Jung Jürgen - ‘Aladin’, de levende legende. Levensverhaal van de beste kweker ter wereld

Het eerste ei dat ‘Kleine Dirk’ ooit bevruchtte … en de allerbeste in een lange lijn van diens superieure nazaten; dat is wonder doffer ‘Aladin’. “Zelfs al had zijn vader toen nog niet de faam die hij nu heft, wist ik dat dit iets specials moest zijn,” zegt kweker Gerard Koopman … “

Hij was niet alleen de kopman van mijn kweekhok, maar ook een enorm fijne duif in de omgang,” weet eerste eigenaar Marijke Vink … “Met pijn in mijn hart zeg ik de allerbeste duif die ik ooit in mijn hok had vaarwel,” laat huidige eigenaar Jürgen Jung optekenen. ‘Aladin’ wordt breeduit beschouwd als beste kweekdoffer ooit en wordt nu verkocht op PIPA. Reden te meer om een dieper op zijn achtergrond in te gaan!

Het verhaal van ‘Aladin’ vindt zijn oorsprong in 1997 tijdens de jaarlijkse feestavond van sportblad De Duif. Daar laat Gerard Koopman een late jonge duivin uit 1996 door zijn handen glijden en hij is direct enorm enthousiast. Het betreft een dochter van ‘De Kannibaal’, de 1. Nat. asduif midfond bij Dirk & Louis van Dyck. “Al een tijdje zocht ik naar een uitzonderlijke duivin om te paren met mijn ‘Gentil’,” zegt Gerard Koopman. Deze doffer won al meerdere 1. prijzen, vertegenwoordigde Nederland op de Olympiade in 1997, werd 2. en 4. wereldkampioen fond in respectievelijk 1995 en 1994. “In deze wonderduif zag ik mijn nieuwe stamvader en de dochter van ‘De Kannibaal’ was in mijn ogen een ideale duivin om aan hem te koppelen. In 1998 zette ik het koppel voor het eerst op elkaar en het eerste jonge dat eruit kwam werd de NL98-5821416 … direct een voltreffer van wereldformaat!”

Kleine Dirk
Als jonge duif excelleerde ‘Kleine Dirk’ al direct tijdens de junioren concoursen. Hij won enkele 1. prijzen en Gerard stuurde zijn palmares in voor de Versele Laga wereldkampionschappen, waar hij als vijfde eindigde. Gerard: “Een goed begin van zijn loopbaan! Hij was eigenlijk vorbestemd om één van mijn top vliegers voor 1999 te worden. Vanzelfsprekend wilde ik enkele jongen van hem kweken voor het vliegseizoen. Hij kreeg een schitterende dochter van de ‘Beatrixdoffer’, super 1. prijs winnaar en nog een zoon van mijn stamkoppel ‘De 48’ x ‘Gouden Duifje’. ‘Beatrixdoffer’ stond toen tegen een dochter van ‘Eric’ x zus ‘Zitter’ … een product dus van alle oude lijnen die de basis waren voor vele successen. Pas later, in 1998, bleek dat de dochter van ‘Eric’ die was gepaard tegen de ‘Beatrixdoffer’ ook moeder was van de 1. wereldkampioen jonge duiven ‘Emperor Qin’.”

‘Kleine Dirk’ had in januari 1999 geen enkele moeite de eitjes van zijn eerste nestje ooit met de dochter ‘Beatrixdoffer’ te bevruchten. “Ook in die periode kwamen mijn geode vrienden Henk en Marijke Vink op bezoek. Zijn hadden al meerdere duiven hier gehaald en hun prestaties werden ieder jaar beter. Toch zochten ze nog naar iets speciaals dat hun kweekhok dat laatste zetje naar de absolute top kon geven. Ik had ‘Kleine Dirk’ x daughter ‘Beatrixdoffer’ aan elkaar gekoppeld zodat ik er zelf enkele jongen van kon testen, maar ik wilde Henk en Marijke graag verder helpen en adviseerde ze om de eitjes mee te nemen. Daarvoor waren ze zeer dankbaar en zo verhuisde het nestje naar Mookhoek.”

