Jos & Jan Loobuyck (Aalter, BE) verliezen ‘nationale zege’ door die duivelse controlegummi!

Nationale winst in de broekzak hebben, maar ze dan door eigen vergetelheid en fout alsnog verspelen… het overkwam Jos & Jan Loobuyck uit het Oost-Vlaamse Aalter.

Wat was er in feite juist aan de hand? Wel De familie Loobuyck had er reeds een drukke duivennamiddag opzitten. Eerst waren er de vlotte aankomsten uit Argenton, de klokken die dienden binnen gebracht in het lokaal, en de jongen die werden ingekorfd op Clermont. De duiven van Bordeaux… dat was iets voor later op de avond, dus ging vader Jos (77 j.) de Argentonduiven vlug nog een lauw bad geven, terwijl zoon Jan nog even naar huis een  hapje ging eten, zodat ze ’s avonds rustig de duiven van Bordeaux konden opwachten. Terwijl de mannen even bezig (of afwezig) waren, hield moeder Loobuyck de wacht. Om precies 19u07 zag ze een duif als een schicht de valplank opduiken… waarop ze meteen Jos verwittigde. Ze hadden totaal nog geen duiven verwacht… dus wist Jos dat dit een heel vroege duif moest zijn. Enigszins verrast en met licht knikkende knieën… haastte Jos zich met pen en papier naar het hok om de (controle) gummiring te noteren, die hij overigens zo kon aflezen zonder hem van de poot te moeten doen. De duif werd daarop meteen aangemeld naar het inkorfbureel Eeklo, waar ze de 1e telefonische melding hadden… waarop Jos meteen zoon Jan verwittigde, die hun duif op de aanmeldingen bij PIPA plaatste.

Van een verrassing gesproken… ze waren aan de Weibroekdreef te Aalter duidelijk even van hun melk door dit voorval, zeker toen ook nog bleek dat hun duif op dat moment de snelste Belgische duif was die gemeld stond op het internet! Enigszins van de eerste emotie bekomen viel toen pas bij Jos zijn frank (of euro) dat hij verdomd vergeten was om die gummi van de poot te trekken en te klokken… wat nu pas 17 minuten na de elektronische kloktijd gebeurde! Met het gekende gevolg… weg ‘nationale winst’!

Nadat ze eerder in 1998 reeds dubbele nationale winst uit Périgueux boekten (bij zowel oude als 2-jaarse), in 2001 op nauwelijks 2 seconden van de winnaar op een 2e stek ‘internationaal’ Marseille strandden… kon deze nationale zege een  nieuwe triomf geweest zijn voor de Loobuyckkolonie! Niet dus…  en niet voor het eerst dat ze een belangrijke zege mislopen door die verdomde ‘controlegummi’, want 2 jaar terug verspeelden ze ook de provinciale zege uit Montauban, toen hun duif hen zat op te wachten, wanneer ze van het lokaal thuis kwamen waar de klokken van de provinciale Poitiers werden binnen gedaan. Ook toen konden ze hun controlegummi niet tijdig meer klokken (volgens de reglementen KBDB), en ging de provinciale winst naar Chris Hebberecht.

 

De ‘Bordeaux’

Nu… dit voorval doet uiteraard niets af van de prestatie die hun duif geleverd heeft, al zal hij de rest van zijn leven slechts als ‘morele winnaar’ Bordeaux kunnen omschreven worden. Zijn erelijst tot op heden ziet er als volgt uit:

-De ‘Bordeaux’ B07-4214274

De hoogtepunten uit zijn erelijst zijn

’11 Bordeaux reg  188 d. 1
’08 Blois Prov  1.334 d. 2
’08 Chateauroux  243 d. 19
’08 Limoges Nat 16.012 d. 1554
’09 Chateauroux  329 d. 30
’10 Chateauroux  559 d. 33
’10 Souillac    412 d. 37

Voor zijn volledig palmares:  klik hier

 

Hij is bovendien de eigen nestbroer van die andere Loobuycktopper, de ‘Brecht’ die zelf 20e Prov Asduif Fond KBDB Oost-Vl 2009 werd, hij won o.a.

’08 Chateauroux  184 d. 3
’08 Limoges Nat 16.012 d. 1486
’09 Vierzon    330 d. 8
’09 Cahors Nat  7.347 d. 59
’09 Narbonne Nat 7.156 d. 130... enz

 

In zijn pedigree zien we dat hij rechtstreeks afstamt uit de lijn van de 1° Nat Perigueux in gekruist met duiven van Chris Hebberecht (klik hier voor de volledige pedigree)!

Dat ze te Aalter reeds meer dan een nachtje wakker zullen gelegen hebben van dit voorval, is meer dan begrijpelijk. Nationale winst is immers niet iets dat zomaar wekelijks voor het grijpen ligt…