Jos Joosen (Brecht, BE) glansrijk winnaar 1° Nat. Montélimar tegen 6.713 duiven

Met Jos Joosen wint een ‘big name’ uit de internationale duivensport de eerste klassieker van de Rhônevallei in 2012: de nationale Montélimar. Deze vlucht wordt door onze Waalse sportvrienden ook wel omschreven als ‘le petit Barcelone’, wat wijst op de lastigheidsgraad van deze vlucht.

Door de voorspelde windrichting en de ligging van de losplaats Montélimar in de oostkant van Frankrijk duidden de prognoses voor nationale winst richting de provincies Limburg en Luik. Iets waar het ook lange tijd naar uit zag, tot plots 2 Antwerpse duiven het feestje kwamen verstoren. Dat leverde uiteindelijk nationale winst op voor Jos Joosen uit Brecht, vlak voor Mathieu Jacobs uit Essen die 2e eindigt. De winnende duif van Jos Joosen werd geklokt om precies 17u 04’ 44” op een afstand van 757,634 Km, wat de hoogste snelheid op nationaal vlak liet uitrekenen aan 1252,83 m/min. Een groot contrast met de halvefond- en grotehalvefondwedstrijden eerder op de dag waar snelheden van meer dan 1700 m/min werden gehaald, en de duiven als het ware op de rem dienden te staan om hun hokje niet voorbij te vliegen. Het wijst nogmaals op de hardheid van deze nationale vlucht uit Montélimar, waar de duiven gedurende het eerste deel van hun traject in de Rhônevallei de wind opnieuw pal op de neus hadden staan. Pas nadat ze uit het Rhônedal kwamen, konden ze profiteren van de gunstige rugwind tijdens de laatste kilometers van hun traject huiswaarts toe. Dit is dan vermoedelijk ook de reden waarom de hoogste snelheden op de grootste afstanden terug te vinden zijn.

Jos Joosen stilaan een heel ‘grote meneer’

Inderdaad, want met deze nationale zege uit Montélimar begint de erelijst van Jos Joosen toch wel indrukwekkende vormen aan te nemen. Bekijk maar eens zijn erelijst, en vergelijk:

1° nationaal Montélimar 6.713 d. ’12
1° internationaal Marseille 10.333 d. ’10
1° internationaal Perpignan 14.812 d. ’06
1° nationaal Perpignan
1° nationaal Bordeaux Jaarlingen ’09
2° nationaal Perpignan
2° nationaal Dax
2° nationaal Orange
3° nationaal Marseille
3° nationaal Pau
3° nationaal Bordeaux
3° internationaal Perpignan
3° internationaal Marseille
4° internationaal Bordeaux
5° internationaal Bordeaux
6° nationaal Bordeaux
7° nationaal Dax
7° nationaal Limoges
7° nationaal La Souterraine

Dat kan tellen! Met deze lijst behoort Jos Joosen zeker en vast tot de beste fondspelers van ons land, en mag hij plaatsnemen in de galerij der allergrootsten in onze sport. Eerder waren er ook al een pak ‘provinciale overwinningen’, onder meer uit Argenton, Cahors, Marseille, Pau, Perpignan, Dax, Beziers, Bordeaux, Orange, Gueret (in 2011 met de Jonge!). Een erelijst die jaar na jaar blijft aandikken… geen mens die weet waar dit succesverhaal ooit gaat eindigen? Weet dat de 1° Nat Asduif Fond KBDB 2010, de magic ‘Ike’ van Chris Hebberecht, ook al uit een rechtstreekse Jos Joosen-duivin afstamt (zus 1° Nat. Perpignan)… Dit om maar te zeggen dat Jos Joosen niet zomaar de eerste de beste is.

Jos (68 jaar) hing maart 2008 zijn werkplunje aan de haak en ging met pensioen… nadat hij vroeger een soort van dubbel beroep uitoefende als gerechtsdeskundige (dat hij het langste deed) en inspecteur bij de autocontrole. Vanaf dan ging alle aandacht naar de duiven en zijn grote passie: de vluchten van de nationale fond, en vooral grote fond. Door een aaneenschakeling van successen de voorbije seizoenen werd de methode, die door Jos en vrouwtje Gerda wordt gehanteerd, reeds in het lang en het breed uitgesmeerd in meerdere reportages. Wie de methode van Jos en Gerda nog eens wil nalezen, kan dit doen door hier te klikken.

Zoals u daar nog eens kan nalezen, of reeds wist: Jos Joosen beoefent een soort duivensport zonder veel franjes. Belangrijke schakel in het succesverhaal is zeker en vast de stamopbouw en de hoofdrol die daarin wordt opgeëist door die fenomenale ‘Bonga-lijn’. Vandaar dat we dit nog even in het kort willen schetsen.