Speciale band
De eerste twee eitjes ooit van ‘Kleine Dirk’ werden in het kweekhok van Henk en Marijke Vink in het pittoreske Mookhoek onder een jaarling koppel geschoven. Daar zag de NL99-2308215 ‘Aladin’ het levenslicht om uit te groeien tot een schitterende jonge kras doffer. “Het was onze intentie hem lekker uit te laten groeien in de ren en dan zouden we in 2000 wel eens kijken of we een gescikt duivinnetje voor hem konden vinden,” aldus Marijke Vink. “Natuurlijk had ‘Kleine Dirk’ als jong als wel goed gepresteerd, maar pas toen hij de NPO vlucht vanuit Troyes won op 15 mei 1999, keken we eens wat vaker naar de ontwikkeling van zijn jonge zoon ‘Aladin’. ‘Kleine Dirk’ herhaalde zijn kunststukje op NPO Bourges op 10 juli 1999, een loodzware vlucht over 700 km met geen enkele duif boven de 1.000 mpm. Dat was het begin van ‘Kleine Dirk’s wereldfaam en voor ons een indicatie dat we met ‘Aladin’ wel eens een heel exceptioneel kweekvadertje in huis zouden kunnen hebben.” Zoals zo vaak wanneer een vrouw zich in het duivenhok mengt, ontstaat er een speciale band tussen duif en verzorger. Marijke: “Het was zo’n enorm liever doffer; altijd even stoeien en gek op alle aandacht die je hem gaf. Henk en ik konden niet wachten om er in 2000 onze eerste jongen uit te kweken!!”

Het eerste jong dat ‘Aladin’ gaf was direct een erg goede vlieger. Het is de 038, in 2001 gekroond tot 1. asduif vitesse en vader van de 11. NPO Creil tegen 22.715 duiven. “Maar in de zomer van 2000 wilden we wat inteelt jongen kweken uit ‘Aladin’,” herinnert Marijke Vink zich. “Daarom koppelden we hem met ‘Last Lady’, een volle zus van icoon ‘Kleine Dirk’ die we ook kochten in 1999. De jongen die we uit deze koppeling kweekten gingen in 2001 direct naar het kweekhok en op die manier handden we eigenlijk al in 2001, amper twee jaren nadat ‘Aladin’ werd geboren, een kolonie die al voor een groot deel was gebaseerd rondom deze wonder doffer!”

Super kweker ‘Tips
In de zomer van 2000 werd één der beste kwekers uit het Koppel ‘Aladin’ x ‘Last Lady’ geboren; ‘Tips’. Marijke Vink koppelde hem met een kleindochter van Van Dycks ‘Kannibaal’ (nog meer inteelt dus!!) en ieder jaar vielen er enkele super duiven uit dit koppel; in totaal minstens 11 verschillende 1. prijs winnaars!!! De beste? Dat is onder meer ‘Reza’, door velen beschouwd als beste midfondduif ooit met 1. prijzen tegen 28.332 duiven, 21.892 duiven en 10.589 duiven. Maar ook ‘Farah Diba’, de 1. Nat. asduif dagfond WHZB 2003 en 1. West Europese Landen Cup fond 2003 komt rechtstreekse uit ‘Tips’. Zo ook ‘Future’, 1. asduif samenspel 2003, 1. Troyes 2.047 duiven, 5. NPO Troyes 12.056 duiven en 1. prijzen tegen 394 duiven en 336 duiven.

In november 2005 verhuisden ‘Tips’ en ‘Geschelpt Kannibaaltje’ naar de wonderlijke kweekhokken van Hans Eijerkamp en Zonen. Hans Eijerkamp: “ik reisde af naar de totale verkoop van Marijke Vink omdat ik had gelezen van de fantastische prestaties die de toppers ‘Reza’ en ‘Farah Diba’ hadden behaald. Ik nam verschillende duiven in de hand en was diep onder de indruk van de kwaliteit van al deze ‘Aladin’ nazaten. Het waren echter ‘Tips’ en ‘Geschelpt Kannibaaltje’ waar ik nadrukkelijk mijn zinnen op had gezet. Ik was niet de enige en daardoor werd het een spannende middag. Ik was erg nerveus, net als een jongen uit mag zoeken in een grote snoepwinkel.”

