John en Alex Nijboer - Nunspeet (NL) 1e NPO Breuil Le Vert Afdeling 8 van c.a. 14.000 duiven.

Metselen, dat zit in de genen van de familie Nijboer. De inmiddels 58 jarige John Nijboer werd geboren in Groningen. Vader was metselaar en vond werk in Rotterdam. Ook John werd metselaar en via Biddinghuizen vestigde hij zich 30 jaar geleden in Nunspeet.
En inmiddels is zijn zoon, de 27 jarige Alex Nijboer ook metselaar. Samen runnen ze een metselbedrijf. Een druk en hard bestaan. Duivensport loopt als een rode draad door het leven van deze mannen. Pure ontspanning was en is het voor hen na een lange dag van hard werken. ‘Heel lang waren we maar gewone huis, tuin en keuken melkers. We waren er tevreden mee. De laatste twee, drie jaar zijn onze duiven beter gaan presteren. Alex ging gericht goede duiven aankopen en dat betaalde zich uit. Zo kwamen er duiven van Peter van de Merwe, Wim Clermonts, Gerrit Sluyer en als laatste enkele duiven van Geert Munnik. Het seizoen 2008 was echt een topjaar voor ons met o.a. 3e Generaal Kampioen van onze sterke club ‘De Zilvermeeuw’, 1e Midfond Kring en 3e Asduif Regio 1. Naast goede duiven krijgen we ook heel goede adviezen van Wim Clermonts’ aldus een enthousiaste John Nijboer. Vader en zoon Nijboer bezitten 15 koppels kweekduiven – 24 vliegkoppels en begonnen met 70 jonge duiven. De taakverdeling is duidelijk: in het vliegseizoen verzorgt Alex de duiven, in het stille seizoen John. De laatste vier weken zijn de rollen omgedraaid. Alex zat even in een dipje vanwege een teleurstellend resultaat op de laatste midfondvlucht en John nam de verzorging over. Aansprekende resultaten bleven vooralsnog uit, maar op de NPO vlucht vanaf Breuil le Vert verrasten vader en zoon Nijboer vriend en vijand met een imponerende zege van hun NL 09-1876639, een fraai krasduivinnetje. Op 14 dagen broeden werd ze gespeeld en ze was bijzonder gehecht aan haar nestje. Een week eerder vanaf Peronne pakte ze al een 46e in de club. En nu op Breuil gaat ze met de bloemen aan de haal. Een vriend in Lienden klokte om 10.25 uur en een klein kwartiertje later gingen John en Alex naar buiten en meteen meldde zich ‘de 639’. Geen seconde verspeelde ze. Om 10.40.36 uur liep ze over de antenne en op een afstand van ruim 411 kilometer betekende dit een snelheid van 1.999,891 meter per minuut. In de club heeft ze een voorsprong van maar liefst 130 mpm. op nummer twee. In NPO verband is ze een kleine 10 meter mpm. sneller dan nummer twee C.F. Groen uit Kampen. Een fenomenale prestatie, waar John en Alex met recht trots op zijn!

De winnares van Breuil Le Vert
De winnares van Breuil le Vert is zoals gezegd een prachtig duivinnetje, erg gehecht aan haar nestje. Zij is een jong van de tweede ronde en werd niet verduisterd. Haar vader is de NL 08-1952071, rechtstreeks Geert Munnik uit Noordbroek. Deze ‘071’ komt uit de kapitale kweekdoffer ‘Black Diamond’ rechtstreeks Pieter Veenstra. Hij komt uit ‘Zoon Terminator’ x ‘Diamond Lady’. De moeder van de ‘071’ is ‘Liza’. Zij is een dochter van de wereldberoemde ‘Johnny Boy’ x ‘De Sprinter’.
De moeder van onze NPO winnares van Breuil is de NL 05-2191197, een rechtstreekse van Peter van de Merwe. Zij is een volle zus van diens ‘Miss Magic’ die een 1e van 43.000 en 22.000 duiven won!
Vader van ‘de 197’ is ‘Lorenzo’, een kapitale topkweker op het hok Peter van de Merwe. Hij komt uit ‘824 Tournier’ x ‘Navita’ (van Loon). De moeder van ‘de 197’ is ‘halfzuster Demi’. Zij komt uit ‘124’ Verbart Jan Ouwerkerk x ‘Divoza’ (van Loon). Een afstamming om van te watertanden en het is bijna zeker dat deze NPO winnares de rangen van het kweekhok van John en Alex Nijboer komt versterken.
John en Alex wisten gelijk dat ze een supervroege duif hadden en John werd er echt nerveus van. Want hoe vaak heb je kans om een 1e NPO te winnen? Om half één ’s middags kwam het bedrijdende telefoontje van voorzitter Wim van den Brink van Regio 1 Afdeling 8. Bloemen in de club, bloemen van de zusterverening ‘De Stormvogels’, veel felicitaties en telefoontjes. Kortom iedereen blij en terecht!

Het spel met de jonge duiven
Net als zo velen in deze regio waren ook bij John en Alex Nijboer de verliezen met de jonge duiven dit jaar enorm. Van de 70 gekweekte jonge duiven zijn er nog 20 over. Er werd rond de Kerst gekoppeld en er werden twee rondes gekweekt. De oudste werden na het spenen 12 weken verduisterd en daarna niet bijgelicht. De tweede ronde kwam in een aparte afdeling en werd niet verduisterd. De jonge garde traint één keer per dag aan het eind van de middag. Vanwege drukke werkzaamheden werd laat met het opleren begonnen. De verste africhting was toch 70 kilometer. De voeding van de duiven bestaat uit Teurlings A.S.  – Matador Start  en Matador Super Energy. Het medische plaatje eenvoudig: eens per 3 weken iets tegen het geel en eens per twee weken iets tegen de koppen. Verder van tijd tot tijd vitamines.

Tenslotte
Iedereen kan in onze mooie sport winnen. Niets was hier berekend, ook hier kwam de zege als het ware uit de lucht vallen. Het zorgde voor een fantastische gebeurtenis in huize Nijboer in Nunspeet. John en Alex, van harte proficiat en hopelijk mogen jullie er nog lang van genieten!