Jos Cools (Grobbendonk, BE) schakelde in 2018 -ondanks naweeën diefstal- weer in hoogste versnelling

Wie Jos Cools aanhaalt, heeft het over de pure snelheid. Duiven die op de korte afstanden als vanzelf aan de boom schudden. Ondanks de laffe diefstal in januari 2017 prijkt Jos alweer vooraan in het ijzersterke Tienverbond én bij de Nationale asduiven!

Even terug naar 2015, Jos Cools kroonde zich dat seizoen tot Nationaal Kampioen Snelheid Jonge duiven! Op de koop toe won hij met ‘Speedy’ ook de 4. Nationale Asduif snelheid jonge KBDB.  Met slechts 10 kweekkoppels en 9 weduwnaars, een ronduit schitterend resultaat.

Ook in 2016 werd hard gevlogen met de kleine mand. Cher Ami, die in 2014 nog 14. Nationale Asduif Snelheid jonge duiven was geworden, won op de snelheid dat jaar onder meer volgende kopprijzen:

1e van 834 duiven
1e van 506 duiven
4e van 373 duiven
9e van 1.472 duiven
10e van 813 duiven
11e van 575 duiven

Bekijk hier de pedigree van Cher Ami, een kleinzoon van het stamkoppel Miel x Octavia.

Duivendiefstal: kweekstal leeggeroofd

Maar na het seizoen 2016 sloeg het noodlot toe. In de nacht van 5 op 6 januari 2017 werden maar liefst 18 kweekduiven gestolen. Een enorme klap voor Jos. Zo goed als zijn hele kweekhok van de ene op de andere dag weg. Jos, een echte liefhebber, was ook mentaal uiteraard enorm aangeslagen door deze laffe daad. Een levenswerk verwoest. Er verdwenen die nacht namelijk topkwekers, provinciale én nationale asduiven van het hok…

Een deel van de oude vliegploeg moest nog voor de start van het seizoen 2017 noodgedwongen verhuizen. De bakken in het kweekhok moesten opnieuw opgevuld worden… Samen met 3 oude kweekkoppels die -gelukkig- op een ander hok zaten, werd noodgedwongen een nieuwe kweekploeg in elkaar getimmerd, met het vlieghok dus als grootste slachtoffer… De mand waarmee Jos Cools naar het lokaal trok werd immers nog kleiner. Maar deze oude vliegduivers waren duidelijk al streng geselecteerd en bleken bovendien goed voorzien van de nodige kweekcapaciteiten. Zo zorgden zij dat seizoen alsnog voor een talentvolle lichting jonge duiven.

In het lokaal in Grobbendonk bijvoorbeeld leverde dat ondanks de verstoorde winter nog volgende kampioenschapstitels op:

1e Algemeen Kampioen Noyon
1e Kampioen Noyon Jonge Duiven
1e Algemeen Kampioen Quievrain + Noyon
4e Kampioen Quievrain Jonge Duiven

Remco knoopt opnieuw aan met nationaal succes

Richting 2018 had Jos Cools opnieuw wat meer tijd om zijn kweek- en vliegploeg te stofferen. De kwaliteit die in 2017 gaandeweg weer boven was komen drijven, rendeerde in 2018 weer als vanouds. 10 eerste prijzen hengelde Jos binnen in het ijzersterke Tienverbond waar hij onder meer Dirk Van den Bulck en Stickers-Donckers wekelijks partij geeft.

Voor het orgelpunt zorgde ‘Remco’, BE18-6167718. Hij werd 1e Asduif jonge Tienverbond en 3. Nationale Asduif snelheid jonge KBDB! Dat kwaliteit altijd boven komt drijven wordt door Remco duidelijk nogmaals bevestigd. De vader van Remco werd begin 2018 overigens verkocht op PIPA. De koper deed dus een schitterende zaak, hij of zij bezit nu immers de vader van de 3. Nationale Asduif snelheid 2018…


De kop van Remco

Vader van Remco is een zoon van 2 nationale asduiven, namelijk Speedy en Superlady, zelf 6. Nationale Asduif snelheid jaarse in 2014. Beide duiven werden gestolen begin 2017. Via Super Lady is de vader van Remco ook een kleinzoon van het stamkoppel Miel x Octavia waarrond het snelheidshok van Jos Cools grotendeels werd opgebouwd. Miel is een kleinzoon van de wereldberoemde 'Di Caprio', van Leo Heremans die nadien ook het mooie weer maakte op het kweekhok bij dat andere icoon, Dirk Van Dyck als vader van onder meer Olympic Niels.

De moeder van Remco komt voort uit samenkweek met Dirk Van den Bulck. Jos en Dirk werken al langer samen. Beide vrienden maakten elkaars hok door de jaren heen sterker en sneller. Zo werd de Jos Cools Hen (BE02-6219637) bij Dirk bijvoorbeeld één van de absolute stammoeders.

Verdiep jezelf hier in de pedigree van Remco.


Jos heeft Remco stevig beet...


...om nadien zijn vleugel te tonen.

Met deze 6 prijzen die een coëfficiënt opleverden van 1,6403 kroonde Remco zich tot 3. Nationale Asduif snelheid jonge duiven 2018:

1-1245 d.
2-892 d.
3-1068 d.
4-1301 d.
5-1409 d.
5-1274 d.

Bekijk hier de pedigree van Super Lady.

Klasse komt altijd weer bovendrijven

Het is onvoorstelbaar hoe snel Jos Cools opnieuw aanknoopt met zijn oude niveau. Voor de diefstal was hij een vaste waarde in de klassementen met de Nationale asduiven op de snelheid. Dat hij goed anderhalf jaar na de duivendiefstal al opnieuw op het podium eindigde bij de Nationale asduiven snelheid jonge is dan ook een huzarenstukje. Enkel weggelegd voor een fijne melker met een hok klasseduiven. Door het samenbrengen van 2 absolute kopvliegers uit de vliegploeg en het heropvissen van 3 oudere kweekkoppels wist Jos zichzelf snel weer van het juiste materiaal te voorzien. Het toont aan dat het niet belangrijk is om veel duiven te hebben. Zolang er maar kwaliteit voorhanden is komt de klasse na verloop van tijd immers toch altijd weer bovendrijven.

Remco is de symbolische feniks, de duif die in 2018 als eerste weer opstond uit het puin dat dieven in Grobbendonk op 1 nacht tijd hadden veroorzaakt. Met hem als het nieuwe speerpunt lijkt het slechts een kwestie van tijd voor Jos Cools een volgende Nationale asduif kan presenteren...