“Toen ik het hoogste bod op ‘Tips’ had, was ik erg blij en direct had ik verschillende duivinnen in gedachten om het mee te koppelen. Hij is echter een koppige doffer en voelde zich totaal niet op zijn gemak in onze speciale kweekboxen. Toen we hem echter in een groot hok zetten met meerdere koppels, leefde hij helemaal op. Sindsdien zetten we de beste Van Loon en Koopman duivinnen tegen hem en kweekten echt geweldige kweek- en vliegduiven uit hem. ‘Tips’ werd één van onze belangrijkste kwekers van onze kolonie en zijn nazaten hebben een belangrijk aandeel in de vele kampioenschappen die we de afgelopen jaren behaalden!”

Jürgen Jung nieuwe eigenaar van ‘Aladin
Naast ‘Tips’ kweekte ‘Aladin’ veel meer top duiven. Zoals de 1. asduif vitesse van 2001, de 048, en top vlieger 46, 1. prijs winnaar ‘Farla’ maar ook kampioenenkwekers als ‘Merlijn’ en ‘De 150’ bij Marijke Vink. Het ging daardoor als een schok door duivenland dat Henk en Marijke Vink hun hele kolonie gingen verkopen in november 2005. “Een zeer zware beslissing want we hadden net een geweldige kolonie die het fantastisch deed,” blikt Marijke terug. “Maar door gezondheidsproblemen hadden we helaas geen keus. We hielden slechts 18 late jongen, allemaal nauw verwant aan ‘Aladin’. Maar all oude duiven werden verkocht, inclusief ‘Aladin’ … daar heb ik menig slapeloze nacht over gehad!!”

Het nieuws over de totale verkoop van Marijke Vink ging als een razend vuurtje door duivenland en bereikte ook Jürgen Jung uit het Duitse Ebertshausen. Hij was toen juist op zoek naar een doffer om ‘s werelds beste kolonie ooit’ omheen te bouwen. Hij twijfelde om zijn geld te spenderen aan ‘Aladin’, of diens super zoon ‘Tips’. Jürgen klom in de telefoon en vroeg Marijke Vink om advies. “Ze raadde me direct aan mijn geld op ‘Aladin’ te zetten. ‘Waarom zou je ‘Tips’ kopen als je zelf je ‘Tips’en kan kweken?’ was haar motivatie. Toen ik aankwam op de veiling en ‘Aladin’ voor het eerste in mijn handen nam, was ik verrukt van opwinding. Wat een super doffer en wat een vitaliteit … en die vleugel … het maakte me niet meer uit wat hij moest kosten; deze doffer moest de mijne worden! Samen met ‘Last Lady’ kwam hij naar Ebertshausen en net als Marijke al zei, ervaarde ik hoe prettig in de omgang deze klasbak daarwerkelijk was.”


