Jos Thoné (As, BE): “Corona-crisis zorgt niet voor verveling ten huize Thoné"

Jos Thoné uit het Limburgse As is een van die topmelkers die zich perfect weet aan te passen aan ieder tijdstip en ieder seizoen. Sinds zijn start in 1991 is dat nooit anders geweest. In deze corona-tijd heeft hij oplossingen bedacht zoals alleen een grootmeester dat kan.

‘Anticiperen’, zo heet dat in het professionele jargon, maar in gewone mensentaal betekent dit dat Jos Thoné zelfs in dit aartsmoeilijke corona-tijdperk zijn vakmanschap in de duivensport voluit weet te benutten.


Jos Thoné en zoon Xavier: een top-duiven-team. 

Thoné en zijn team staan er in de ‘normale’ duivenjaren van de eerste tot de laatste vlucht, van Mettet (102 km) tot Barcelona (1.108 km). Van bij de start dus, maar dit jaar 2020, meteen het 30ste seizoen van Thoné start voor heel duivenminnend België met twee maanden vertraging. Twee maanden zonder prestaties ook voor de Thoné-toppers. Maar dat was geen verloren tijd voor de trendsetter uit As. Stilzitten en verveling zijn sowieso al niet aan Jos besteed en daarom maakte hij van die onverwachte periode gebruik om zijn vakmanschap in het totaal weduwschap verder te ontplooien. Resultaat van het vele denkwerk was onder meer dat de duiven verduisterd worden. Maar dat verduisteren verhinderden de duivinnen niet om erg paarlustig te worden. Dat had deze topmelker al snel in de smiezen, en dus zette de prof zich opnieuw aan het denken. Gevolg: bij die vliegduiven werden de betere paarlustige duivinnen opnieuw gekoppeld aan de betere duivers. Vergeet niet dat die klasbakken voor de start van een ‘normaal’ seizoen 1 koppel jonge duiven grootbrengen. Jos: “Nu heb ik van die topduiven extra eieren gekweekt: telkens neem ik bij de leg van het 2de ei de eieren weg om onder te steken bij andere koppels. Een voorbeeld: Tiko (BE18-5025681), winnaar 9de Nationaal Chateauroux (6.387 p.) leverde op die manier 10 jonge duiven op. Tiko is een neef van Rhea (BE18-5025611), winnaar 3de Nationaal Chateauroux (6.387 p.), en Rhea zorgde voor 3 koppels eieren met verschillende duivers. Verder ook 3 koppels jonge duiven uit Bill, 1. Prov. Asduif KBDB HMD 2018 en uit Wulf, 2. Prov., 2. Nat. zone en kleinkind Sachi.

Kwaliteit gegarandeerd. Intussen hebben we hier ook nog extra gekweekt uit Libar, Sua, Fyto (direct uit Fyther, Gaby Vandenabeele) en Sachi, stuk voor stuk bewezen toppers.”
Klik hier voor de pedigree van Rhea.


Klik hier voor de pedigree van Bill.


Bekijk hier de pedigree van Wulf.


Bekijk hier de pedigree van Tiko.