Jos en Jan Loobuyck (Aalter, BE) winnen 1e Nationaal Montauban

De nationaal gerenommeerde kolonie van vader Jos en zoon Jan Loobuyck wint de nationale fondklassieker uit Montauban aan een gemiddelde snelheid van 1088 m/min met hun eerste getekende. De vlucht kende een uitermate moeizaam verloop.

Het weer blijft onze duivensport in een wurggreep houden. Nooit eerder was het voorjaar zo nat en kregen we met zoveel wisselvalligheid te maken. Dat heeft zijn weerslag op de vluchten, de lossingen en het vluchtverloop. Hoe groter de afstand, hoe moeilijker de omstandigheden. Zeker als een volledig droge dag de jongste tijd veeleer uitzondering dan regel is. Het weekend van 18-19 juni verliep opnieuw allesbehalve vlekkeloos. Montluçon verliep veeleer moeizaam, Pau had vrij vlotte aankomsten.

Montauban daarentegen leek meer op de processie van Echternach en is naar huis gestrompeld. Het liep voor geen meter. Slechts een 72-tal van de 4.327 deelnemende oude duiven bereikten zondag op de dag van de lossing het hok. Nauwelijks 25 duiven halen de kaap van 1000 m/min als gemiddelde snelheid. Op maandag viel de regen in het westen reeds bij het krieken van de dag met bakken uit de lucht, later volgde de rest van het land. Het zorgde voor ultratrage aankomsten op maandag, waarbij op maandagavond naar schatting bijna de helft van de deelnemende duiven nog niet thuis was geraakt.
De enige verklaring voor dit zeer traag tot rampzalig verloop van de vlucht is, gezien de gunstige omstandigheden op de vluchtlijn de rest van de zondag, dat bewijst het vlotte verloop van Pau trouwens, wellicht een slechte start. Een monument op de fond als Montauban verdient inderdaad beter.

Jos en Jan Loobuyck winnen Montauban nationaal

De nationale winnaar werd geklokt door het vader-zoonduo Jos en Jan Loobuyck uit Aalter. Ze klokten hun winnende duif,  meteen ook hun eerste getekende, om 20u46’44” op een afstand van 791,261 km, wat een gemiddelde snelheid van 1088 m/min liet uitrekenen.

Jos en Jan hadden drie duiven ingezet voor Montauban en winnen twee prijzen. Hun tweede getekende ontbrak op maandagavond nog steeds op het appel. Hun prijzen:

Montauban lokaal   216 oude: 1-10 (2/3)
     nationaal 4.327 oude: 1-166 (2/3)

De familie Loobuyck omvat in feite drie generaties duivenliefhebbers, beginnend met vader Jozef (Jos voor de vrienden), zoon Jan en kleinzoon Jens. De twintig koppels kweekduiven vinden hun onderkomen bij Jan in Bellem, deelgemeente van Aalter. De vliegduiven, dat zijn een 100-tal jongen en een 65-tal weduwnaars, vertoeven op de ouderlijke hokken bij Jos in Aalter, waar reeds een aardig stukje duivengeschiedenis werd geschreven. Zo boekten ze reeds dubbele nationale winst uit Perigueux in 1998, strandden ze op nauwelijks twee seconden van internationale winst uit Marseille in 2001 en zijn ze de morele nationale winnaars uit Bordeaux 2011 (controlegummi te laat geklokt). Doe daar nog enkele provinciale overwinningen bovenop, naast mooi titelgewin op provinciaal en zelfs nationaal vlak. Het geeft aan dat we hier niet met de eerste de beste fondkolonie te maken hebben, maar met een gevestigde waarde die ruim twintig jaar meedraait aan de top van het nationale fondgebeuren.

Met de oude duiven concentreren ze zich volledig op de nationale vluchten boven de 600 km, met een voorkeur voor de dagfond (lees: 600 tot 800 km). De nationale vluchten van de grote halve fond aanzien ze in Aalter als ideaal voor de jaarlingen om ervaring op te doen. Stapsgewijs de stiel aanleren. Het eindexamen volgt op de fondvluchten uit Limoges, Jarnac, Brive of Tulle. Al blijven ze hier een voorzichtige toon hanteren, uit vrees de jaarlingen kapot te spelen of hun carrière als oude duif te hypothekeren. De jonge doffertjes vliegen normaal enkele vluchtjes van de kleine halve fond. Het was de bedoeling om dit jaar opnieuw enkele jonge duivinnen op de nationale vluchten uit te testen, al kan een gebrekkige voorbereiding door het slechte weer nog roet in het eten gooien.  

De weduwnaars mogen in het voorjaar een tiental dagen broeden. Eind maart of begin april komen ze nog eens enkele dagen samen bij het opleren, maar mogen dan niet meer broeden. Bij aanvang worden de oude duiven zoveel mogelijk hok per hok gespeeld. Eens de fond in volle zwier is dat niet vol te houden omdat de duiven dan opgesplitst worden in kleinere groepjes om de volledige kalender te kunnen afwerken. Alles hangt af van de staat van frisheid bij thuiskomst en hoe snel de duiven recupereren. De duiven krijgen zeker voldoende rust tussen twee nationale vluchten in. De fondvliegers werken ieder drie, uitzonderlijk vier, fondvluchten af terwijl de kleppers voor de zware fond normaal twee internationale vluchten onder de vleugels geschoven krijgen.

Qua voeding volgt men de fondschema's van de firma Dhoca uit Deinze (met de Dhoca-mengelingen) terwijl medisch advies wordt ingewonnen bij Dr. Ruben Lanckriet, al probeert men het gebruik van medicatie tot een minimum te beperken. Enkel op advies en indien noodzakelijk. 

De supergetalenteerde Jan wint

Hun winnende duif noemt de Jan. Een supergetalenteerde tweejaarse fondvlieger die vorig jaar als jaarling drie nationale fondvluchten onder de vleugels geschoven kreeg (Limoges, Brive en Tulle) waarop hij zich telkens wist te klasseren. In de aanloop naar zijn nationale stuntzege was hij dit jaar al top uit Vierzon en Limoges.-Jan BE14-4198064

 1e Nat. Montauban  4.327 d. ’16 
 13e Zone A Brive   3.405 d. ’15
 78e Nat. Brive    9.049 d. ’15
200e Prov. Limoges II 1.779 d. ’15
208e Prov. Vierzon   5.825 d. ’16
986e Nat. Limoges I  13.493 d. ’16
652e Zone A Tulle   3.358 d. ’15

De ouders vormen een echt topkweekkoppel.

Vader: Fonne BE05-4071032
Zelf 1e lokaal en 40e Nationaal Narbonne 6.801 d. en afkomstig van dorpsgenoot wijlen Alfons Hoste.
Moeder: Dochter Vechter BE09-4101722
Een superkweekster uit de eigen oude stam. Ze is een kleindochter van de dubbele winnaar 1e Nationaal Perigueux 6.901 duiven in 1998 terwijl haar moeder een halfzus is (zelfde moeder) van Warrior, 1e Nationale Asduif Fond KBDB 2015 bij Team De Jaeger Freddy. Edel bloed!
Bekijk de volledige pedigree van de Jan.

Normaal krijgen de fondvliegers nooit hun duivin te zien voor vertrek. Dit keer deed Jos het uitzonderlijk wel voor zijn drie Montaubanvliegers. Of dat de ultieme motivatie betekende voor nationale winst? Het kan. Wie zal het zeggen? Aan de ganse familie Loobuyck een dikke proficiat met deze nieuwe nationale triomf. Klasse!