Jos Cools (Grobbendonk, BE) authentieke snelheidsliefhebber met hedendaagse topresultaten

Ook in 2019 slaagde Jos Cools erin om zich met een zeer klein duivenbestand weer bij de snelheidskampioenen van het ijzersterke Tienverbond te vervoegen. Ondanks de diefstal begin 2017 bevestigt Jos zo andermaal zijn nationale titel van 2015.

Jos Cools uit Grobbendonk heeft het hart op de tong. Dat merken we verschillende keren tijdens ons bezoek. Hij heeft ook een mening, een onderbouwde: "Als voorzitter van het lokaal in Grobbendonk vernam ik onlangs dat ook in Antwerpen het idee leeft om in zones te gaan spelen. Als we nu net 1 ding niet mogen doen is het onze troef van de interprovinciale lossing opgeven. Het is net door deze grootschalige lossing dat onze Antwerpse snelheidsduiven zich voortdurend moeten oriënteren om het juiste traject te nemen. Met lossingen per zone moeten ze gewoon de klad volgen en dat is enkel maar in het voordeel van degene die de meeste duiven inkorfde want in zo'n zone is het de massa die het resulaat zal bepalen. Vooral de vele liefhebbers die met 5 of 10 duiven deelnemen zullen het slachtoffer worden en afhaken", stelt Jos. De toon is gezet, Jos windt er geen doekjes om en misschien is dat net wel wat de duivensport heden ten dage nodig heeft...

Seizoensbegin in mineur

Jos speelt de snelheidsvluchten in het bekende Tienverbond. Daar neemt hij het op tegen enkele andere grote kanonnen waaronder ook zijn goede vrienden Dirk Van den Bulck en Staf Boeckmans.

Het seizoen 2019 begon voor Jos niet echt ideaal. Hij bracht 4 oude en 8 jaarse duivers in stelling om het seizoen mee aan te vatten. Enkele weken voor de start van het seizoen werd 1 van de oude duiven gepakt door de roofvogel. Met een oude duif minder ging het seizoen dan echt van start en in de eerste week werd meteen een ereprijs gewonnen: 1. Quiévrain 464 d. Het was de Primus BE15-6208035 die zich meteen toonde. Niet voor het eerst want toen Jos in 2015 1. Nationaal Kampioen Snelheid Jonge duiven KBDB werd, was de Primus de vaste tweede getekende. Ook de jaren nadien bleek de Primus steeds van goudwaarde. Zo was hij in het seizoen 2018 nog goed voor 5 x 1e prijs in het Tienverbond!

In week 2 won de Primus 8. Quiévrain 1.205 duiven. Het was duidelijk dat hij klaar was voor weer een nieuw topseizoen. De week nadien werden de duiven echter gelost in slechte weersomstandigheden. De Primus ontbrak op het appèl en keerde pas een week later weer huiswaarts. Jos twijfelde niet, besloot om geen risico's met hem te nemen en verhuisde de Primus onmiddellijk naar het kweekhok.

Dat lijkt overigens meteen een schot in de roos te zijn want de beste jonge duif van het voorbije seizoen komt uit de Primus. "Het is een duif die niet echt super goed binnen liep van de vluchten", vertelt Jos. "Maar ik verwacht dat dit als jaarling zal verbeteren en het is dan ook mijn favoriet voor het seizoen 2020."

De vader van de Primus is Chipring BE11-6268997. Deze duiver won onder meer:

4. 345 d.
5. 252 d.
6. 307 d.
6. 590 d.
9. 1.974 d.
8. 410 d.

Hij was bovendien medewinnaar van de titel van 4. Nationale Kampioen jonge KBDB in 2011. Hij stamt op zijn beurt uit de Donkere Kweker BE07-6218897. De Donkere Kweker ging rechtstreeks naar het kweekhok van Jos waar hij vader werd van Bliksem en Chipring. Bliksem won o.a. 2 x eerste prijs in het Tienverbond en werd er in 2014  1. Asduif Quiévrain.
Moeder van de Chipring is het BE09-6293645, een duivin die voortkomt uit de kruising van een duiver (uit het beste kweekkoppel van Staf Boeckmans en duivin Het Meeuwke van Dirk Van den Bulck.

Moeder van de Primus is Superzus BE14-6090923. Zij kroonde zich in 2014 tot 1. Asduif Noyon Grobbendonk en vloog onder meer volgende resultaten bij elkaar:

5. 2.695 d.
16. 2.384 d.
10. 3.205 d.
21. 1.599 d.

Superzus is een zoon van het stamkoppel van Jos, namelijk Miel x Octavia. Miel BE10-6252797 is een kleinzoon van de bekende Di Caprio, topduif bij Leo Heremans en ondertussen eigendom van Dirk Van Dyck. Ook de lijn van de Kannibaal van Dirk Van Dyck en het Goudhaantje van Rudi Diels bepalen de afstamming van Miel.

Octavia BE12-6254608 vloog zelf erg goed als vliegduivin, maar ontpopte zich later tot een echte topkweekster. Ze werd immers moeder van verschillende asduiven. Octavia komt uit Den 77 een echte supervlieger die op zijn beurt voortkomt uit een rechtstreekse Staf Boeckmans (kruising Bart & Jurgen Geerinckx x Dirk Van den Bulck). De moeder van Octavia, Klein Dirk, is een dochter van Olympiade 4000 van Dirk Van den Bulck.

