Jos en Jan Loobuyck (Aalter, BE) als gevestigde waarden op de fond aan de start van het fondseizoen 2013

Op 1 juni staat de start van het nationale fondgebeuren op de kalender, met Limoges als openingsklassieker. In dat kader bezochten we een gevestigde waarde op de fond, de kolonie van Jos en Jan Loobuyck en peilden even naar hun voorbereiding en aanpak van het fondseizoen 2013.

De familie Loobuyck omvat 3 generaties duivenliefhebbers, beginnend met vader Jozef (Jos voor de vrienden), zoon Jan en kleinzoon Jens. Jens was op eigen benen actief thuis te Bellem, maar zit nu in een volle opleiding tot piloot, waardoor hij meestal enkele weken van huis weg is (momenteel volgt hij opleiding helikopterpiloot en vertoefd in Dax)en de duivensport noodgedwongen op een laag pitje kwam te staan. De weekends dat hij thuis is, vertoefd hij als uitlaatklep graag op het duivenhok. Vandaar dat vader Jan er opnieuw een hokje met een 18-tal duivinnen (allen zomerjongen 2012) opstartte, zodat Jens zich toch met zijn geliefkoosde hobby kan bezig houden als hij thuis vertoefd. Zo slaat men ook 2 vliegen in 1 klap, en ontdekt men ook waardevolle duivinnetjes voor de kweek.

Jan is zelf actief in tandem met vader Jos op de ouderlijke hokken te Aalter, waar reeds een aardig stukje duivengeschiedenis werd geschreven. Zo boekten ze reeds dubbele nationale winst uit Perigueux in 1998, strandden ze op nauwelijks 2 seconden van internationale winst uit Marseille in 2001, en zijn ze de morele nationale winnaars uit Bordeaux 2011 (controlegummi te laat geklokt). Doe daar nog enkele provinciale overwinningen bovenop, naast mooi titelgewin (al schrijven ze zich enkel in voor betalende kampioenschappen op lokaal vlak), en u beseft dat we hier niet zomaar bij de eerste de beste fondkolonie op bezoek waren, maar bij een gevestigde waarde die ruim 20 jaar meedraait aan de top van het fondgebeuren. Superieur spel op de fondvluchten dat zich jaar na jaar vertaald in prachtige resultaten en titelgewin. Het vorige fondseizoen 2012 zette dit andermaal dik in de verf met als voornaamste titels:

1° Fond Vriendenkring Meetjesland (met 1°+2° getekende)
1° Zware Halve Fond Jaarse lokaal Aalter-Brug
1° Algemeen Kampioen Grote Fond ‘Cureghem Centrer Award’ Fondclub Eeklo.
2° Fond Oude Fondclub Eeklo
2° Marathon Oude Fondclub Eeklo
3° Marathon Jaarse Fondclub Eeklo
7° Kampioen Cureghem Centre (gratis kampioenschappen)
12° Prov Asduif Fond KBDB Oost-Vlaanderen
20° Algemeen Kampioen 2012 Belgische Verstandhouding-Entente Belge

Wat brengt 2013?

De voorbereiding zit er op voor de fondliefhebbers, komende woensdag gaan de duiven de mand in voor de eerste fondklassieker van het seizoen, met name de nationale vlucht vanuit Limoges. Al zal iedereen een stuk met gemengde gevoelens terugkijken op zijn voorbereiding, met het weerbeeld als grootste spelbreker. Ook voor de familie Loobuyck is het bang afwachten wat 2013 brengen zal. Op de eerste vlucht van 2013 vanuit Arras werd meteen de 1e prijs binnen gehaald, de doffers maakten toen jacht op hun duivin, na enkele dagen herkoppeling. Voor de rest verliep de voorbereiding normaal, zonder echte uitschieters. Pas vanaf Limoges wordt het echt ‘menens’!

