Jos Joosen, Brecht… één der beste fondspelers van ons land wint 1° Internationaal Marseille

De 4° internationale vlucht van het seizoen uit Marseille werd een ‘loodzware’ vlucht, een harde noot om kraken… waarbij geen enkele duif op internationaal vlak de kaap van 1.000 meter haalt als snelheid.

Voorafgaande opmerking

In tegenstelling met wat ons gisteravond laat om 23u15 werd bevestigd door de organisatie is het niet Adam uit Sprimont maar Joosen Jos uit Brecht die 1ste nationaal België wint. Jos Joosen heeft zijn duif aangemeld aan het lokaal om 22u11, 2 minuten later heeft lokaal St. Job gemeld bij Union Antwerpen. Vervolgens is er niet meteen melding gedaan door Union Antwerpen naar CFW, organisator van deze Marseille. Er ligt dus GEEN fout bij Jos Joosen of bij lokaal St. Job die de duif meteen aangemeld hebben. Voor Jos Joosen de 2e internationale overwinning in zijn carrière na zijn internationale Perpignan overwinning in 2006!


Net als voor de nationale Souillac diende men te wachten tot zondag met het lossen van de duiven. Het werd een zonovergoten dag, met quasi geen wolkje aan de lucht… al stond er in het zuiden een wind uit noordelijke sector… en blies er een stevige ‘mistral’ in de Rhônevallei. Sinds vorig jaar is de losplaats van Marseille met bijna 50 Km opgeschoven naar het oosten toe… waardoor de duiven bijna verplicht worden om de Rhônevallei te nemen (sommige Duitse duiven opteren vermoedelijk zelfs voor de Rijnvallei via Zwitserland)… en dat is steeds een loodzware bedoening, zeker als de ‘mistral’ ook nog zijn duit in het zakje doet. De winnaar van vorig jaar, Dr.Hans-Peter Brockamp (dit jaar overigens opnieuw beresterk met 3° + 4° Nationaal Duitsland) stelde toen dat ze beter opnieuw voor de oude losplaats zouden opteren… zodat de duiven niet zouden verplicht worden de Rhônevallei in te gaan… en een iets makkelijker(!?) traject zouden kunnen nemen. Feit is dat door deze verandering die in 2009 werd doorgevoerd, nagenoeg geen enkele duif van het ganse deelnemersveld in ‘rechte lijn’ naar huis toe kan… wat de vlucht extra zwaar maakt! Zeker voor de deelnemers uit de westelijke sector van ons land, wiens duiven ofwel via de Rhônevallei een pak extra kilometers dienen af te leggen vanuit de Ardennen richting thuisfront… ofwel bij de start een ferme omweg dienen te maken richting het westen, om van daaruit in ‘rechte lijn’ huistoe te kunnen! Geen al te ‘gelukkige keuze’ dus… waar de inrichters blijkbaar geen oor naar hebben! Het hoeft hen dan ook niet te verwonderen dat de liefhebbers ‘minder’ duiven gaan inzetten op Marseille… op nationaal vlak werden nog 3.421 duiven ingekorfd (-234 stuks tov 2009), op internationaal vlak nog 10.343 eenheden (toch  kleine 1.500 min als in 2009). Dat de duiven extra kilometers dienen af te malen, en de Rhônevallei het extra lastig maakt zie je meteen aan de behaalde snelheden… die staan in schril contrast met deze van Souillac, waar de duiven 1244 meter halen… op Marseille haalt geen enkele de kaap van 1.000 meter.

Er was heel wat te doen omtrent de internationale winst… die lange tijd op naam stond van Gerard & Muriel Adam uit Sprimont (B). Want de uiteindelijke winst was voor Jos Joosen uit het Antwerpse Brecht… trouwens de enige Antwerpse duif die op de dag van de lossing haar hok bereikte!  Jos klokte zijn duif om 22u09 op één der grootste afstanden van ons land, namelijk 922,495 Km… waarmee zijn duif 992,998 m/min haalt. Jos heeft zoals de reglementen het voorschrijven zijn duif toen gemeld (om 22u11) aan zijn lokaal te St-Job… die het meteen hebben doorgestuurd naar ‘Fondclub Antwerpen’. De verantwoordelijke aldaar… had het inrichtende CFW niet op de hoogte gebracht van de duif van Jos Joosen… een ‘malconversatie’ met grote gevolgen… met niet alleen foute persinformatie tot gevolg… maar vooral het feit dat ze een ochtend later te Sprimont letterlijk met een ‘kater’ zaten! Maar nogmaals… Jos Joosen deed wat hij moest doen, en treft in deze ganse materie geen enkele schuld… en is de meer dan terechte winnaar! Het moet echter wel hard aangekomen zijn bij de familie Adam, toen ze niet alleen ‘internationale’… maar ook nog ‘nationale winst’ in rook zagen opgaan. Zij eindigen nu op plaats 2 voor Patrick Campinne uit Doische op 3 (978 m), Andre & Alex De Rijck uit Heer op 4 974 m), en Oost-Vlaming Luc Bafort uit Temse op plaats 5 (969 m). Opmerkelijk feit toch wel… de duiven van Jos Joosen en Luc Bafort dienden respectievelijk 1u30 en 1u40 langer in de lucht te blijven als de duif op de 2° plaats, en 2u en 2u10 dan de duif op plaats 3… wat hun prestatie des te ‘straffer’ en ‘indrukwekkender’ maakt!