Jürgen koppelde ‘Aladin’ met verschillende duivinnen, maar hij kweekte nooit meer dan 4 ronden jongen per jaar van hem. Veel geweldige kinderen werden weer direct op de kweek gezet dus eigenlijk is het anno 2009 nog te vroeg om nazaten op de vlieghokken te kunnen beoordelen … “Ik gaf al wel enkele duiven uit ‘Aladin’ weg maar andere echt fantastisch mee waren! Een rechtstreekse zoon ‘Last Baby’ ging naar mijn goede vrienden Birgit & Gerhard Lueking en zij kweekten hun ‘Lucky Hope’ eruit, de winnaar van de 1. asduif op de Sun City One Million Dollar Pigeon Race in 2007. Een super prestatie!!” Andere hoogtepunten van ‘Aladin’-nazaten de laatste jaren:
- M. Jerxsen, 2. Nat. asduif Duitsland 2008 winnaar 1. prijs 1.015 duiven en ook 4., 4., 5., 6., 10. prijs gekweekt uit kleinzoon x achterkleindochter ‘Aladin’
- C. & M. van Koppen kweekte zijn twee beste jaarlingen 2009 uit ‘Shorty’, zoon van ‘Aladin’
- J. Merx wint 2. prijs 23.049 duiven en verder 3., 4., 4., 5. prijs met achterkleinzoon ‘Aladin’ in 2009
- J. Merx wint 2. Nationaal Blois 2009 tegen 85.000 duiven met achterkleinzoon ‘Aladin’
- M. Jerxsen wint 1. prov. acebird 2009 en winnaar 2., 4., 6., 7., 8., 9., 10. prijs uit kleinzoon x achterkleinzoon ‘Aladin’
- Kleinzoon ‘Aladin’ wint 50. & 84. prijs op Hot Spot vluchten Million Dollar Pigeon Race 2010
- Kleinzoon ‘Aladin’ wint 59, 88., 257., 372. prijs op Hot Spot vluchten Million Dollar Pigeon Race 2010
- Kleinzoon ‘Aladin’ werd 63. asduif Grand Average Million Dollar Pigeon Race 2010
- Achterkleinzoon ‘Aladin’ wint 16. prijs op Million Dollar Pigeon Race 2010

Super broers
Toen we Gerard Koopman vroegen naar nazaten uit de koppeling ‘Kleine Dirk’ x dochter ‘Beatrixdoffer’, moest hij eerlijkheidshalve zeggen dat slechts 4 jongen duiven uit het exact zelfde koppel zijn gekomen. Want in de zomer van 1999 ging de betreffende dochter van ‘Beatrixdoffer’ verloren … wat een deceptie. Want twee volle broers werden ook super toppers … het zijn ‘Dirky’ en ‘Darryl’ van Pieter Veenstra. Twee doffers die Veenstra aan de absolute top van de Nederlandse duivensport brachten. “Uit ‘Dirky’ kweekte ik super duiven in vele generaties,” zegt Pieter Veenstra. “Maar ook rechtstreekse kinderen blonken uit. Zoals ‘Davinci’, winnaar van 1. NPO Ablis tegen 7.946 duiven, ‘Iron Lady’, 1. prijs winnaar tegen 25.905 duiven en ‘Desiree’, 9. Nat. duivin WHZB en 2. prov. oude asduif 2004.”

Als vader van exceptionele duiven zoals de 6. Nat. asduif vitesse WHZB 2005, 1. prov. asduif dagfond en winnaars van 1. prijzen tegen 2.916 duiven, 1.656 duiven, maar ook 4. NPO Houdeng tegen 22.537 duiven, toonde ‘Darryl’ qua kweekkwaliteit nauwelijks onder te doen voor ‘Dirky’. Gerard Koopman: “Later kweekte ‘Kleine Dirk’ veel meer top duiven gekoppeld met verschillende duivinnen … maar zijn koppeling met de dochter ‘Beatrixdoffer’ was van onovertroffen waarde, met 3 Internationale iconen uit slechts 4 eieren.”Andere beroemde kinderen van ‘Kleine Dirk’ en daardoor halfbroers van ‘Aladin’ zijn o.a.:
- ‘Charley’; SUPER KWEKER bij Marcel Sangers, nu bij Kenny Rhodes (USA)
- ‘Amoré’s Dirk’; SUPER KWEKER bij Cor Leytens, vader van 1. NPO & 1. Nat. asduif
- ‘Dirkje’; bij Jan Hooymans moeder ‘Harry’, winnaar 1. NPO, 1. NPO & 3. NPO … absoluut de beste vlieger van Nederland in 2009
- ‘Magic Dirky’; SUPER KWEKER bij Ian Staffort (verkocht op PIPA in augustus 2009)
- ‘Wonder van Haacht’; SUPER KWEKER van Horst & Frank Sander – Duitsland