Op de kweekhokken vertoeven 12 koppels kweekduiven, waarvan het grootste deel uit de eigen oude stam, met directe kinderen uit de 1° Nat Perigueux, de Pursang, en de Vechter, eigen toppers zoals de Keikop en de Bordeaux… aangevuld met een 5-tal duiven van Chris Hebberecht, en duiven van R & X.Verstraete, Hendrik Mortier, en de winnaar 1° Narbonne van gouwgenoot Alfons Hoste. Daaruit werd een vliegploeg geformeerd van 21 oude doffers en 22 jaarlingen (in 2012 opgeleerd tot Orleans) welke op klassiek weduwschap worden gespeeld. Momenteel zitten er nog een 50-tal jongen die moeten instaan voor de toekomst. Het accent ligt er steevast op de nationale vluchten, de rest is ondergeschikt of wordt aanzien als voorbereiding naar… Gezien de nationale kalender voor 2013 volledig werd omgevormd en vernieuwd, komen er nu een pak extra nationale vluchten bovenop. Een vrij zwaar programma, zingen Jos en Jan in koor, waardoor ze hun duiven zullen onder verdelen in verschillende ploegen. Met de oude duiven concentreren ze zich volledig op de nationale vluchten boven de 600 Km (met een voorkeur voor de dagfond, lees: 600 tot 800 Km), terwijl ze de ‘nieuwe nationaals’ op de grote halve fond als ideaal voor de jaarlingen omschrijven, al blijven ze hier een voorzichtige toon hanteren, en willen ze afwachten hoe de jaarlingen die nieuwe reeks nationale vluchten verteren, uit vrees hen kapot te spelen of hun carrière als oude duif te hypothekeren.

Bij aanvang opteren zo zoveel mogelijk om de duiven hok per hok te spelen, maar eens de fond in volle zwier is dit niet vol te houden, omdat de duiven dan opgesplitst worden in kleinere groepjes om de volledige kalender te kunnen afwerken. Alles hangt af van de staat van frisheid bij thuiskomst, en hoe snel de duiven recupereren. De duiven krijgen zeker voldoende rust tussen 2 nationale vluchten in. De fondvliegers werken ieder 3, uitzonderlijk 4 fondvluchten af, terwijl de kleppers voor de zware fond normaal 2 internationale vluchten onder de vleugels geschoven krijgen.

De aanpak na het vluchtseizoen 2013 tot op heden

Hun jonge doffers werden in augustus reeds naar het vlieghok voor de oude duiven over gewend. Ze mochten daar naar willekeur nog een jong groot brengen. In het najaar van 2012 kregen de duiven een kuur tegen paratyfus, gevolgd door een dubbele enting. Rond Lichtmis werden alle vliegduiven gekoppeld voor een broedbeurt van goed 10 dagen. De eieren van de betere vliegers werden uitgebroed door de duivinnen thuis bij Jan en Jens, welke gelijktijdig werden gekoppeld. Hierna kregen de vliegduiven de verplichte enting tegen paramyxo, maar ook tegen pokken. Omdat ze enkele jaren terug in volle seizoen met pokken af te rekenen kregen bij hun vliegduiven, doen ze dit nu telkenjare preventief… het verhaal van de ezel en de steen indachtig. Net voor het seizoen kwamen de vliegduiven dan nog eens een 5-tal dagen samen waarin ze in een 3-tal stappen werden opgeleerd. Door het koude weer dat tot bijna midden april aanhield diende het opleerprogramma drastisch aangepast en ingekort te worden. Daarom werd de leervlucht uit Moeskroen gewoon over geslagen, en gingen de vliegduiven meteen richting Arras.

Tot de kleine halve fond krijgen ze voor vertrek hun duivin even te zien, bij thuiskomst blijven ze dan ongeveer een uurtje samen. Eens de vluchten met 2 of meer nachten mand op de agenda, krijgen ze enkel nog bij thuiskomst hun duivin te zien, de duurtijd varieert met de zwaarte van de vlucht. Ook de eventuele thuisblijvers op het hok krijgen dan hun wederhelft even te zien. Bij de familie Loobuyck is men er van overtuigd dat de territoriumdrang bij fondduiven de sterkste factor van motivatie is (belangrijker dan de duivin), vandaar dat op het eind van het seizoen er extra rustplankjes worden geplaatst om deze territoriumdrang nog aan te scherpen. Ook hun dubbele winnaar 1° Nat. Perigueux vond hierin een extra motivatie voor zijn stunt!