Winnaar Jos Joosen… een nationale fondtopper

Jos Joosen kunnen we stilaan een ‘monument ‘ noemen binnen onze Belgische duivensport! Op fond en grote fond behoort Jos reeds jaren tot de ‘fine fleur’ van ons land. Voor zijn duiven kan het blijkbaar nooit ‘hard’ of ‘zwaar’ genoeg gaan. Kijk eens naar een bondig overzicht van het palmares op nationaal en internationaal vlak dat Jos reeds kan voorleggen, met daarop onder meer…

1° internationaal Perpignan 14.812 d. ‘06
1° nationaal Perpignan
1° nationaal Bordeaux Jaarlingen ‘09
2° nationaal Perpignan
2° nationaal Dax
2° nationaal Orange
3° nationaal Marseille
3° nationaal Pau
3° nationaal Bordeaux
3° internationaal Perpignan
3° internationaal Marseille
4° internationaal Bordeaux
5° internationaal Bordeaux
6° nationaal Bordeaux
7° nationaal Dax
7° nationaal Limoges
7° nationaal La Souterraine


In 2009 lukte hij nog 3 x 1° provinciale overwinningen binnen de 2 weken, met 1° Prov Pau, 1° Prov Bordeaux Jaarse, en 1° Prov Orange. Een ijzersterke stam duiven …

Jos (66 j.) is sinds maart 2008 met pensioen… hij had vroeger een soort dubbel beroep als gerechtsdeskundige (dat hij het langst uitoefende) en inspecteur bij de autocontrole. De eerste aanzet tot de duivensport kwam er in 1976 toen zijn moeder kwam te overlijden, en hij enkele duiven haalde voor zijn vader, die zo plots alleen kwam te zitten … om die zijn zinnen wat te verzetten. Maar vader keek na een tijdje nog amper naar de duiven om, nadat hij een ‘nieuwe liefde’ had gevonden…  zodat Jos dan maar de ‘duivenwinkel’ overnam… hij startte met gekregen duiven van Jos De Feyter (daarin zat de soort Huyskens-Van Riel, van Rhijn-Kloeck, en Roest verwerkt). Jos werd hiermee meteen kampioen op de snelheid, maar zijn ambities reikten al vlug veel verder. Uit deze soorten kwam zijn eerste echt goed ‘kweekkoppel’… dat later, zelfs tot op de dag van vandaag een voorname rol zou vertolken in deze ijzeren stam… de doffer was de ‘Oude Bonga’ (soort van ‘Rhijn-Kloeck’) x ‘Duivin’ uit de lijnen Huyskens-Van Riel! Daaruit kweekte hij niet alleen een echte stervlieger op de halve fond, de Jonge Bonga ’… maar ook één der stamkwekers van het hok, de ‘Bonga’ genaamd (ring B85-6392475)… die ook in de pedigree van de huidige winnaar 1° Int.Nat Marseille een hoofdrol vertolkt (zie verder).  Gekoppeld aan de ‘Sproet-duivin’ (verkregen uit een koppel eieren van de legendarische ‘Sproet’ van Francois Van Aerschot uit Putte-Kapellen)… betekende dit ‘gouden kweekkoppel’ de start van een ‘blitzcarrière’ welke tot op de dag van vandaag nog steeds stand houdt!
Op een  bepaald moment had Jos om en  bij de 50 directe afstammelingen van deze duiven op de hokken vertoeven… dit om maar te illustreren welk een invloed deze duiven op de kolonie Jos Joosen hebben uitgeoefend, en nog uitoefenen… ze zitten verwerkt in quasi 80 à 85% van de huidige duiven! Duiven die vroeger schitterden en uitblonken op de snelheid en halve fond… en die nu momenteel anno 2010 het mooie weer maken op de ‘nationale fond’ en ‘internationale grote fond’… echte ‘all rounders’ pur sang! Af en toe werd voor een ‘scheut’ vers bloed gezorgd… met door de jaren heen enkele duiven van Gaby Vandenabeele, Jac van der Wegen, L.Van Mengsel, Luc Van Coppenolle, Roger Desmet-Matthijs, Stefaan Meremans, Jan Theelen, Hubert De Baene, Marcel Aelbrecht, Van Ouwerkerk-Dekkers, Roger Vereecke en Chris Hebberecht! Trouwens de ‘stervlieger’ van dit moment en ‘topkandidaat’ voor de titel  ‘nationale Asduif Fond KBDB’ van Chris Hebberecht komt een uit een rechtstreekse Jos Joosen-duivin (zus 1° Intnat Perpignan)… dit even ter zijde, maar toch een topreferentie die kan tellen!

