Joost De Smeyter-Restiaen (Melden, BE) wint 1e Internationaal Narbonne 2018

Het is een ware stunt die Joost De Smeyter klaargespeelde: op de internationale race vanuit Narbonne zette de 4-jarige doffer met de naam “Celsius” een fantastische éénmansshow op. Hij haalde gezien de omstandigheden de fantastische snelheid van 1.102 meter/minuut.


Joost & 'Celsius'.

“Wow”: de mensen die op vrijdag 27 juli live de aankomsten vanuit Narbonne volgden, hadden allen dezelfde reactie wanneer ze de naam van Joost De Smeyter-Restiaen op het scherm zagen verschijnen met een gemiddelde snelheid van 1.102 meter/minuut. Het was werkelijk verbluffend omwille van verschillende redenen: eerst en vooral omdat de gemiddelde snelheid , gezien de vluchtomstandigheden ongelooflijk hoog ligt. Ten tweede omdat hij meer dan 20 minuten voorsprong had op zijn dichtste tegenstander, wat eveneens uitzonderlijk is. En ten derde is er natuurlijk het feit dat het opnieuw Joost De Smeyter is die deze fantastische stunt klaarspeelde. Sinds hij de 2e internationaal en 5 keer top 25 nationaal behaalde op Barcelona (zijn droomwedstrijd) lijkt het alsof Joost overal tegelijk is, vooral in internationale wedstrijden, zijn speelveld bij uitstek. Dit is ondertussen al zijn 5de internationale overwinning:

- 1e Internationaal Perpignan 4.534 jaarlingen '03 ('Joost')
- 1e Internationaal Bordeaux jaarlingen '06 ('Grand Cru')
- 1e Internationaal Pau 9.062 oude duiven '15 ('Cas')
- 1e Internationaal Barcelona duivinnen '18 ('Floorke')
- 1e Internationaal Narbonne oude duiven '18 ('Celsius')

En dan hebben we het nog niet over de vele Asduiftitels die Joost won! Je zal lang moeten zoeken om een andere liefhebber te vinden met zulk palmares. De liefhebbers van de marathon wedstrijden kennen hem al vele jaren en ze delen allen dezelfde mening: Joost De Smeyter een zeer getalenteerde liefhebber die in staat is om het beste uit zijn duiven te halen. Zijn ambitie kent geen limieten. Joost speelt voor de winst, om deel uit te maken van de besten en om geschiedenis te schrijven. Dat is hoe we hem best kunnen samenvatten.

In de schaduw van 'De Joost'

Wie eerder al eens iets gelezen heeft over het hok van De Smeyter-Restiaen, kent ongetwijfeld het verhaal van zijn meest symbolische duif “De Joost”. Op éénjarige leeftijd behaalde deze duif, die vele jaren later een legende zou worden, de 1e internationaal Perpignan tegen 4.534 jaarlingen. Toen het eerste grote wapenfeit van zijn baas. Vijftien jaar geleden zou niemand het toen hebben kunnen geloofd dat zijn totaal aantal internationale overwinning momenteel al op 5 zou staan. Een ongelooflijk gemiddelde van één internationale overwinning per 3 jaar! De impact van “De Joost” op het hok De Smeyter-Restiaen is enorm. Wanneer je de balans opmaakt van de 5 internationale overwinningen zie je zijn stamboom in 4 van de 5 winnaars terug. Begrijpelijk dus dat Joost zestien jaar na zijn geboorte deze topkweker nog steeds als één van de belangrijkste duiven in zijn duivensportcarrière beschouwt.

- 'Celsius' (BE14-4178447)

De internationale winnaar is een geschelpte doffer van 4 jaar oud, geboren in de zomer van 2014. Hij was te laat geboren om ingekorfd te kunnen worden in zijn geboortejaar. Hij werd als jaarling bijgevolg ingekorfd op verschillende wedstrijden van 400 kilometer, net voldoende om hem het echte werk te leren. Sinds 2016 was hij lid van een team dat gespeeld werd op volledig weduwschap met de duivinnen van Barcelona, een team waar de doffers enkel ingekorfd worden voor Agen en Perpignan. Hij was in uitstekende vorm om ingekorfd te worden, maar Joost had niet verwacht dat hij zo’n prestatie zou neerzetten.

1. Narbonne Internat '18
1. Narbonne nat  - 3.500 d.
75. Agen national - 4.405 d. '17
  110. Internat - 12.007 d.
90. Agen prov   -  905 d. '18
  366. National - 4.477 d.
487. Agen nat   - 3.648 d. '16
619. Bourges zone - 6.276 d. '18
...

Vader: “Zoon Dax Gladiator” (NL03-1536620)
Rechtstreeks afstammend van Kurvers-De Weerd, zijn vader zijnde “Dax Gladiator”, de beste marathonduif van Nederland tussen 1998 en 2002. Op zijn palmares staan o.a. 4de, 17de, 70ste, 85ste nationaal Dax.
Moeder: “Dochter Joost” (BE03-4456321)
Zoals haar naam reeds aangeeft is ze een rechtstreekse dochter van “De Joost”, 1e international Perpignan jaarlingen 2003 en de meest symbolische duif op hok van Joost De Smeyter-Restiaen.

Klik hier voor de pedigree van 'Celsius'.

We wensen Joost en zijn hele familie een dikke proficiat met deze fantastische overwinning.