Jürgen Jung, Ebertshausen (DL) deel I - passie voor kwaliteit als drijfveer voor meest indrukkende duivenkolonie van West-Europa

Met veel passie koestert hij de parels op zijn hokken. Top duiven, stuk voor stuk, die niet worden uitgemolken maar worden vertroetelt zoals hun sterrenstatus eigenlijk verlangt.

De man die zijn constante zoektocht naar wonder duiven omzette in deze kapitale groep duiven is Jürgen Jung … een toegewijd liefhebber, een echte kenner, maar bovenal … Jürgen Jung is de eigenaar van het meest indrukwekkende hokbestand van West-Europa. Die hij om gezondheidsredenen  en vanwege privé problemen begin 2010 echter noodgedwongen drastisch moet inkrimpen. Nog even en dan blinken zijn diamantjes bij nieuwe eigenaren. PIPA ging nog eenmaal op bezoek bij onze sympathieke oosterbuur om zijn verhaal op te tekenen. En wederom waren we diep onder de indruk ….

Jürgen Jung is een duivenman in hart en nieren. Gek met zijn duiven en perfectionist. “De hokken hier moeten bijvoorbeeld altijd schoon zijn, ik kan geen troep aanzien,” zegt hij. Als hij tijdens een rondgang langs zijn schitterende accommodatie dan ook nog vertelt dat hij alle kweekkoppels één voor één loslaat om zeker te zijn dat jongen uit de koppels komen die hij voor ogen heeft, rijst direct de vraag; hoe kan één man dat allemaal behappen? “Dat is nu juist het probleem. Ik had altijd hulp, maar mijn duivenvrienden kampen allemaal met een slechte gezondheid. En ook mijn eigen bloeddruk is veel te hoog; het is niet vol te houden deze kolonie in mijn eentje te onderhouden. Omdat ik van duiven wil blijven genieten, start ik opnieuw. Met hetzelfde enthousiasme, maar met veel minder duiven. Ik houd alleen mijn jonge duiven en de oude vliegploeg. Alle kwekers zullen vertrekken.”

De kolonie Jung kan kortweg betiteld worden als superduiven met afstammingen om je vingers bij af te likken. “Toch kocht ik nooit een duif op alleen zijn of haar afstamming,” aldus Jung. “Een duif moet mij aanstaan in de hand, pas daarna wordt een afstamming interessant. Ik heb wel altijd gezocht naar het beste van het beste. Duiven die zelf op Nationaal niveau excelleerden op de vluchten of magnifieke kweekresultaten neerzetten … in meerdere generaties welteverstaan. Voor zulke duiven moest ik diep in de buidel tasten, maar mijn leven draait sinds 1995 alleen om postduiven; en dus investeerde ik alleen in duiven. Zo bouwde ik aan een kweekkolonie die naar mijn maatstaven is samengesteld. Een soort levenswerk ja; bestaande uit het allerbeste dat ik kon vinden!!”

Aladin’ x ‘Last Lady
De belangrijkste slag bij het vormen van zijn kweekkolonie sloeg Jürgen Jung op de totale verkoop van Marijke Vink in november 2005. Daar kocht hij het stamkoppel ‘Aladin’ x ‘Last Lady’, supersterren in de Nederlandse duivensport!! Beiden komen rechtstreeks van het kampioenenhok C. & G. Koopman, ‘Aladin’ komt rechtstreeks uit ‘Kleine Dirk’ x ‘Dochter Beatrixdoffer’ & ‘Last Lady’ is een volle zus van ‘Kleine Dirk’!! Dit koppel kweekte de wonder ‘Tips’, vader van minstens 9 verschillende 1. prijs winnaars, waaronder geweldenaar ‘Reza’ (beste midfondduif van de wereld met 1. prijzen tegen 28.332 duiven, 21.982 duiven en 10.589 duiven), ‘Farah Diba’ (1. Nat. asduif dagfond WHZB 2003 & 1. asduif fond WENC 2004), ‘Drum’, ‘Future’ en vele andere super duiven. Uit 'Aladin' x 'Last Lady' werd ook o.a. ‘Last Baby’ gekweekt; de vader van de 1. asduif in editie 11 van de Sun City Million Dollar Pigeon Race. Vele kinderen van ‘Aladin’ en ‘Last Lady’ staan aan de basis van Jungs huidige kweekbestand.

