Jos en Jan Loobuyck (Aalter, BE) werden 1e Prov. Kampioen Fond KBDB Oost-Vlaanderen in 2014

Met weinig duiven in de mand er op iedere nationale fondvlucht staan. Niet evident. Jos en Jan Loobuyck bewijzen dat het kan, met een titel van Provinciaal Fondkampioen als bekroning van een ijzersterk vliegseizoen 2014.


Jan, Jos en Jens Loobuyck

De familie Loobuyck is een rijke familie aan duivenliefhebbers. De duivenmicrobe gaat er zonder onderbreking over van vader Jos op zoon Jan en kleinzoon Jens. Jos was vroeger tewerkgesteld als laborant bij de firma Bekaert te Zwevegem. Toen de Bekaert-groep een vestiging opende te Aalter verhuisde Jos mee naar de nieuwe fabriek, en kwam hij zich in 1966 in zijn huidige woonst vestigen te Aalter. Al vlug vlogen er duiven rond het erf. Aanvankelijk werd gespeeld op de snelheid en kleine halve fond. In 1980 werd het geweer van schouder veranderd, en werd het vizier op de fond gericht. De successen zijn navenant. Op hun erelijst prijken nationale winst uit Perigueux in 1998, een 2e Internat Marseille (winst gemist op amper 2 secondes), 2e Nat Bourges… naast een waslijst overwinningen op lokaal en provinciaal vlak, en dichte ereplaatsen nationaal. In 2011 verloren ze de nationale zege uit Bordeaux toen Jos in alle commotie rond de winnaar die er veel vroeger was dan verwacht, zijn controlegummi vergat te klokken. Dat gebeurde pas 17 minuten later… dus, weg nationale winst (de duif eindigde toen 1e lokaal, 2e prov en 5e Nationaal). Het kan verkeren… Ook dat is duivensport, maar dan wel langs de keerzijde van de medaille. Het belette de familie Loobuyck niet om op hun elan door te gaan, en met een klein getal duiven grootse prestaties neer te zetten.

Beresterk seizoen 2014

Het fondseizoen 2014 werd er opnieuw één om in te kaderen. Het prijzenpercentage dat werd behaald op de nationale vluchten is bijzonder hoog, evenals het aantal kopprijzen. Steeds met de kleine mand op pad, maar huistoe kerend met een rijkgevulde korf aan topprijzen. Het is voor weinig liefhebbers onder het duivengild weggelegd. Een korte samenvatting:

1.Prov Kampioen Fond KBDB Oost-Vl 2014
1. Prov Limoges 1.943 oude
3. Prov Grote Fondprijs KBDB Oost-Vl 2014
6. Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding 2014
7. All-round Champion Belgische Verstandhouding 2014
7. Criterium der Azen Belgische Verstandhouding 2014
10. Prov Asduif Fond KBDB Oost-Vl 2014
13. Nat. Kampioen Fond KBDB 2014

Bekijk hier de volledige lijst met kampioenschappen.

Alles behalve met de massa

De kolonie van Jos & Jan is een eerder kleine tot middelgrote kolonie volgens fondnormen. Een 20-tal kweekkoppels - die bij zoon Jan gehuisvest zijn - ongeveer een 40-tal weduwnaars (jaarlingen inbegrpen) en een 80-tal jonge duiven vormen  het ganse bestand. Daarmee wordt nagenoeg de ganse nationale fondkalender afgewerkt.

De jonge duiven worden degelijk geleerd en vliegen minstens 1 tot 2 vluchten boven Parijs. Vroeger trok men ook met enkele duiven door richting nationale vluchten, maar dit is de jongste seizoenen niet meteen meer aan de orde. De doffertjes worden eerder gespaard met het oog op een latere fondcarrière.

De weduwnaars doffers worden er op klassiek weduwschap gespeeld. Ze doen niet aan winterkweek, integendeel. Eén broedperiode van een 10-tal dagen volstaat om het weduwschap aan te vatten, dit met het oog op het uitstellen van de pennenrui. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten vliegen de duiven dan 2 x Arras, 2 x Clermont, Fontenay en Vierzon. Hiermee moeten ze klaar zijn voor de nationale Limoges of de eerste nationale fondvlucht van het seizoen. Vanaf dan worden de duiven opgesplitst en verdeeld over de verschillende (inter)nationale vluchten.

Qua voeding stelt men vertrouwen in de Dhoca-mengelingen: met de klemtoon op de ‘race’ (vliegmengeling) en de ‘energie’. Daar wordt naar de inkorving toe nog extra cribsmaïs, snoepzaad en pindanootjes aan toegevoegd. Op het hok staat ook altijd vitamineral, grit, en roodsteen ter beschikking, terwijl aan het drinkwater Naturaline, look, appelazijn worden toegevoegd ter ondersteuning van de natuurlijke gezondheid. Op medisch vlak wordt getracht de medicijnenkast zoveel mogelijk dicht te laten. Een eenvoudige aanpak en benadering van het fondspel, dat aan de basis ligt van jarenlang sterk spel tot op de zware fondvluchten.

Bekijk hier de prestatielijst uit 2014.

De toppers van  het hok

Op de vlieghokken van Jos en Jan is enkel plaats voor echte toppers. Plaatsgebrek en een scherp mes doen er al jaren hun werk in de keiharde selectie. Gewone prijsvliegers vervliegen uw centen, voor dergelijke exemplaren is hier geen plaats, aldus Jos. Een filosofie waar geen duimbreed van afgeweken wordt, en de basis vormt voor fantastische successen op de fond en zware fond. We zetten even de 4 hoofdrolspelers uit 2014 op een rij, hun palmares kan u aflezen op de foto:


Bunga Bordeaux BE12-4153467: 10e Prov Asduif Fond KBDB 2014 Oost-Vl


Jens Favoriet BE11-4078440: 11e Nat Asduif Grote Fond KBDB 2014 (pedigree)


Slimmen BE12-4153458: winnaar 1e Prov Limoges 1.943 d in 2014 (pedigree)


Barca Fonne BE11-4078088: top op Barcelona in 2014 en 2015

Niet alleen op eigen hok presteren de Loobuyck-duiven superieur. Tal van sportgenoten lukken geweldig met hun duiven. Zo kocht Serge Dhondt uit Deinze op de verkoop van kleinzoon Jens Loobuyck superduivin Vaillant… een dochter van supercrack Fantoom. Gekoppeld aan sterkweker Bounty van John Meurysse werd zij moeder van een fantastische reeks crackduiven tot op de nationale fond. Met voorop fantast Dieudonné. Die presteerde als volgt:

-Dieudonné BE12-3127103

2. Nationale Asduif Fond KBDB 2014
’14 Brive     Nat.  5.287 d. 8   (0.1513)
’14 Limoges I Nat. 18.390 d. 53  (0.2882)
’14 Cahors    Nat.  7.140 d. 26  (0.3641)

Loobuyckduiven, echte winnaars op de fond… gewoon een klasse apart.