Jos en Jacqueline Martens - Stein (NL) winnen Internationaal Tarbes 2010

Aan het begin van de avond, iets voor zeven uur komt de 08-1913978 thuis. Deze doffer heeft door net iets meer dan 12 uur te vliegen over Tarbes naar Stein, 963 km iets fantastisch gepresteerd.

De Palmares van de 08-1913978
· 1ste Internationaal Tarbes 2010 tegen 15028d
· 1ste Nationaal Tarbes 2010 tegen 2950d.
· 666ste Provinciaal Periqueux 2010 tegen 3619d.· 109de Natinaal Bordeaux 2009 tegen 18023d

De 08-1913978 wordt uitstekend verzorgd door Jos en Jacqueline. Iedere ochtend om half zes laat Jos de weduwnaars trainen. Ze trainen dan tot ongeveer zeven uur. Tijdens de training maakt Jos de hokken schoon maakt. Bij binnenkomst hebben de weduwnaars een volle soeplepel voer in hun voerpotje. Deze potjes staan in alle bakken. Daarna is het moment dat Jos de verzorging van de duiven overdraagt aan zijn vrouw Jacqueline. Wanneer Jos naar zijn werk gaat, ondersteuning in de uitvoering bij een hoveniersbedrijf, neemt zijn wederhelft de verzorging van de duiven over. Zij haalt de restanten met voer weg. Om een uurtje of half tien geeft ze de weduwnaars wat snoepzaad en pinda´s.  Om vier uur geeft ze de weduwnaar een soeplepel voer en van vijf uur tot zes trainen de weduwnaars nogmaals. Vanaf dat moment neemt Jos de verzorging over. Hij haalt de restanten voer weg en loopt alles na. Wanneer het moment aangebroken is dat de weduwnaars worden ingemand, dan worden de duivinnen van een uurtje tot een halve dag getoond.

Half maart worden de duiven gekoppeld. Van de kwekers en goede vliegers worden jongen groot gebracht. Wanneer de doffers gaan drijven worden de duivinnen van het hok gehaald. De doffers brengen vanaf dan het jong groot. Wanneer het jong wordt afgezet, gaan de doffers op weduwschap. Voordat de weduwnaars op de lange afstandsvluchten worden gezet, hebben ze eerst 1000km met de ´gewone´ vluchten gehad. Daarna komt de verdeling van de weduwnaars over de vluchten. Jos en Jacqueline spelen hun duiven op de ZLU  de Nationale vluchten. Ze zijn dit jaar gestart met 54 weduwnaars, waarvan twintig weduwmannen jaarling zijn. Jos kweekt ongeveer zeventig jongen.      Er staat een kleine twintig meter aan hokken. In de winter verzorgen Jacqueline en Jos ongeveer 140 duiven.
De duiven krijgen hier een hele goede begeleiding. Jacqueline en Jos zorgen ervoor dat de duiven een optimale sportbegeleiding krijgen. Voor controle en eventuele medische begeleiding vertrouwen ze beiden op Norbert Peeters.
Het soort duiven wat Jos en Jacqueline Martens op het hok hebben zitten is gekruist, gehusseld en samengesteld uit goede duiven. Ze hebben duiven van Busscher Alberts, uit de 711. Er zijn duiven afkomstig van de Gebr. Kuijpers uit Neer, duiven afkomstig van J. Steyns en Hein Janssen, kortom meerdere soorten duiven die de kwaliteit van het hok Martens opdrijven.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat er hier al meerdere vroege duiven zijn gearriveerd. Vorig jaar nog een negende Nationaal Tarbes, 23ste Nat. Marseille en dit jaar een achtste provinciaal Periqueux.

De weduwman en winnaar eerste Internationaal Tarbes 2010 komt uit de 04-1249458 (m). Deze doffer won als jaarling provinciaal de 14de Bergerac en 39ste Cahors. In 2006 is hij op de kweek gezet. De moeder van de eerste Internationaal Tarbes is de 04-1249441 (v).  Het bijzondere aan dit koppel is dat een jong, een volle broer van de 08-978 ook al vroege prijzen heeft gehaald. En volle broers uit 2006 hebben hun prijzen op de overnacht nog niet gemist. Dat de 08-1913978 nu wint is dus geen uitschieter of toevalstreffer. Jos en Jacqueline Martens hebben een geweldig kweekkoppel in huis met daaromheen een goede stam duiven.