (1. NPO Orleans winnaar 8.626 duiven met 33 graden!!) en ‘Sunlight’ (1. NPO Arras 11.406 duiven)
Andere super lijnen die zeer goed kweekten voor Jürgen Jung zijn die van ‘National I’ van Schellens, de ‘Wonderboy 05’ & ‘Wonderboy 06’ lijnen van Bertie Camphuis en die van ‘Super Van Loon’.

DNA-getest
In reactie op vele verhalen die de ronde doen over stamkaart-fraude, besloot Jürgen Jung alle onzekerheden op zijn hok uit de bannen. “Dr. Vandersanden heeft DNA van al mijn duiven … ik weet dat op mijn hokken de jongen uit de ouders waar ze ook uit moeten komen. Twijfelen mensen daaraan, dan kunnen ze naar Ferdi Vandersanden gaan en de duiven laten testen op DNA. Eerlijkheid en vertrouwen zijn voor mij van wezenlijk belang in de duivensport … door de mogelijkheid te bieden duiven te testen die van mijn hok komen, onderstreep ik de integriteit waar ik voor sta!”

Met pijn in zijn hart zegt Jürgen Jung al zijn oude kweekduiven vaarwel … alleen de vliegers en jonge duiven blijven over. Hij vroeg PIPA de online veiling van zijn kwekers te organiseren, die eindigt zaterdag 6 en zondag 7 februari. Een tragisch moment voor de één wordt zo een geweldige mogelijkheid om super duiven te bemachtigen voor de ander … Van Jürgen Jung hebben we echter het laatste nog niet gehoord in duivensport!

Jürgen Jung bloedlijnen op andere hokken:
Sun City Million Dollar Pigeon Race 2010:
2. asduif Grand Average – kleinkind ‘Annelies’
5. prijs – kleinkind ‘Jonge Sprint’ (zoon ‘Rita’)
8. prijs – inteelt ‘Real King’ x ‘Blue Queen’
16. prijs –  kleinkind ‘Marijke’ (dochter ‘Aladin’)
44. prijs – kleinkind ‘Golden Lady’ & ‘Kleine Dirk’
63. asduif Grand Average – kleinkind ‘Aladin’

Mr. Dillmann uit Olpe (Duitsland)
2. asduif van de maand juli in kring 2002
Als jaarling in 2001, 11 prijzen uit 12 vluchten, 1. prijs 350 km, 1. prijs 520 km 8 minuten voorsprong, 1. prijs 620 km, 3. prijs, 8. prijs.
Vader van de topper ‘946’, gekweekt door Jung en geleend aan Mr. Dillmann.

Hans Brühl uit Bonn (Duitsland)

2001: 1. kampioen RV, 1. kampioen Racing-Community-Champion.
2002: 1. kampioen RV, 1. kampioen Racing-Community-Champion, 1. CFP kampioen 2002.
Vele jonge duiven via Jung

Camphuis uit Eefde (Nederland)
1. jonge asduif 400-600 km in 2000
Ouders van deze asduif warden gekweekt door Jung en geleend aan de heer Camphuis

T. Joksch uit Oberhausen (Duitsland)
Beste Europese duif Sun City Million Dollar Pigeon Race 2001
Gekweekt uit zoon van ‘Bruce Lee’, gekweekt door Jung

M. May (Duitsland)
5. jaarling asdoffer RV Rhein-Weil-Lahntal 2003, 10 vluchten 10 prijzen
2002 M. May kreeg 3 jongen van Jung.

T. Sehr (Duitsland)
The 06001-03-830 is a top pigeon
2003: 2. prijs & 5. prijs in RV
2004: 7 prijzen, 7 vluchten, alles bij de eerste 71.
2005: 6 prijzen, 7 vluchten tegen gemiddeld 2.000 duiven.
Na 2005 werd er niet meer met hem gevlogen en ging hij terug naar Jung.
Zijn kinderen wonnen als jaarling 10., 11., 12. prijs. Nestpaar uit 2007 10 vluchten, 10 prijzen inclusief 4., 7., 12., 21., 25., 27., 36., 163., 176., 215. tegen gemiddeld 1.500 duiven.

A. Hain (Duitsland)
1. oude duivin 2002 in RV met 10 vluchten en 10 prijzen. Snelste duivin in de regio.
In 2001 10 vluchten 7 prijzen als jaarling.
A. Hain 2008:
08857-08-246 4 vluchten / 4 prijzenen mede winnaar bronzen medaille (jong via Jung)
08808-08-67 4 vluchten / 4 prijzen (moeder gekweekt door Jung)
08808-08-34 4 vluchten / 3 prijzen (moeder gekweekt door Jung)

M. Wessinghaven
Super prestaties dankzij 2 generaties Jung duiven in 2 generaties, sinds enkele jaren.
Een van hen is 06001-06-801, 10 vluchten, 10 prijzen met 1., 1., 1., 3., 3., 4., 15., 44., 88. prijs. Hij is een kleinkind van een der Jungs duiven.
Sun City One Million Dollar Race 2007
1128 is gekweekt door Jung en moeder van ‘Zander’ 05369-06-714, de winnaar van de 6. prijs One Million Dollar Race 2007 en 3. asduif Grand Average.

Sarah Jung
2008:
2. beste jonge duif in RV
3. beste jonge duif in RV