De eerste aanzet tot de duivensport kwam er in 1976 toen zijn moeder kwam te overlijden, en hij enkele duiven haalde voor zijn vader, die zo plots alleen kwam te zitten … om die zijn zinnen wat te verzetten. Maar vader keek na een tijdje nog amper naar de duiven om, nadat hij een ‘nieuwe liefde’ had gevonden en naar Nederland verhuisde…  zodat Jos dan maar de ‘duivenwinkel’ overnam… hij startte met gekregen duiven van Albert Frencken (daarin zat de soort Huyskens-Van Riel, Van Rhijn-Kloeck, en Roest verwerkt). Jos werd hiermee meteen kampioen op de snelheid, maar zijn ambities reikten al vlug veel verder. Uit deze soorten kwam zijn eerste echt goed ‘kweekkoppel’… dat later, zelfs tot op de dag van vandaag een voorname rol zou vertolken in deze ijzeren stam… de doffer was de ‘Oude Bonga’  BE75-6166530 (soort van Huyskens-Van Riel  x ‘Van Rhijn-Kloeck’) x ‘Duivin’ uit de lijnen Huyskens-Van Riel! Daaruit kweekte hij niet alleen een echte stervlieger op de halve fond, de 'Jonge Bonga’… die later ook één der stamkwekers werd van het hok, en tot de ‘Bonga’ werd omgedoopt (ring BE85-6392475)… die zowel in de pedigree van de winnaar 1° Int.Nat Marseille 2010, als deze van de huidige winnaar Montélimar 2012 een hoofdrol vertolkt (zie verder).  Gekoppeld aan de ‘Sproet-duivin’ (verkregen uit een koppel eieren van de legendarische ‘Sproet’ van Van Oirschot uit Putte-Kapellen)… betekende dit ‘gouden kweekkoppel’ de start van een ‘blitzcarrière’ welke tot op de dag van vandaag nog steeds stand houdt!

Op een  bepaald moment had Jos om en  bij de 50 directe afstammelingen van deze duiven op de hokken vertoeven… dit om maar te illustreren welk een invloed deze duiven op de kolonie Jos Joosen hebben uitgeoefend, en nog uitoefenen… ze zitten verwerkt in quasi 80 à 85% van de huidige duiven! Duiven die vroeger schitterden en uitblonken op de snelheid en halve fond… en die nu momenteel anno 2012 het mooie weer maken op de ‘nationale fond’ en ‘internationale grote fond’… echte ‘all rounders’ pur sang! Af en toe werd voor een ‘scheut’ vers bloed gezorgd… met door de jaren heen enkele duiven van Gaby Vandenabeele, Jac van der Wegen, L.Van Mengsel, Luc Van Coppenolle, Roger Desmet-Matthijs, Stefaan Meremans, Jan Theelen, Hubert De Baene, Marcel Aelbrecht, Van Ouwerkerk-Dekkers, Roger Vereecke en Chris Hebberecht!

De winnaar 1° Nat. Montélimar

Is een 2-jarige doffer met ring BE10-6217260, welke als 6e getekende de mand inging voor deze Montélimar. Als jonge duif won hij reeds meerdere prijzen tot op Argenton Nationaal… als jaarling won hij ook reeds een vroege prijs uit Bourges, om dan nu een eerste staaltje van zijn grote vliegkunst te laten bewonderen, en meteen pal in de roos te mikken uit Montélimar.

Vader: BE07-6140215 ‘Broer 1° Intnat Perpignan’…broer van de 1° Intnat Perpignan 2006, en een kleinzoon van stamkweker ‘Bonga’ (uit ‘Zoon Bonga BE97-6101055 x ‘Moeder 1° Intnat Perpignan  BE02-6051523). Deze ‘Zoon Bonga’ kwam dus uit stamvader ‘Bonga 475/85’ x ‘Dochter 1° Prov Bourges 716/89’, stuk voor stuk duiven met winnaarsbloed in de aderen.

Moeder: BE09-6240841 ‘Dochter 161’… dochter van de stervlieger ‘De Orange 161’ BE04-6208161, winnaar 28° Nat  Orange 4.587 d., 26° Nat Orange 6.035 d., 96° Nat Narbonne 6.033 d. (zelf een zoon uit de 7° Nat  Limoges, de ‘Limoges 121/95’… zelf kleinzoon van de ‘Bonga’ x ‘Sproet-duivin’) x ‘De 618-duivin’ BE02-6051618 (dochter van de ‘Superduif 191/95’).

Jos Joosen had in totaal 10 duiven ingezet voor Montélimar, en lukte volgende prestatie:

Lokaal 144 oude: 1-3-4-10-14-20… (8/10)
Prov.  699 oude: 1-38-48-72-101-125-157-231 (8/10)
Nat. 6.713 oude: 1… enz.

Eerder op de dag bewees de ploeg jaarlingen uit Chateauroux dat de Jos Joosen-duiven ook met de besten meekunnen vanaf de grote halve fond:

Chateauroux 426 jaarse: 8-14-18-22-23-24-26-39-42…
(en 20/39 tot op provinciaal vlak).

Uiterlijke kenmerken aan een duif of stambomen zeggen hem weinig of niets. "Hier is altijd geselecteerd op prestaties," zeg Jos onomwonden. "Ik ga u zelfs meer zeggen: mijn duiven mochten altijd vrij paren toen ik ze samen zette… al geef ik grif toe door het geluk een serieus handje geholpen te zijn door de enorme erfkracht en prestatievermogen van de Bonga-familie…" Toch wel de succeslijn bij uitstek, en kern van die ijzersterke basis van de kolonie Jos Joosen. De duiven die hem internationale roem hebben bezorgd en hem in staat stelden om uit te groeien tot één van de toonaangevende fondhokken van ons land! Proficiat!