Op de veiling van Marijke Vink kocht Jürgen meer klasrijke duiven, waaronder:
- Een volle zus van ‘Ramses’, 4. Nat. oude asduif WHZB 2003 & 3x 1. prijs winnaar. Hij komt uit een zoon van ‘Lei’ x ‘Rosaline’
- ‘Rosalinde’, de moeder van ‘Rames’, maar ook van topkweker ‘Merlijn’, vader van o.a. 8. NPO Chantilly 17.818 duiven, 9. s-Nat. Le Mans 15.848 duiven & 3. prov. Peronne 18.513 duiven. ‘Rosalinde’ is een zus van ‘Kadir’ (1. NPO 5.831 duiven & 4. NPO 13.137 duiven), maar ook van de grootvader van ‘Blauwe Hertog’, 1. Nat. asduif vitesse WHZB 2008. Ze werd gekweekt uit Koopmans 1. wereldkampioen jonge duiven ‘Emperor Qin’ x ‘Fiero’ (zus ‘Kleine Dirk’)

- ‘Florin’, rechtstreeks uit ‘Kleine Dirk’s dochter ‘Florence’ en reeds vader van de 1. asduif in RV met 13 prijzen van 13 vluchten bij M. Wessinghagen

Koopman influence
Om de gouden bloedlijnen van zijn ‘Aladin’ en ‘Last Lady’ te verankeren op de kweekhokken, ging Jürgen Jung richting Ermerveen om de ook rechtstreeks uit de allerbeste wondere Koopman kleppers nazaten te bemachtigen. Zo kwamen er o.a. een dochter van ‘Golden Lady’ en een volle zus van ‘Zina’ (2. Nat. asduif, uit 1. NPO winnaar ‘Deng Lin’s Favourite’ x ‘Annelies’, wonder zus ‘Kleine Dirk’). Een geweldige 100% Koopman duif is ook Jürgen’s favoriet ‘Para Kleine Dirk’. “Een super doffer; op eigen hok kweek ik er elk jaar weer wat goeds uit! En de weinige liefhebbers die ik iets van hem cadeau deed, zijn er wonderwel mee geslaagd … het is een echter topper!” ‘Para Kleine Dirk’ komt uit een volle broer van ‘Golden Lady’ x een volle zus van ‘Gentil’ … hij heeft dus exact dezelfde grootouders als ‘Kleine Dirk’ en al zijn goede broers en zussen.

Voor de Koopman lijnen ging Jürgen ook naar Pieter Veenstra. Diens nummer 1 kweekdoffer ‘Dirky’ is een volle broer van ‘Aladin’ & daarom bemachtigde Jürgen trots 3 rechtstreekse kinderen van  ‘Dirky’! Van deze drie toonde ‘Mister Dirky’ al uitzonderlijke kweekkwaliteiten; hij is vader van de 2. & 3. prijs winnaar 191, die op zijn beurt meerdere 1. prijs winnaars en asduiven kweekte! Van Veenstra kwamen o.a. ook rechtstreekse kinderen van ‘Diamond Lady’ (zus ‘Golden Lady’), ‘Darryl’ (broer ‘Dirky’) & ‘Prima Donna’ (1. Nat. asduif dagfond NPO 2007) came, maar ook (half)zussen van 1. NPO winnaars ‘Turbo Magic’ & ‘Maxima’.

Succesvol
Als jonge jongen was Jürgen Jung al bezeten van alles dat kon vliegen. “Als tiener werkte ik dag en nacht om maar centjes bij elkaar te sparen voor mijn eerste duivenhokje … Siervogels vond ik toen echter ook machtig en aan hen spendeerde ik het meeste geld. Binnen enkele jaren werd ik Duits kampioen en toen ik veertig was, was ik al 18-voudig Duits kampioen en zelfs wereldkampioen ... Het kweken van uitzonderlijke vogels was mijn ultieme doel en toen ik overschakelde op postduiven, wilde ik vooral weer de Nationale kampioenen van de toekomst kweken … Voor vele duizenden euro’s kocht ik de crème de la crème; super vliegers of kinderen daarvan. Zij moesten de basis vormen voor een succesvolle vliegploeg.

Toen ik me echter in de wedvluchten ging mengen, kwam ik erachter dat ik op de meest dramatische plek in mijn regio ben gevestigd. Volledig buiten de vlieglijn, met in een straal van 20 km geen enkele liefhebber en bergen waar mijn duiven overheen moeten. Wat ik ook probeerde; mijn duiven waren altijd enkele minuten te laat voor de kopprijzen. Ik ging zelfs twijfelen aan mijn kweekcapaciteiten en nam er naast postduiven sierduiven bij … in een mum van tijd werd ik weer Duits en zelfs Europees kampioen!  Het bleek geen kwestie van kwaliteit, want de weinige mensen die duiven mijn hok kregen hadden er enorm veel succes mee! In 2005, toen ik ‘Aladin’ & ‘Last Lady’ kocht, besloot ik de handschoen nog eenmaal op te pakken en heel weloverwogen een kweekkolonie van exceptionele klasse samen te stellen … het beste ter wereld zelfs; dat was mijn nieuwe doel. En met de aankoop van ‘s werelds bester kweekdoffer ‘Aladin’ had ik direct een wonderbaarlijke stamvader om op terug te vallen.