Herschikking zorgt alsnog voor kampioenentitels

Het gevolg was wel dat na 3 weken spel Jos nog maar beroep kon doen op slechts 2 oude duiven. Beide duivers werden op Quiévrain gehouden en zo kon Jos in de kampioenschappen op Noyon geen punten sprokkelen met de oude duiven.

Bij de jaarlingen liep het echter super op Noyon. De nieuwe lichting bezit duidelijk weer dezelfde kwaliteiten:

1. Kampioen Tienverbond jaarse Noyon 1 + 2 getekende
4. Kampioen Tienverbond jaarse Noyon 1e getekende

De twee oude duiven deden het overigens perfect op Quiévrain. Een heel seizoen lang bleven beide duivers op hoog niveau presteren en dat resulteerde in:

1. Algemeen Kampioen Tienverbond oude Quiévrain
1. Kampioen Tienverbond 1 + 2 getekende
1. Kampioen Tienverbond 1e getekende

Ook onder de jonge duiven is er opnieuw het nodige talent aanwezig. We spraken al over het kind van de Primus. Maar Jos won op Quiévrain ook de 3. Asduif Tienverbond met BE19-6060204.

Amper verliezen

Een uitstekende keuze dus van Jos om met de twee overgebleven oude duiven alles op Quiévrain te zetten. Het legde hem duidelijk geen windeieren! Bijzonder knap ook om met een dergelijk klein aantal duiven toch elk seizoen opnieuw bij de kampioenen te horen. Normaal doet Jos het met 12 oude en jaarse vliegduivers. Het voorbije seizoen dus echter met 10 stuks waarvan 8 jaarse en 2 oude duiven. Op het kweekhok huizen er 12 koppels waarmee Jos zo'n 50 jonge duiven kweekt. Onder die bende jonge duiven kent Jos Cools overigens zeer weinig verliezen. Dat ondanks de aanwezigheid van roofvogels die in de bosrijke omgeving een ideaal territorium vinden om op de duiven te jagen. "Hier in de bomen rond het hok bevinden zich ook veel kauwen. Wanneer zij een roofvogel opmerken beginnen ze massaal te roepen en mijn duiven kennen dit heel snel. Als de kauwen roepen stormen mijn duiven het hok binnen" verduidelijkt Jos.

Dat Jos ook aan huis of bij het opleren heel weinig duiven verliest, schrijft hij toe aan het beperkte aantal duiven dat hij kweekt. "Hier vliegt nooit een grote klad uit en mijn duiven gaan bijgevolg al snel op de vleugels. Nog belangrijker in mijn ogen is dat ze snel weg beginnen te trekken. Als ik bij een duivenliefhebber met pakweg 200 jonge duiven passeer valt me steeds op dat de klad kleine toertjes boven de hokken blijft maken. Zo leren ze volgens mij niets bij en ze trainen dus niet om zich te oriënteren", legt Jos zijn bevinden uit. "Ook mijn kameraden hier verliezen overigens weinig duiven. Maar ook zij kweken er niet zoveel."


Ondanks het gure weer poseert Jos Cools voor de vlieghokken. Links de afdeling voor maximaal 12 weduwnaars.
Rechts de afdelingen van de jonge duiven die toegang hebben tot een volière.

Remco, 3. Nationale Asduif snelheid jonge KBDB 2018

Vorig jaar nog ontdekte Jos met zijn Remco een nieuwe topduiver. Remco werd in 2018 3. Nationale Asduif Snelheid jonge duiven KBDB. Ook Remco komt voort uit de toplijnen van Jos.Remco, 3. Nat Asduif Snelheid KBDB 2018

Vader van Remco is immers zoon van 2 nationale asduiven, namelijk Speedy en Superlady, zelf 6. Nationale Asduif snelheid jaarse in 2014. Beide duiven werden gestolen begin 2017. Via Superlady is de vader van Remco ook een kleinzoon van het stamkoppel Miel x Octavia.

De moeder van Remco komt voort uit samenkweek met duivenvriend Dirk Van den Bulck.

Bekijk hier de volledige pedigree van Remco.

"De beste zijn geen apen"

Afsluiten doet Jos met de niet mis te verstane boodschap dat uiteindelijk de uitslagen toch elke keer weer tonen wie de echte goede duiven zijn. Hij baseert zijn selectie hier dan ook helemaal op. "Een duif die hier 3 weken na elkaar mist blijft niet lang meer op het hok", aldus Jos. "En de beste zijn geen apen, een goede duif qua resultaten zal immers ook altijd een mooie blijken", laat Jos met een kwinkslag nog vallen. Hier valt niets tegen in te brengen. Kwaliteit komt steeds bovendrijven en in Grobbendonk is dat nu al jaren aan een stuk elk seizoen opnieuw het geval. Vooral hoe Jos met een klein hok zelfs de diefstal van begin 2017 zonder terugval in prestaties kon verteren is grote klasse. Het vormt het ultieme bewijs dat de kolonie van Cools over zoveel klasse beschikt dat zelfs na het verdwijnen van het bijna voltallige kweekhok hij met de overgebleven duiven toch gewoon onafgebroken tot de kampioenen op de snelheid is blijven behoren.