Vooral de frisheid bij thuiskomst is een belangrijk item waar rekening mee gehouden wordt bij de selectie van de duiven. Duiven die hun vleugels laten hangen bij thuiskomst of waarvan de spieren weg zijn, komen er meteen op een slecht blaadje te staan. Duiven die fris thuiskomen en snel recupereren van hun geleverde inspanningen zijn een pure noodzaak om te schitteren op de fond, en om het enkele jaren vol te houden op de fond! Een aangepaste voeding en supplementen, en een verantwoorde medische begeleiding moeten hiertoe bijdragen. Zo zijn ze zeer attent wanneer de duiven op de provinciale vluchten van de grote halve fond meegaan, en een 2-tal dagen in de manden op karton vertoeven, door hen bij thuiskomst een verplicht bad te geven, en hun pootjes goed te wassen of reinigen. Zowel bij inkorving als bij thuiskomst wordt een ontsmettingsdruppel in ieder oog toegediend. Wanneer die bij inkorving niet meteen wegtrekt, blijft de duif meestal thuis, omdat men dan concludeert dat de kop niet volledig zuiver is. Bij thuiskomst van vluchten met 2 nachten mand of meer, worden ze ontsmet met BS van Belgica De Weerd. Wanneer slechts enkele duiven van een hok meegaan worden die behandeld met een individueel pilletje.

De toppers van het hok

Op de vlieghokken van Jos en Jan Loobuyck zit een schat aan knap vliegmateriaal verzameld. We selecteerden er voor u enkele van de toonaangevende figuren en aanstormende talenten uit het vorig vliegseizoen 2012 uit.

-Halfbroer Fantoom BE09-4335515
Zoon van de Van Damme-Boddaert-doffer x Moeder Fantoom. Hij was zowat de vaandeldrager uit 2012, en deed het als volgt:

12° Prov Asduif Fond 2012 KBDB Oost-Vl
12° Limoges     645 d.
101° Nat Limoges 13.781 d.
11° Cahors     357 d.
59° Nat Cahors  8.348 d.
68° Brive      474 d.
1167° Nat Brive 11.130 d.

-De Diamant BE09-4104742
Zoon van de Bonte Hebberecht x Dochter 1° Nat Castres Hendrik Mortier, en dus halfbroer van de Loobuyck-superstar Keikop!

1° Narbonne     199 d.
8° Int Narbonne 13.092 d.
1° Montrichard   174 d.
13° Bordeaux    174 d.
45° Cahors     357 d.

Zijn nestbroer won ook al 26° Nat Cahors! Van een rijke familie fondtoppers gesproken.

-De Raket BE11-4078053
Zoon van de Geschelpte Hebberecht x Dochter 1° Nat Perigueux

3° Argenton     419 d.
66° Nat Argenton 22.384 d.
4° Montluçon    319 d.
68° Limoges     984 d.
52° Tulle      646 d.

De eigen nestbroer van de Raket won ook al 3° Chateauroux tegen 308 d., en 151° Nat van 15.902 d. Ook de Jonge Fonne BE11-4078088 (zoon van de 1° Narbonne van Alfons Hoste x Dochter Vechter of een zus van de Stouten) liet reeds aardig in zijn kaarten kijken, en won reeds 11° Montluçon 319 d., 13° Narbonne 256 d., en 25° Bordeaux 196 d.
Stuk voor stuk uitmuntende fondatleten waarin men hoge verwachtingen koestert voor de komende weken en maanden. De familie Loobuyck beschikt over een ijzersterke stam duiven waarmee ze reeds jaren meedraaien aan de top van het nationale fondgebeuren. Steeds met weinig duiven aan de start van de fondklassiekers (> 600 Km), waarmee men een zeer hoog prijzenpercentage weet te behalen… een percentage waar velen enkel kunnen en mogen van dromen. Ook nu lijken ze er klaar voor om vanaf komend weekend uit Limoges, te schitteren op de fond. Een kolonie klein in aantal, maar met beresterke prestaties! Loobuyck, een naam om in het oog te houden. Mannen van weinig woorden maar des te groter daden!

Enkele Topprestaties uit 2012

02/6 Chateauroux lokaal  308d 3-10-11-17-26-33-46-53-59-63 (24)
16/6 Montlucon  lokaal  319d 4-7-11-18-24-30-35-39-63-68 (16)             
17/6 Cahors    lokaal  357d 5-11-12-33-45 (6)
         Prov  1.759d 12-28-31-104,163
         Nat  8.348d 26-59-65-249-431
30/6 Agen     lokaal  174d 13-19 (2)
30/6 Argenton   lokaal  419d 3-4-18-20-33-83-109 (10)
         Prov  5.487d 14-21 (enz.)
         Nat  22.384d 66-75-443-552-1063-enz. 
29/7 Narbonne   lokaal  199d 1 (2)
         Prov  1.289d 2
         I.Nat 13.092d 8