Goede vriendschap
Vele jaren investeren in de beste duiven ter wereld leverde Jürgen Jung goede duiven op, maar ook enkele nare ervaringen. “Ik kan het niet verkroppen dat roem bij sommige liefhebbers tot bedrog leidt. Ik noem geen namen, maar er zijn mensen geweest die ik vertrouwde en die me keihard hebben voorgelogen. Op momenten als deze denk ik dankbaar aan de vele vriendschappen die de duivensport me ook heeft opgeleverd. Zoals met Marian en Cees van Koppen. Ik had ze nooit ontmoet en via internet toch enkele duiven weten te bemachtigen die rechtstreeks van hun hokken kwamen. Ik belde Cees om te vragen of ik een goed koop had gedaan en hij nodigde me direct uit langs te komen met de zes betreffende duiven. Hij bekeek ze en adviseerde me om er slechts twee van te houden. ‘Voor de andere vier kweek ik nieuwen voor je’ zei hij … als dat geen sportiviteit is! Ik had er nooit een cent besteed en toch hielp hij me aan goede duiven.”

Enkele Van Koppen duiven nemen inmiddels een belangrijke plaats in op de kweekhokken te Ebertshausen. Vooral de lijn van ‘Real King’ x ‘Blue Queen’, die werd benoemd tot beste Nederlandse kweekkoppel aan het einde van de vorige eeuw. Top duivin is ‘Miss Sarah’, winnares van twee 1. prijzen en 6x top 10 tegen een gemiddelde van circa 2.500 duiven. Ze komt uit ‘Rocky’, super kleinzoon van ‘Real King’ x ‘Blue Queen’. Maar ook een directe zoon (‘Blue King’), verschillende kleinkinderen en nog meer kinderen van ‘Rocky’ doen het nobele Van Koppen bloed exceleren in het Jürgen Jung kweekbestand. “Fantastische duiven die winnen tegen duizenden duiven. Ze bevallen me vortreffelijk en bij enkele duivenvrienden presteerden ze fenomenaal. Van uitzonderlijke waarde dus, zonder meer.”

‘Terminator 862’ x ‘Franzi’
Jürgen kweekte enkele toppers uit ‘Terminator 862’ x ‘Franzi’. ‘Terminator 862’ is een Janssen doffer van de oude ‘Geeloger’ & ‘Chantilly’ lijnen. ‘Franzi’ is nog een kleindochter van Schellens legende ‘Nationaal I’, later wonder kweker bij Herbots. Uit dit superkoppel komen o.a. de broers ‘Schwarzenegger’ & ‘Lichte Max’. Top vliegers, zonder twijfel:-

‘Schwarzenegger 714’, Winnaar 1., 7., 9., 14., 23., 29., 29., 31., 36. prijs & 1. asdoffer in RV 2004, 1. asdoffer allround in RV 2004, 1. jaarling asduif RV 2004, 1. asduif mei 2005, 1. asduif juli 2005, 2. asdoffer in RV 2005, etc.


- ‘Lichte Max 127’, 2. prijs 902 duiven, 9. prijs 906 duiven, 18. prijs 830 duiven, 4. asduif juli 2005 en al grootvader van de 1. jonger asduif in RV 2009 bij R. Kratz & van de 19. asduif RV 2009.
Enkele goede broers/zussen van ze zijn 128 (1. jaarling asdoffer in RV 2005 & 2. asduif juli 2005), 713 (1. asdoffer midfond in RV 2004 & 2. jaarling in RV 2004) & 90 (1. prijs tegen 1.807 duiven)

Deze super basis werd aangevuld met o.a. rechtstreekse duiven van Albert Marcelis en Marcel Aelbrecht, maar ook wonder vliegers en direct kinderen van internationale legends als ‘Freddy’ van Pros Roosen, ‘Figo’ van Reynaert en Bak 17 van Aelbrecht … in deel II van de Jürgen Jung story schetsen we hoe alle stukjes in ’s wereld beste kolonie uiteindelijk in elkaar vielen.

Binnenkort op PIPA:
Jürgen Jung, Ebertshausen (D) part II – vervolmaking van de meest indrukkende duivenkolonie van West-Europa