-De ‘Marseille’ B05-6306292

Deze 5-jarige ‘donker geschelpte’ doffer met ‘wit tikje’ aan het oog… met een kop die karakter en verbetenheid uitstraalt… met een oog in de kop waarvan ‘oogkenners’ zich in de pollen zouden wrijven… een sterk gepigmenteerd witoog, met kleine pupil en ‘brede verbandscirkel’… is een duif met alles erop en eraan. Een kerel met ‘power’ in lijf en leden… die het nu tot internationaal winnaar uit Marseille heeft geschopt! Zijn pedigree bevat zowat alle ‘kernlijnen’ waarop de huidige kolonie Jos Joosen is gestoeld…

Vader: De ‘Bordeaux’ B00-6032231… die zelf 1° Prov Bordeaux en 4° Intnat Bordeaux won, 1° prijs Cahors enz…  en inteelt naar stambeer ‘Bonga’!
GV: ‘Nestbroer 3° Nat Pau’ B90-6331119… zelf komende uit de ‘Nero 474/88’ x ‘Dochter Bonga 963/86’.
GM: ‘Kleindochter Bonga’ B94-6093575… een dochter van “Zoon Bonga 118/93’ x ‘983-Duivin’ 983/93 Jos Joosen.

Moeder: ‘Kleindochter 3° Intnat Perpignan’ B03-6437325GV: ‘Zoon 3° Intnat Perpignan’ … en dus komende uit de ‘Perpignan I’ B96-6100246 (winnaar 3° Intnat Perpignan 18.385 d. in ’00) x ‘011-Duivin’ B98-6057011GM: ‘Dochter Pau’ B97-6101027… en dochter uit de ‘1° Prov Pau’ B91-6178117 x ‘Het 944’ B93-6135944.De internationale overwinning uit Marseille was niet het allereerste ‘huzarenstukje’ dat deze kerel uit zijn toverhoed tevoorschijn haalde… want hij klapwiekte reeds een indrukwekkende erelijst bij elkaar met:In 2007: 3 x ‘Top-30’ op de kleine fond

In 2008: 3 x ‘Top-20’ op de kleine fond
Dit tegen telkens gemiddeld om en bij de 1.000 duiven!
Enkele hoogtepunten zijn

1°  Prov Orange in 2009 (30 minuten los!), 2° Nat Zone B, en 22° Nat Orange 5.237 d.
11° Prov Montluçon 2.264 d.  ‘06
19° Prov Limoges 2.628 d. ‘06
20° Prov Chateauroux 2.424 d. ‘06
6° Noyon +- 1.000 d. in ‘09
8° Montluçon +- 1.000 d. in ‘08
19° Vierzon +- 1.000 d. in ‘09
76° Bourges +- 500 d. in ‘09
En nu dus de klap op de vuurpeil met
1° Internat Marseille 10.343 d. in ‘10
Nadat hij eerder in 2010 met succes het drieluik ‘Bourges-Montélimar-Orange’ had afgewerkt met
366° Prov Bourges 3.471 d.
78° Prov Montélimar 792 d.
9° Orange...

Meteen de ‘star’ op de vluchten van de ‘Rhône- vallei’!
Jos Joosen had op Marseille 9 duiven ingezet, waarvan er zich 6 klasseren binnen de prijzen… om iets na 9 uur op maandagochtend staken zijn 4 eerst getekenden reeds in de klok! Een prachtprestatie!

‘Keep it simple’!