Ten slotte
“Voor mij is ‘Aladin’ de beste kweker ter wereld,” zegt Marijke Vink. “toen we al onze duiven moisten verkopen, bleven er 18 late jongen, allen nauw gerelateerd aan ‘Aladin’. Toen het geluk ons echter weer toelachte en we weer konden beginnen, vormden deze jongen de basis van onze kolonie … wederom met succes!! Een kleinzoon van ‘Aladin’ x ‘Farah Diba’ is nu één van de topkwekers; kinderen van hem hielpen ons aan de titel 1. provinciaal kampioen dagfond 2009!! Uit een volle broer van ‘Tips’ kweekten we ‘Domela’, winnaar van 1. Mariembourg 4.332 duiven & 4. NPO Chateauroux 8.201 duiven als jaarling en 1. NPO Bourges in 2009 tegen 8.579 duiven. Een kleinzoon van ‘Aladin’ is ‘Jus de Pomme’, 1. Pommeroeul 4.549 duiven en vader van 1. Orleans in 2009 tegen 2.507 duiven … en veel, veel meer kopprijzen wonnen ‘Aladin’ nazaten bij ons … zijn bloedlijnen brengen ons zo veel succes dat ik zonder twijfel durf te stellen dat ik nooit een betere kweker ben tegengekomen!”

Gerard Koopman is ook overtuigd van de kwaliteiten van ‘Aladin’. “In 2005 haalde ik een dochter van ‘Aladin’ terug toen hij was gekoppeld met zijn eigen kleindochter ‘Farah Diba’. I noemde haar ‘Marijke’ en voor mij kweekte ze onder andere ‘Doran’ (1. NPO Orleans 9.670 duiven) en ‘Varella’ (1. Nat. asduif dagfond Eendaagse Fondspiegel 2007). Een kleinkind van ‘Marijke’ won zelfs de 16. prijs in de Sun City Million Dollar Pigeon Race 2010 voor ons! Ook in 2005 kwam ‘Miss Mookhoek’ naar mijn hok, ze komt rechtstreeks uit ‘Tips’ x ‘Geschelpt Kannibaaltje’. Toen hij was gekoppeld met ‘Cassius’ (uit ‘Kleine Dirk’ x ‘Annelies’) kweekte ik uit haar mijn ‘Daydream’, sensationeel winnaar in 2009 van de 1. NPO Ablis 8.519 duiven. ‘Aladin’ verliet mijn hok als ei in 1999 maar nu, ruim elf jaren later, kan ik met recht zeggen dat hij ‘Kleine Dirk’s eerste en beste zoon werd!”

Het laatste woord is aan Jürgen Jung, huidige eigenaar die binnenkort zijn oogappel ‘Aladin’ vaarwel moet zeggen. “Iedere dag dat ik deze doffer op mijn hokken had, bracht hij me plezier in mijn hobby. Nooit een probleem om hem aan te paren en slechts heel incidenteel was een eitje onberucht. Hij is nu 11 jaren oud, maar nog vitaal als een jonge doffer. Waarschijnlijk omdat Marijke en ik hem niet uitmolken maar met veel zorg uit hem kweekten. Hij gaf daar veel voor terug; de beste kwekers en vliegers ter wereld. ‘Aladin’ is een legende, het doet me erg pijn mijn hele kolonie inclusief hem te moeten verkopen, maar in mijn situatie is dat onvermijdelijk. Ik weet zeker dat hij geweldige nieuwe nazaten zal kweken in de toekomst!”

Selectie van de beste kinderen van ‘Aladin

00-048 1. asduif vitesse samenspel 2001
Vader ‘Silvia’  11. NPO Creil   22.715 d.

46
3. tegen 5.207 d.
5. tegen 5.084 d.

Farla’       
1. tegen 2.473 d.


Tips    Vader van minimaal 11 verschillende 1. prijs winnaars

Vader ‘Farah Diba’  1. Nat. asduif dagfond WHZB 2003
Verkocht voor € 70,000 
1. fond West Europese Landen Cup 2003
1. prov. asduif dagfond 2003
1. Tours     1.846 d.
1. Chateauroux    3.894 d.
2. NPO Chateauroux     11.270 d.
12. NPO Bourges   9.399 d.