Het verzorgen en begeleiden van de duiven staat ten huize Jos Joosen volledig in het teken van de fond… en de latere ‘fondcarrière’ van de duiven. Goed 25-tal kweekkoppels en om en bij de 85 à 90 vliegduiven (oude + jaarse) maken de staat van dienst uit … De doffertjes van de 1° ronde gaan mee tot op de nationale vluchten… tot Bourges en Argenton… de duivinnetjes worden op  nest wel nog verder gespeeld op de nationaals tot Gueret (voor de kampioenschappen)… de 2° ronde + 3° ronde gaan tot enkele keren naar Quiévrain, dat is voor Jos meer als voldoende… het is enkel een eerste oefening in oriëntatie. De oude vliegduiven worden steevast midden maart gekoppeld en na enkele dagen broeden vatten zij het weduwschap aan… dit jaar hebben zij voor het eerst in 15 jaar ook aan winterkweek gedaan. Als er zon in de lucht is, trekt Jos eind maart reeds op pad met zijn duiven… hij is er graag vroeg bij, kwestie van niks te moeten forceren … want de duiven moeten toch de nodige voorbereiding (lees: invliegvluchten) hebben… bij slecht weer kan men dan al eens ‘passen’! Het gaat hier vanaf april, meestal van 2 x Quiévrain over Noyon en Angerville richting Vierzon en Bourges… en van daaruit worden de duiven opgesplitst op de vluchten van de nationale fondkalender! In het begin trainen ze enkel 1 x per dag… maar eens Brive in aantocht moeten ze ook ’s morgens trainen… ze gaan er bij het ‘krieken van de dag’ reeds uit… zo leren ze vroeg opstaan ,iets wat hen van pas kan komen op de ‘overnachtvluchten’, lacht Jos!  Voor het vertrek wordt er nooit een duivin getoond, behalve de laatste 2 vluchten… zo kregen de Marseilleduiven een 3-tal minuten hun duivin voor vertrek! Bij thuiskomt krijgen ze wel hun duivin, maar nooit een schotel… allemaal niet nodig zegt Jos, en bijkomend werk!

Ook wordt er gepoogd met enkele duivinnen (een 15 à 16 stuks) op nest… die zo gekoppeld worden, dat ze op een neststand van ongeveer 12 dagen broeden de mand ingaan… volgens de ondervinding van Jos, de neststand die de beste resultaten oplevert! Jos kan rekenen op de hulp van zijn vrouwtje Gerda bij het verzorgen van de duiven… toen hij vroeger nog uit werken ging, stond zij trouwens in voor de verzorging van de duiven bij afwezigheid van Jos!
En medisch? Ho… de deur van een dierenarts zal Jos beslist nooit plat lopen… jaren terug leerde hij van een dierenarts hoe hij zijn duiven kon onderzoeken… sindsdien onderzoekt hij alles zelf met ‘eigen microscoop’! Na elke belangrijke vlucht volgt een controle… en wordt er gehandeld volgens de eigen bevindingen. Voor het seizoen worden de duiven wel vrij gemaakt van trichomonen… en een paar weken voor Brive volgt er kuur voor de ‘kopziekten’… zowat een vast ritueel dat jaar na jaar wordt herhaalt. Voor de rest af en toe een scheut azijn in het drinkwater  (bij de jongen, en bij de vliegduiven enkel buiten het vliegseizoen) of een jodiumproduct ter bevordering van een  natuurlijke gezondheid van de duiven… vroeger werd er veel ‘Aviol’ gebruikt… maar dat was een tijdje uit de handel, en werd toen vervangen door ‘jodaline’… en eens per week vitaminen!  Bij de kweekduiven wordt de drinkpot zelfs gewoon bijgevuld, en nagenoeg nooit gereinigd…  het moet de natuurlijke weerstand van de kweekduiven bevorderen, en hun ‘immuniteit’ tegen de verschillende duivenziektes versterken! Ze staan met volle bak eten, en een 2-tal keer per jaar wordt het hok gereinigd! Omdat ik zo niet al te veel op die hokken moet komen, gebeurd het al eens dat ik deze tijd van het jaar ‘zeep’ nodig heb… om links of rechts een jong te ringen, dat aan het oog ontsprongen is… voegt Jos er nog lachend aan toe! Noem het gerust de ‘succesmethode’ van de ‘eenvoud’!

Jos Joosen is met zijn internationale winst uit Marseille dus aan zijn 2° internationale overwinning uit zijn duivencarrière toe… waarmee hij meteen is toegetreden tot de galerij der ‘aller grootsten’ uit onze sport! Het was reeds langer een publiek geheim dat de kolonie Jos Joosen tot de allerbeste kolonies van ons land behoorde… een gegeven dat nu alleen nog wat kracht werd bij gezet! Proficiat Jos & Gerda… met deze prachtige overwinning! Het zal beslist niet het laatste ‘hoogstandje’ zijn van dit superhok op ‘fond’ en ‘zware fond’!