Vader ‘Reza’  Beste midfond duif ter wereld
Verkocht voor € 84.000      
1. Peronne      28.332 d.
1. Chantilly     21.892 d.
1. Chantilly     10.589 d.

Vader ‘739’
1. jonge asduif samenspel 2001
1. Niergnies   4.222 d.

Vader ‘119’
1. Aardenburg    4.423 d.
Nestzus wint 1. Chantilly   552 d.

Vader ‘152’
1. Peronne   3.051 d.
Vader ‘153’  
1. asduif samenspel 2003
1. Troyes     2.047 d.
5. NPO Troyes   12.056 d. 

Vader ‘414’
1. Oudenaarde   784 d.
1. Menen    423 d.
1. Chantilly     297 d.
Nestzus kweekte
1. Doornik    5.464 d.

Vader ‘Drum’   (nestbroer ‘Farah Diba’)
 1. Chantilly     700 d.

Vader to a/o:
1. Portand        3.501 d.
1. Cheltenham  1.558 d.
1. Strombeek    1.098 d.
 1. Orleans        1.244 d.
 3. Portland       2.467 d.
 3. Portland       2.055 d.
 3. Frome          3.312 d.

Vader ‘Miss Mookhoek’    Moeder ‘Daydream’ (vlieger C. & G. Koopman)
1. NPO Ablis     8.519 d.

Vader ‘Future’ 
1. Ablis     4.417 d
1. Strombeek     542 d.
1. Chantilly     228 d.
1. Chateauroux     184 d.
1. Argenton    103 d.

Vader ‘Youri’     Bij Burg-Luyken, vader en grootvader:
1. tegen  3.562 d.
2. tegen   5.598 d.
2. tegen   4.809 d.
2. tegen    3.953 d.
2. tegen    3.636 d.
2. tegen    4.036 d.
2. tegen    5.212 d.
3. tegen    2.862 d.

Merlijn   
Vader ‘Cowboy’
1. Le Mans    1.546 d.
9. Nat. Le Mans   15.848 d.
1. Chantilly         440 d.
8. NPO Chantilly   17.818 d.

Vader ‘Ranger’       
1. Peronne       3.719 d.
3. prov. Peronne    18.513 d.

459 br. Tips   
Vader ‘Dornela’
1. NPO Bourges 2009     8.579 d.
4. NPO Chateauroux      8.201 d.
1. Mariembourg            4.332 d.

Marijke    Een der beste kweekduivinnen van C. & G. Koopman
Moeder ‘Doran’   
1. NPO Orleans      9.670 d.
Moeder ‘Varella’
1. Nat. asduif dagfond 2007 Eendaagse Fondspiegel 

Idem Dito    gepaard met ‘Farah Diba’ kweekte hij ‘Mascotte’:
 Vader ‘863’           
1. Ablis      3.547 d.

 Vader ‘623’ (Colijn-Ganus)   
1. St. Quentin     1.879 d.

‘623’ kweekte ‘Chanel’ (nu Peter Fox)
3. NPO Orleans        9.800 d.
5. NPO Orleans      14.014 d.
3. Creil                  3.616 d.
4. Strombeek         8.402 d.
6. Pithiviers           3.784 d.
8. Pommeroeul       2.082 d.
9. Pommeroeul        2.201 d.

De 150    Vader ‘Blauwe 404’       
1. Peronne               362 d.
2. Peronne            3.254 d.
6. Niergnies          3.254 d.
     
Vader ‘Geschelpte 629’   
1. Moeskroen     966 d.
Vader ‘Blauwe 630’       
1. Peronne    667 d.

Last Baby   
Vader ‘Lucky Hope’       
1. asduif Million Dollar Race South Africa 2007 bij Birgit & Gerhard Luecking, verkocht voor 30.000$
748       
Vader ‘Jus de Pomme’       
1. Pommeroel       4.549 d.
Vader van 1. Orleans 2009    2.507 d.
Vader ‘Verdi’           
10. NPO Bourges    8.579 d.
Vader van 1. Strombeek 2009     3.988 d.